• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Szövetségi hírek

Az elmúlt hónapban egy ígéretes együttműködés első lépésére került sor a székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal és az egyes vállalkozói szervezetek között.

Az együttműködést üdvözölte a közel 140 jogi személyt képviselő Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége, aki támogatásáról biztosította a kezdeményező helyi Polgármesteri Hivatalt, arra kérve annak képviselőjét, hogy a Szövetség részéről az eddigi, vállalkozói igényeken alapuló iktatott kérésekre, adjanak válaszokat, hisz a partneri viszony szabályai és a szervezet tagjai elvárják.

Az azóta eltelt hetek sajnos egyértelművé tették, hogy a kezdeményező képviselője az együttműködést egyirányú útként képzelte el: a vállalkozóink igényét továbbra is válasz nélkül kívánja hagyni, valamint úgy gondolja, hogy amennyiben azokra az érdekvédelmi szervezet igényt tart, ilyen körülmények között inkább nem vállalja az együttműködést.

A múlt héten a Polgármesteri Hivatal által bemutatott gazdaságélénkítő program ékes bizonyítéka annak is, hogy az eddig jól bevált megosztásos módszer a vállalkozók irányába is működik. A két szervezet közül, akik nem egymás ellenében, hanem egymást kiegészítve fejtik ki tevékenységüket a városban, csak a Hivatalt feltételek nélkül kiszolgálónak a közreműködésére, aktív szerepvállalására tartottak igényt.

Ennek tudható be, hogy végül gazdaságélénkítő programot hoztak nyilvánosságra gazdaságvédő program helyett. Bár elemeiben fellelhető a segítség szándéka, de nem hangsúlyos és nem egyértelmű sem tartalmában, sem szellemiségében.

Az SZMVSZ egy olyan munkacsoportban gondolta a tevékenységét kifejteni, ahol a gazdasági stratégiát megelőzően egy azonnal életbe léptethető gazdasági védelmi csomagot dolgoz ki egy baráti társaságoknak kiszervezendő drága tanulmány elkészíttetésének szentesíttetése helyett.

Az SZMVSZ továbbra is nyitott ugyanakkor bármilyen, a gazdaság fejlesztésére irányuló, valós igényeken alapuló együttműködésben szerepet vállalni, amennyiben a Hivatal, mint kezdeményező, törvényi kötelezettségeinek eleget tesz, és a városban működő vállalkozók jogos kérdéseire válaszolni fog!

Bekövetkezett az, ami a nagy létszámú, tömeges és nagy széria gyártású textilipari termékek piacán már rég szedi a keleteurópai áldozatokat – szűkebb régiónkban is az elmúlt években sorra dőltek be a kisebb-nagyobb, bérmunkára alapozó textilipari cégek. Ennek a folyamatnak a koronavírusos járvány csak a végső kegyelmi döfést adta.

Mint tudjuk, a bérmunkában a költségek legnagyobb arányát (akár 80%) a bérek jelentik, valamit azt is, hogy a piacon nem vagyunk egyedül: a piac diktál – és ahogy jött a megrendelő, úgy megy is tovább, amikor a feltételek az ő szempontjából nem megfelelőek.
Nálunk is folyamatosan csökkent az ágazatban foglalkoztatottak száma, de hogy idáig húzták nagyobb érvágás nélkül, az valószínűleg a képzett és fegyelmezett munkaerőnek, illetve a kiváló menedzsmentnek köszönhető.

Nagyon nehezen akarjuk tudomásul venni – épeszű ember nem is akarná -, hogy ilyen nagy múltú iparág végét járja.

Ez nagy családi, társadalmi drámákat vetít elő: a közösséget adóbevételek helyett további kiadások fogják sújtani (segélyezések, átképzések, korai nyugdíjazás), tovább gyorsul a társadalom elöregedése, az elvándorlás, nő a bizonytalanság és romlik a közhangulat.

Megoldást jelenthetne egy átszervezés, egy jobb, nagyobb hozzáadott értékű termékek gyártására való átállás. Valószínű, sokan már ezen a próbálkozáson is túl vannak – a nagyobb flexibilitású, jóval kisebb költséggel fenntartott, kisebb termelői egységek még megmaradhatnak, ha a gazdasági élet ismét elindítja a keresletet, de csak akkor, ha olyan munkákat képesek elvégezni, ami magas hozzáadott értékű, kiváló minőségű, a legkisebb tételekben is gyors reakcióidővel, haszonnal legyártható.

Az előttünk álló drámákra készülve hívjuk fel az összes döntéshozó figyelmét, hogy ne egy káosz felé haladjunk, hanem a helyzet egy jól kezelt, jövőbe mutató folyamattá alakuljon. Erre készülni lehetett, kellett volna, de ehhez legalább a Szövetség elmúlt években számos alkalommal hangoztatott javaslatait figyelembe kellett volna venni: felmérések készüljenek, befektetői kézikönyv készüljön és befektetőkereső tevékenység domináljon, felnőttoktatás kerüljön támogatásra – és mindennek az alapját, a valós idejű kapcsolattartást és kommunikációt helyezzék célkeresztbe a gazdasági szereplőkkel.

Mi ismételten felajánljuk a segítségünket úgy a döntéshozók, mint az esetleg vállalkozások létrehozása felé forduló, felszabadult munkaerő irányába.

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége 2020. június 04-i közgyűlésének

Zárónyilatkozata

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetségét, a mára közel 100 tagot számláló vállalkozói tömörülést a vállalkozók érdekvédelem iránti erőteljes igénye hozta létre.

Az elmúlt időszak az SZMVSZ életében továbbra is a fejlődésről és a helytállásról szólt. Sikerült kitartani az elvünk mellett, hogy csak és kimondottan a tagok érdekeit figyelembe véve és előtérbe helyezve hozzunk döntéseket. A Szövetség ugyanakkor egy nyitott és befogadó szervezetté is vált, ahol alkalmazkodva és rugalmasan állva a helyzethez érünk el eredményeket. Mindezek jeleként jelentősen bővült a szervezet tagsága, és nőtt az érdeklődés a tevékenysége iránt.

Az eredményes munkához azonban lojális és hiteles partnerekre is szükség van, akikkel egyenlő jogú társakként erősíteni tudjuk egymást. Számos szakmai partnerrel és más vállalkozói tömörüléssel dolgozunk együtt, ugyanakkor az elmúlt év végén alapító tagjává váltunk a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti Fórumának (KMVNF), melynek küldetése a magyar-magyar gazdasági kapcsolatok fejlesztése a térségben.

A Szövetség belső életét a vállalkozóknak nyújtott szolgáltatások mellett a hatékony kommunikáció, és az álláspontok közös kialakítása határozta meg. A helyi gazdasági folyamatokat illetően inkább részsikereket értünk el, számos kezdeményezésünk volt azonban, amelyek nem kaptak kellő figyelmet – ilyen volt a hatékony kommunikációra és együttműködésre tett javaslatunk is, amelyet a jövőben is fenntartunk. Bár eredményeink kissé ellentmondásosak, az országos döntéshozatal viszonylatában is elmondhatjuk, hogy hatékonyan dolgoztunk, a céljaink és igényeink illeszkednek az országos gazdasági elvárásokhoz, és törvények, törvénytervezetek formájában fellelhetőek.

A következő időszakot illetően a Szövetség célja továbbra is a nyitott, alázatot, megbecsülést és együttműködést feltételező munkavégzés. A lehető legpozitívabb módon próbálunk viszonyulni a helyi vagy országos döntéshozatalhoz, ugyanakkor kijelentjük, hogy továbbra is fenntartjuk a bírálat és az építő kritika jogát!

Elfogadta az SZMVSZ Közgyűlése
Székelyudvarhely, 2020. június 04.

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége 238/21.05.2020-as számú / 24553/25.05.2020-as számon ikatott levele a székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal és a helyi Önkormányzat felé:

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége felmérést végzett tagvállalkozói körében, melynek során vizsgálta a vállalkozások helyzetét a rendkívüli állapottal összefüggésben.

A felmérésünk számait közleményben mutattuk be, ugyanakkor megtalálható a szövetségünk honlapján is.

A vállalkozóink megfogalmazták azt is, hogy milyen elvárásaik, meglátásaik vagy kérdéseik vannak a helyi döntéshozatal irányába, az elmúlt időszak kihívásaival összefüggésben:

  • aktív kommunikáció és teljes együttműködés a Hivatal és a helyi gazdasági szereplők között;
  • hatékonyabb ügyfélszolgálat, ideértve az online ügyintézés hatékony és akadálymentes üzemeltetése;
  • a beruházások kivitelezése során, az ár-minőség arány minőségi komponensének hangsúlyosabbá tétele, ugyanakkor meggyőződni a minőséget bizonyító dokumentumok mögötti tartalomról is;
  • élhetőbb környezet, megfelelő közlekedési infrastruktúra, tisztaság és rendezettség a város területén;
  • a Hivatal és alárendelt intézményei ellenőrzései során életszerű, segítő hozzáállás, tisztelet és megfelelő hangnem;
  • az adók és illetékek, valamint bérlemények díjának mérséklése, továbbá:
    • épületadó csökkentése és bérleti díjak elengedése a rendkívüli időszakra,
    • reklámfelületek és közterület használati díjak megfelezése,
    • a taxi parkolóhelyek díjának felfüggesztése adott időszakra;
  • alkalmazzák a „Vedd a helyit” kampány felhívását;
  • minimis támogatási programot az egészen kis vállalkozások megsegítésére.

Vállalkozóink nehezményezik, hogy a Hivatal, illetve alárendelt intézmények csak egyes cégekkel dolgoznak, és nem találják proaktívnak a közszféra béreinek erőteljes fejlesztését sem. A bérkülönbségek, a közszféra javára, helyi viszonylatban átlagon felüli.

Abban kérjük az Önök támogatását, hogy a fentiekben megfogalmazottakra a gazdasági visszaesés ellensúlyozásával foglalkozó munkacsoport, amely a Hivatal keretén belül dolgozik, adjon gyors és kielégítő választ.

Az együttműködésük reményében, maradunk tisztelettel,

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége 237/20.05.2020-as számú levele a parlamenti képviselet felé:

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége felmérést végzett tagvállalkozói körében, melynek során vizsgálta a vállalkozások helyzetét a rendkívüli állapottal összefüggésben.

A felmérésünk számait közleményben mutattuk be, ugyanakkor megtalálható a szövetségünk honlapján is.

A jelzett felmérésben ugyanakkor megfogalmazták vállalkozóink azt is, hogy milyen elvárásaik, meglátásaik vannak az állam, a parlament munkájával, az elmúlt időszak kihívásaival összefüggésben:

  • a fizetések utáni adók és illetékek mértéke túl nagy, mérsékelni kellene
  • fontos lenne a közszféra beruházásainak kivitelezése során az ár mellett figyelembe venni a minőséget is, másrészt megvizsgálni a minőséget bizonyító dokumentumok mögötti tartalmat is
  • a helyi és állami beruházásokat fel kellene pörgetni, illetve kevésbé bürokratikussá tenni a jelentkezéseket
  • a turizmusnak, a méltányosság okán is, fontos lenne, hogy az állam által biztosított vakációs utalványokat minden alkalmazott megkaphassa
  • haladéktalanul szüntesse meg a hatósági ellenőrzéseknél alkalmazott büntetési kvótát
  • legyen StartUp vállalkozáslétrehozási támogatás program kimondottan az idősebb generációk számára is – szem előtt tartva a számos, munka nélkül maradt munkavállalót

Vállalkozóink általános elvárása az, hogy az állam alkalmazzon minden olyan programot, intézkedést, amely a munkahelyek hosszú távú fenntartását célozza, valamint minden olyan kezdeményezést, ami a belföldi termelési kapacitást bővíti, illetve újakat hoz létre, kiemelten kellene támogatni.

A fentiekben megfogalmazottakhoz kérjük tisztelettel a támogatást!

Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2020.12.13.

A friss gyümölcs, a tojás és az elektromos energia ára nőtt legnagyobb mértékben novemberben A...

Sajtófigyelő 2020.12.06.

Mennyit költ Románia egészségügyre a többi EU-s tagállamhoz képest? Az uniós átlag 2982 euróra...

Sajtófigyelő 2020.11.29.

Az alapbér 75-85%-áig terjedő pótlékot kapnak a Covid-kórházakban dolgozók A mentőszolgálat...
Rólunk írták

Közigazgatási reformot, infrastrukturális fejlesztést szorgalmaznak az udvarhelyszéki jelöltek

Nyílt beszélgetésre hívta az udvarhelyszéki parlamenti jelölteket csütörtökön a Székelyudvarhelyi...
2020-11-26 19:19:48

Bővebben ...

Online térbe költözött a székelyudvarhelyi diákoknak szóló gazdasági előadássorozatt

Tematizált előadássorozatot szervezésével igyekszik gazdagítani a diákok ismereteit a Vállalkozz...
2020-11-17 19:35:08

Bővebben ...

A nyitásról és a névváltásról döntött a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége

"A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége tagjai a legutóbbi közgyűlésükön a nyitásról...
2020-10-20 00:51:51

Bővebben ...

Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata