• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Szövetségi hírek

„Szorosabb partneri kapcsolatok kialakítása a civil szervezetek, a vállalkozók és az önkormányzatok között„ címmel fórumot szerveztünk a Hargita Megyei Tanács felkérésére.

Sajtómegjelenés a konferenciáról – Hargita Népe
A vállalkozók és a civil szféra közötti együttmuködés volt a központi témája annak az egész délelottöt betölto gazdasági konferenciának, amelyet tegnap a Bocskai Házban szervezett a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége, és amelyet Hargita Megye Tanácsa is támogatott. Székelyföld gazdasági húzóerejét a térség vállalkozói alkotják, ám a vállalkozások csak akkor muködhetnek igazán eredményesen, és járulhatnak hozzá valóban a térség gazdasági felemelkedéséhez, ha a civil szférával együttmuködnek. A megyei tanács szorgalmazza és támogatja a két szféra közötti hídépítést – mondta Borboly Csaba megyei tanácselnök.
Közös stratégiákat kidolgozni, összehangolni a tevékenységet, a két szféra közötti párbeszédet kialakítani – így foglalta össze a rendezvény lényegét az elnök.
Székelyudvarhely polgármestere, Bunta Levente A vállalkozóbarát önkormányzat címu eloadásában helyi példákkal illusztrálta azt, hogy miért kulcsfontosságú, hogy a politikum és a gazdasági szféra között jól muködo, közös gazdasági stabilitás megteremtésére törekvo partneri kapcsolat legyen. A muködo város kialakítása az infrastrukturális fejlesztéseken kívül a vállalkozók kiemelt helyen való „kezelésében" és az együttmuködésben teljesedik ki. Az adóterhek csökkentését a válság (az önkormányzat bevétele ez évben 30 százalékkal csökkent) nem teszi lehetové, de jelentos segítséget lehet nyújtani a pályázatok terén – folytatta Bunta, kifejtve, hogy az európai trendekhez igazodó, a vállalkozókkal közös partnerségben kidolgozott fenntartható fejlesztési stratégia megvalósulásában látja a város jövojét.

A civil- és a vállalkozói szféra közös és sikeres együttmuködésére példa a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány tevékenysége, amely az együttműködés tradicionális formáját, a kalákát hozta „divatba". Az SZKA elnöke, Chris Worman hároméves tapasztalatát foglalta össze, beszámolt a sikeres projektekről. Worman szerint a két szféra sikeresen kiegészíti egymást, ha megtalálják a közös célokat, és a vállalkozók megértik, hogy a nem azonnali profitot hozó, a közösséget támogató befektetések a jövőben megtérülnek.

A pályázati tanácsadó cégek problémáiról beszélt Antal Lóránt, az Eurotop Consulting Kft. képviselője. Antal szerint a nehézségeket az okozza, hogy Romániában gyermekcipoben jár ez a tevékenység, nincsenek kialakult szabványok. A stratégiákban való gondolkodás hiánya, az önkormányzatok rugalmatlansága, a magáncégek szkepticizmusa szintén akadály. A civil szféra számára elenyészően kevés a pályázati kiírás, problémás az önrész eloteremtése, ezért fontos, hogy ezek a szervezetek együttmuködjenek.

A gazdasági válság okairól, fázisairól, a vállalkozói szférát is érinto hatásairól és a kilábalás lehetoségeirol beszélt Benedek László, a Romániai Magyar Közgazdászok Társaságának alelnöke. Elmondta, hogy az elorejelzések szerint Romániában a munkanélküliség aránya a jelenlegi 7 százalékról 2010-ben 10 százalékra no, ugyanakkor már látszanak a kilábalás elso jelei. No a bankok stabilitása, de a hitelezési feltételek nem enyhültek. Szerinte javult az ország külföldi megítélése a nemzetközi pénzügyi intézetekkel kötött megállapodásoknak köszönhetoen. A valutaárfolyam az év végéig stabilizálódik. 2010-tol várhatóan a lej lassú felértékelődésére lehet számítani. A román gazdaságban az utolsó negyedévben szintén egy lassú felemelkedés várható, de az évet 7,5-ös szintu eséssel zárja. 2010 elején egy százalékos növekedés lesz, ám az éves szintu mutatók pozitív értéket csak 2010 második felében érnek el. Benedek László szerint bár a válság túlélésére nincs tökéletes recept, a dinamikus szervezés, a diverzifikáció elkerülése, a költségek átgondolt csökkentése, az újraszegmentálás, az ügyfélköveto rendszerek és a minoségi termékek azok a pontok, amelyek kapaszkodót jelenthetnek a vállalkozóknak.

A Civitas Alapítvány munkatársa, Csáki Rózália és Péter György, a Gyulafehérvári Caritas Otthoni Gondozás képviselője szintén az egymást kölcsönösen kiegészítő partnerségek hatékonyságáról beszéltek a közel ötvenfős hallgatóságnak.

Az SZMVSZ tagjainak lehetősége lesz jogi kérdésekben tanácsot kérni szakembertől. A kérdéseket (csak a vállalkozást érintő kérdések) a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre küldhetik el és a válaszokat ugyancsak e-mailben továbbítjuk Önöknek.

Az ASIMCOV meghívására részt vettünk a Kézdivásárhelyen szervezett vállalkozói napokon. A háromnapos rendezvénysorozaton több vállalkozói szövetség képviseltette magát, jelen volt többek között a Corvinus Zrt. vezérigazgató asszonya.

Kérdőíves felmérést végeztünk a mikrovállakozók körében.

Összesen 66 cégtől kaptunk választ a megkeresett több mint százból.

A kutatás célja az SZMVSZ rövid- és középtávú stratégiájának elkészítéséhez szükséges vállalkozói igények, helyzet felmérése.

A kiértékelés során nyert hasznos információkat, kritikákat, javaslatokat érdemes figyelembe venni nem csak a Szövetségnek a tevékenysége javítása, fejlesztése szempontjából, hanem az önkormányzatoknak, állami intézményeknek is tevékenységük, munkájuk, szolgáltatásaik minőségének javítása érdekében.. A kérdőív kiértékelése lezárult, jelenleg folyamatban van az adatok felhasználása.

Augusztus 17-én előadást szerveztünk „Pályázati lehetőségek mikrvállalkozóknak”  témakörben. A legújabb pályázati kiirásokat mutatta be Fazakas Zsuzsanna előadó, és ismertette a feltételeket, ugyanakkor válaszolt a kérdésekre is.  A rendezvény a Forrás Központ elõadótermében került megrendezésre.

Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2020.12.13.

A friss gyümölcs, a tojás és az elektromos energia ára nőtt legnagyobb mértékben novemberben A...

Sajtófigyelő 2020.12.06.

Mennyit költ Románia egészségügyre a többi EU-s tagállamhoz képest? Az uniós átlag 2982 euróra...

Sajtófigyelő 2020.11.29.

Az alapbér 75-85%-áig terjedő pótlékot kapnak a Covid-kórházakban dolgozók A mentőszolgálat...
Rólunk írták

Közigazgatási reformot, infrastrukturális fejlesztést szorgalmaznak az udvarhelyszéki jelöltek

Nyílt beszélgetésre hívta az udvarhelyszéki parlamenti jelölteket csütörtökön a Székelyudvarhelyi...
2020-11-26 19:19:48

Bővebben ...

Online térbe költözött a székelyudvarhelyi diákoknak szóló gazdasági előadássorozatt

Tematizált előadássorozatot szervezésével igyekszik gazdagítani a diákok ismereteit a Vállalkozz...
2020-11-17 19:35:08

Bővebben ...

A nyitásról és a névváltásról döntött a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége

"A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége tagjai a legutóbbi közgyűlésükön a nyitásról...
2020-10-20 00:51:51

Bővebben ...

Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata