• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Szövetségi hírek

Az SZMVSZ az elmúlt héten találkozót szervezett a 2020. decemberi parlamenti választáson megméretkező, befutónak számító helyen induló RMDSZ-es jelöltekkel, mely alkalomból a vállalkozóink megismerhették ezen jelöltek álláspontját, céljait az elkövetkező parlamenti mandátum időszakára nézve.

A vállalkozók képviselői ezen találkozó alkalmával átadtak a jelölteknek egy javaslatcsomagot is (ld. www.szmvsz.ro), benne általános és konkrét elképzelésekkel.

A Szövetség részéről meggyőződésünk, hogy egyedül nem lehet boldogulni, ezért fontos, hogy minden szinten képviselve legyünk, képviselőink legyenek!
Az RMDSZ az a szervezet, amely felé bizakodva fordulunk, és ezzel a csapattal megoldást nyerhet számos, általunk megfogalmazott gondolat.

 

A találkozó videófelvétele: youtube μChannel
Az átadott dokumentum elérhetősége: letöltés

2020. november 26-án 12:00 órától találkozóra került sor az SZMVSZ és a parlamenti jelöltek között.

talalkozo jeloltekkel

A találkozó online is követhető volt a vállalkozóink (és más érdeklődők) számára, ugyanis élőben került közvetítésre a Star rádió és az SZMVSZ FB oldalán.

A találkozón átadásra került az SZMVSZ részéről egy javaslatcsomag is a Szövetség, illetve vállalkozóinak megfogalmazásában.

A dokumentum letölthető innen: letöltés

A találkozó videófelvételét (sd) itt nézheted meg: youtube μChannel

Az esemény szervezője: SZMVSZ.
Társzervező: Media Grup Market ADV.

A székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal részéről rendelkezésünkre bocsátott, 2021-re tervezett helyi adók és illetékek határozattervezete alapján, illetve
Az SZMVSZ a tagjaival való, különböző fórumokon megszervezett konzultációja alapján

a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége a következőképpen viszonyul az adott tervezethez:

Kiemelten köszönjük a Polgármesteri Hivatal hozzáállását az idei, 2021-es helyi adókra vonatkozó határozattervezetének eljuttatását illetően, mely valós időben tette lehetővé a Szövetség számára a tervezetben foglaltak megismerését, elemzését és az ahhoz való viszonyulást!

A konkrét számok előtt fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy az arányok, illetve értékek megítélését alapvetően tudja befolyásolni a jövőbeni közberuházási/fejlesztési tervek milyensége, mértéke, az adólejeink majdani sorsa. Ez az információ egyelőre nem áll rendelkezésünkre; amit ismerünk például, hogy a hivatal alkalmazottainak létszámát indokolatlanul megnövelték (miközben az operativitáson ez nem látszik), így a béralap túlságosan megterheli a költségvetést, illetve a megnyert pályázatok egyes adatai, melyek önrészére sincs már a híradások szerint elegendő pénz.

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége tagjai a legutóbbi közgyűlésükön a nyitásról döntöttek, melyet az elkövetkezőkben a Szövetség neve is tükröz!

A több mint 150 céget képviselő, eddig a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége nevet viselő szervezet az elmúlt időszakot olyan független, szakmailag hiteles szervezetként zárta, amelynek érdekvédelmi erőfeszítései és tevékenysége tetszést aratott nem csak tagjai, de számos nagyobb vállalkozás képviselői között is.

Ez utóbbi vállalkozók érdeklődése lelt pozitív fogadtatásra a szervezet tagjai részéről, amikor úgy döntöttek, hogy az alapszabályzat módosításával befogadó, nyitott szervezetté teszik a Szövetséget.

Az említett közgyűlés döntése alapján ugyanakkor szervezési szempontból is több újdonság várható: az elkövetkezőkben a szervezet próbál egyedi, testreszabott szolgáltatásokat felajánlani, adott esetekben akár a tevékenységi kör (pl. egészségügy területén, vagy a vendéglátásban […] tevékenykedők), a nem (ld. a női vállalkozók specifikus problémáit, igényeit), a kor (pl. pályakezdő, fiatal vállalkozók), vagy éppen a pénzügyi forgalom nagysága alapján dolgozva ki ezeket.

Nem utolsó sorban, a Szövetség új székhelyének (Székelyudvarhely, II. Rákóczi Ferenc út 7.) elfogadásával párhuzamosan, a tagok döntésének köszönhetően, a jövőben lehetővé válik saját területi irodák létrehozása is az ez iránt érdeklődő, és a feltételeket teljesítő, további 14 közigazgatási egységekből származó tagok részére.

Székelyudvarhely mindenekelőtt!
- polgármesterjelöltek vitaestje -

A vállalkozói szférának már hagyománya van Székelyudvarhelyen a hasonló jelöltviták kezdeményezésében és szervezésében, bár eddig egyik sem kecsegtetett olyan eredménnyel, mint a jelenlegi, amikor először sikerült a gazdasági élet szereplőinek (Harghita Business Center / HBC, Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége / SZMVSZ, Udvarhelyszéki Kis és Középvállalkozások Szövetsége / UKKSZ) és a Sztár rádió képviselőinek közösen tető alá hozni a polgármesterjelöltek vitáját.

Amint a 2020. szeptember 17., csütörtökön 17:00 órától a HBC udvarán felállított sátorban kezdődő eseményről a szervezők részéről elhangzott, ha a választás a demokrácia ünnepe, akkor az aspiránsjelöltek vitája talán maga a habos torta ezen az ünnepen. Abban bíznak, hogy amikor együtt láthatjuk ezeket a jelölteket, akkor derül majd ki igazán, tulajdonképpen ezeknek a jelölteknek milyen vízióik, milyen rövid- és hosszútávú céljaik vannak, ami egy erős támpont lehet a bizonytalanabb választópolgárok számára a lehető legjobb jelölt kiválasztásában.

A forgatókönyv szerint a vita egy olyan 135 perces esemény lesz, amely 3x45 perces szakaszokból fog állni - ebből az első kettőben (egymásnak feltett kérdések, valamint a nézők kérdéseire adott válaszok) csak a polgármesterjelöltek juthatnak szóhoz, míg a harmadik szakaszban (esettanulmány) kiegészítheti őket egy-egy, a részükről szabadon választott tanácsosjelölt.

A szervezők bíznak benne, hogy a többlépcsős egyeztetések során lefektetett konkrét játékszabályokat mindenki betartja, és egy sikeres, hiánypótló rendezvényre kerülhet így sor.

A vita moderátorát illetően, ezt a feladatot egy városon kívüli személy fogja ellátni: Grubisics Levente, a Sepsi rádió műsorvezetője segít majd ebben a szerepben a program lebonyolítása során.

Az eseményen való részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött: az erre a célra elkészített honlapon keresztül lehet jelentkezni a 35 helyre, ugyanakkor a jelentkezők között elsőbbséget fognak élvezni azok, akik a regisztráció során jelzik kérdésfeltételi szándékukat a jelöltek felé.

A program részletes forgatókönyvét, a regisztráció és az online kérdésfeltevés lehetőségét a következő címeken lehet elérni:

A vitát élőben fogja közvetíteni a Sztár Rádió!

Szasz Csaba - maszol.ro HBC - vita cover 2020 Star radio - online

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Találkozó a parlamenti jelöltekkel

Az SZMVSZ az elmúlt héten találkozót szervezett a 2020....
2020-12-03 12:36:31

Találkozó a parlamenti jelöltekkel

2020. november 26-án 12:00 órától találkozóra került...
2020-11-27 10:46:08

Állásfoglalás: székelyudvarhelyi adók/illetékek 2021-re

A székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal...
2020-11-25 10:03:28

KÖZLEMÉNY: Nyitás és más változások a Szövetség életében

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége tagjai a...
2020-10-16 19:18:49
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2020.12.13.

A friss gyümölcs, a tojás és az elektromos energia ára nőtt legnagyobb mértékben novemberben A...

Sajtófigyelő 2020.12.06.

Mennyit költ Románia egészségügyre a többi EU-s tagállamhoz képest? Az uniós átlag 2982 euróra...

Sajtófigyelő 2020.11.29.

Az alapbér 75-85%-áig terjedő pótlékot kapnak a Covid-kórházakban dolgozók A mentőszolgálat...
Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata