• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Szövetségi hírek

 

Az elmúlt hét végén szereztünk tudomást egy új, kisipari termelőket célzó inkubációs központ, ipari csarnok megvalósítási szándékáról Derzsi László székelyudvarhelyi RMDSZ-es önkormányzati képviselő kezdeményezésében.

Meggyőződésünk, hogy ez egy olyan hiánypótló gazdaságfejlesztő kezdeményezés, amely sokat segíthetne újra lendületbe hozni Székelyudvarhely, ezzel együtt bizonyos mértékben egész Székelyföld gazdaságát, és ezért minden dicséretet és támogatást megérdemel.

Ugyanakkor a Szövetségünk az említett intézménytípussal kapcsolatos székelyudvarhelyi sikeres kezdeményezéseinek, tapasztalatainak, eredményeinek folytán úgy gondoljuk, a terv megvalósításához a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége is hozzá tud járulni munkájával, tapasztalataival úgy az említett projekt eredményes kivitelezéséhez, mint akár az előkészítés során az említett egy hetes, ám igényes felmérés elvégzésében nyújtott segítséggel is.

Addig is azonban a következő javaslatokat juttatta el a kezdeményező Derzsi László úrnak:

Amennyiben a szakterületek közül választani kell, a textil ipart, mint szakterület választását javasoljuk, amely mentén városunknak igen nagy múltja és tapasztalata, sok szakembere van – és nem elhanyagolható szempont a városban működő több, sikeres helyi nagyvállalat sem (miközben például a faipar az alapanyag drágulása miatt egyre kiszolgáltatottabb helyzetben van, a fémipari szektor pedig néhány ritka példától eltekintve legyengült, kilátástalan állapotban van). Megfontolandónak tartjuk ugyanakkor az élelmiszeripart is, mint egyre erősödő, kiszámítható jövőképpel rendelkező iparágat Székelyföldön.

A létesítendő intézményhez kapcsolódva javasolt lenne egy szakmai klaszter létrehozása, elsősorban gondolva az inkubációs idő utáni életre (amennyiben ténylegesen inkubációs központként is fogják működtetni), másrészt a piacszerzés, illetve termékkiegészítés lehetőségére – nem beszélve az ilyen szerveződések működtetésére lehozható pályázati forrásokra, távlatokra.

A fel nem sorolt, de valószínűleg tervbe vett mellékszolgáltatások mellett (öltözők, fürdők, stb) igen nagy segítséget nyújthatna egy saját, kedvezményesen szolgáltató könyvelési iroda létrehozása is az inkubátor intézmények keretén belül, mivel tapasztalataink szerint egy induló mikrovállalkozásnak egy pénzügyileg elérhető, de megbízható szaktudással rendelkező könyvelői szolgáltatás megfizetése általában jelentős gondot okoz.

A projekt jelenlegi fázisában, a kapott két oldalas leírás, illetve a sajtóhírek alapján sajnos nehezen lehet pontosabb, hatékonyabb kiegészítésekkel, javaslatokkal jönni - ezzel együtt is még egyszer gratulálunk a kezdeményezéshez!

 

Folytatja a román nyelvtanfolyamok szervezését az SZMVSZ!

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége nagy sikerrel szervezte meg az elmúlt év utolsó negyedévében azt a képzést, amelynek eredményesége folytán, annak mintájára újra meghirdetésre kerül a tanfolyam.

Emlékeztetőül: a képzés tárgya a román nyelv elsajátításának elősegítése olyan magyar anyanyelvű 18 évüket betöltött személyek, vállalkozók és munkavállalók számára, akik a térségre jellemzően rendelkeznek egy alap szókinccsel, illetve értenek is valamennyit, de nem képesek folyékonyan mondatot alkotni. Ennek megfelelően a célunk a folyékony beszédkészség kialakításának segítése, de nem feltétlenül tökéletes nyelvtani helyességgel vagy irodalmi minőségben.

A képzés összesen 32 órás (kb. 2 hónap), heti 2x2 órában zajlik, mindig 17:00 órától, 6 személy/fő csoportban. Helyszín a székelyudvarhelyi Városi Könyvtár, tervezett kezdési időpont január 22.

A képzés díja SZMVSZ tagoknak 250 lej, másoknak 280 lej.

További esetleges információkért, iratkozásért érdeklődni lehet az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. mailcímen, vagy a 0741-085.626-os telefonszámon.

Helyek a regisztráció sorrendjének függvényében!

 

Ezen a héten, szünidő előtt tartották a székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiumban az „iskola másként” programot. Az iskola az elmúlt időszakban nemcsak az általános oktatási minőségi szempontok alapján, hanem kimondottan a gazdasági szaktantárgyak oldaláról is egyre ismertebbé vált közel és távol – ezt elsősorban azoknak a sikeres megmérettetéseknek, nívós díjaknak is köszönhetik, amelyeket a diákjaik hoznak haza már-már rendszeresen a gazdasági tematikájú versenyekről.

20171220 SZMVSZ és Goodwill ConsultingEzek után már érthető, miért nem töltötték az egész hetet az erre a programra annyira jellemző kirándulgatásokkal, szórakozással – kifejezett kívánságát teljesítette ma a két XI.-es osztálynak a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége, amikor két órát lefedve egyrészt Jakab Áron Csaba SZMVSZ elnök a vállalkozók érdekvédelme szükségességének mibenlétét és jellemzőit, működését mutatta be, másrészt Farkas Levente marketing szakembert felkérve szervezett szakirányú előadást számukra.

Az előadások keretében számos kérdés is felmerült a diákok részéről, ami különösen tartalmassá varázsolta a programot. Végkicsengésként az esemény mottója is lehetett volna akár az egyik – egyébként általános társadalmi jellegzetességet takaró – kérdésre adott válasz Levente részéről: „A titok nem titok, és nem is túl bonyolult, csupán három dologból áll: figyelj és tanulj, ne álmodozz, hanem csináld, illetve ha kell, változtass…”.

És valószínűleg több fiatal vállalkozna, illetve lenne itthon eredményes, ha a másik válasz (jó tanács?) szellemében nevelkedett volna: „Ne pénzt akarj keresni, hanem értéket próbálj meg teremteni: olyan értéket, amely mások számára is érték. Mert a pénz, az következmény, ezért inkább azzal foglalkozz, amire hatni tudsz, az értékteremtésre, és akkor meglesz a pénzt is”.

 

Kedden került sor a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége és a Goodwill Consulting Kft. szervezésében arra a konferenciára, amelyen a közel 50 érdeklődő vállalkozó, köztük SZMVSZ tagok is, részletes bemutató keretében tudomást szerezhetett a nemsokára kiírásra kerülő pályázatokról. A konferencia végén lehetőség nyílt kérdéseket megfogalmazni, de akár konkrét kapcsolatfelvételre, további egyeztetésekre is sor kerülhetett.

20171212 SZMVSZ és Goodwill ConsultingAz esemény az SZMVSZ felvezetőjével kezdődött, röviden bemutatásra került egy olyan befogadó és független vállalkozói tömörülés munkája, erőfeszítései, szolgáltatásai, amely a régióban először vállalta fel a prioritásként kezelt érdekvédelmen túl a gazdasági környezet egészének alakítását, fejlesztését. Ez utóbbi általános cél nyomán, a hatékony információközlés és információcsere érdekében lett megszervezve jelen konferencia, melyre az egész megyéből jöttek el érdeklődők, jellemzően mikrovállalkozók.

A Goodwill Consulting Kft képviselőjének, Bartis Botondnak a bemutatója során az általános, pályázatokhoz köthető tudnivalókon túl a jelenlévők részletes információt kaptak számos olyan pályázati lehetőségről, amelyek jellemzően városi környezetet feltételeznek. Így bemutatásra kerültek például a POR 2.1a, a POR 2.2, az ún. „microindustrializare”, vagy a PNDR 4.1a, a PNDR 4.1 és a PNDR 4.2 pályázatok, illetve a különböző StartUp kiírások.

Mint bizonyos fenntartásokkal kapcsolatban elhangzott – ilyeneket, egyébként az SZMVSZ is felvetett előzetesen a vállalkozóktól kapott visszajelzések alapján -, ma már nemigen fordulnak elő a nemrég még hétköznapinak számító késedelmes kifizetés, vagy a kimondottan hibakeresés-központú elszámolás; az egész pályázás és annak lebonyolítása gördülékenyebbé, egyszerűbbé vált, amennyiben a pályázó megfelel a feltételeknek.

Sajnos már most vannak olyan pályázati csomagok, melyeknek a kerete az idén kimerült, és ezért valószínűleg nem kerülnek újra kiírásra (például a 6.2 vagy a 6.4), azonban ezzel együtt is az elkövetkező esztendőben még mindig igen sok pályázati lehetőség áll az érdeklődők rendelkezésére – talán a 2014-2020-as ciklus utolsó ilyen „gazdag” éve lesz az elkövetkező, pályázati szempontból. Ezért, mint a cég képviselője is jelezte, érdemes idejében megfontolni és akár belevágni, hiszen könnyen előfordulhat, hogy 2018 után jelentősen szűkülnek majd a lehetőségek és keretek…

 

Nem ritka az utóbbi időszakban, hónapokban a gazdasági életre, környezetre vonatkozó negatív hír - olyan történések, amelyeket egyébként már mindenki érez és tapasztal: elvándorlás (téma visszaigazolva NSH által is: felmérés), szigorító és aberrált kormányzati intézkedések, egyre több fizetésképtelenné váló vállalkozás (ONRC kimutatás: 16%-al több cég vált fizetésképtelenné az idén eddig, mint az elmúlt év hasonló időszakában - a nagy "céglétrehozástámogatásos" lendület mellett), és folytathatnánk...

De nem ez a cél, mármint a folytatás, hanem - mint gondoljuk, mindenkinek a helyi és régiós döntéshozatalban - ha lehet, megfordítsuk ezt a trendet, véget vessünk a "vállalkozó mind bűnöző és csak arra jó, hogy pénzt sajtoljunk ki belőle" hozzáállásnak, tiszteletet és megfelelő gazdasági környezetet érjünk el: ahol a vállalkozó csinálja a pénzt, alkalmazza jó fizetésekért az embereket és fizeti az adókat - az önkormányzatok és az állam pedig költi ezt az adópénzt úgy, hogy mindannyiunknak jó legyen.

Székelyudvarhelyen a héten kerül sor a jövő évre tervezett adók és illetékek elfogadására. Az SZMVSZ ennek kapcsán egy rövid javaslatcsomaggal állt a városvezetés elé, amely a vállalkozói réteg visszajelzései és igényei alapján néhány jelzésértékű adócsökkentést tartalmazott, illetve egy sor vállalkozóbarát intézkedést kér.

Az említett javaslatcsomag közlemény formájában letölthető, böngészhető a következő címről: szmvsz.ro/javaslatok

Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2020.12.13.

A friss gyümölcs, a tojás és az elektromos energia ára nőtt legnagyobb mértékben novemberben A...

Sajtófigyelő 2020.12.06.

Mennyit költ Románia egészségügyre a többi EU-s tagállamhoz képest? Az uniós átlag 2982 euróra...

Sajtófigyelő 2020.11.29.

Az alapbér 75-85%-áig terjedő pótlékot kapnak a Covid-kórházakban dolgozók A mentőszolgálat...
Rólunk írták

Közigazgatási reformot, infrastrukturális fejlesztést szorgalmaznak az udvarhelyszéki jelöltek

Nyílt beszélgetésre hívta az udvarhelyszéki parlamenti jelölteket csütörtökön a Székelyudvarhelyi...
2020-11-26 19:19:48

Bővebben ...

Online térbe költözött a székelyudvarhelyi diákoknak szóló gazdasági előadássorozatt

Tematizált előadássorozatot szervezésével igyekszik gazdagítani a diákok ismereteit a Vállalkozz...
2020-11-17 19:35:08

Bővebben ...

A nyitásról és a névváltásról döntött a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége

"A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége tagjai a legutóbbi közgyűlésükön a nyitásról...
2020-10-20 00:51:51

Bővebben ...

Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata