• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Szövetségi hírek

.

A székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal részéről a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége rendelkezésére bocsátott, 2019-re tervezett helyi adók és illetékek határozattervezete alapján, illetve
A 2018. november 14-én az UKKSZ szervezésében lezajlott kerekasztal beszélgetés alapján, melynek résztvevői a helyi Polgármesteri Hivatal vezetői, alkalmazottai, számos MPP-s illetve EMNP-s képviselő, UKKSZ és SZMVSZ képviselők, vállalkozók voltak, illetve
A 2018. november 22-én az SZMVSZ kezdeményezésére a helyi RMDSZ képviselettel történt egyeztetés alapján, illetve
Az SZMVSZ a tagjaival való, különböző fórumokon megszervezett konzultációja alapján

a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége a következőképpen viszonyul a székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal által 2019-re betervezett adók-illetékekkel kapcsolatban:

A Szövetség nem látja legkevésbé sem megalapozottnak, illetve konstruktívnak azt a drasztikus adó- és illetékemelést, amelyet a helyi Polgármesteri Hivatal betervezett 2019-re.

Olyan adókról és illetékekről van szó, mint például
 területadók, rendeltetéstől függően 25-35%-os emelés,
 személygépjárművek, az értékek a törvény által engedélyezett maximumra emelése, ehhez a 2018-as szinthez képest 18-26% adóemelés (cm3 besorolástól függően), 
 termelői igazolványok, füzetek esetében 50%-os emelés, 
 parkolódíjak esetében 100%-os emelés, 
 parkolási bérletek esetében 22-58% emelés a fizikai személyek, illetve 13-33% emelés jogi személyek esetén,
vagy például az a 300 lejes díj, amelyet a helyi turisztikai irodához kellene befizetni az érintett vállalkozásoknak az iroda honlapjára való felkerülését.

A Szövetség az adott adók és illetékek határozattervezettel kapcsolatban a helyi Polgármesteri Hivatalnál iktatott 59328/22.11.2018-es számú beadványában többek közt azt kérte, hogy az adók és illetékek mértékét tekintve általánosan tartsák a 2018-as szinten/értéken, kivéve

 az 1-es mellékletben található, nem lakhelyként szolgáló ingatlanok adójának kiszámításánál használt kulcs mértékét módosítsák úgy fizikai, mint jogi személyek esetében az UKKSZ által is már több éve kért értékre, 0,8-ra
 a 13-as mellékletben található illetéket, amely a tervezetben a „Taxa speciala aparitie pe websitul tourinfo.ro/catalog turistic” címet viseli, módosítsák 50 lej/drb-ra (a tervezetben 300 lej/drb)

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) az elmúlt héten találkozót szervezett a székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség képviselőivel – a rendőrséget Katona Lóránt és Nagy Csilla, az SZMVSZ-t Jakab Áron Csaba, Osváth Barna és Szabó Zoltán képviselte. A megbeszélés tárgya az intézmény tevékenysége, különös tekintettel a kereskedelmi egységeket ellenőrző osztály működésére.

A rendőrség képviselői már a megbeszélés elején kiemelték: szerepük a helyhatósági érdekek képviselete, valamint az érvényben lévő törvények betartatása a hatáskörüknek megfelelően, Székelyudvarhely határain belül, a rendőrség és a csendőrség mellett. Azon esetekben, ahol nincs hatáskörük, ott jegyzőkönyvet vesznek fel, melyet átadnak az illetékes hatóságnak.

Székelyudvarhelyen egyelőre az építkezési felügyelet szakemberhiány miatt még nem működik az intézmény keretében, viszont a kereskedelmi egységeket ellenőrző osztály 2016-tól igen, és maximálisan próbálja ellátni feladatát: ellenőrizték például a működési engedélyeket (melynek adott CAEN kód esetén kötelező a kiváltása, és tevékenységi típustól függően 100-tól 1800 lejig van a költsége), ehhez pedig minden egyes céghez megpróbáltak eljutni.

A működési engedélyeket akkor is ki kell váltani, ha gyártóról van szó, és a gyártás helyszínén eladás is történik. Amikor az engedélyeket ellenőrzik, figyelik egyúttal a kitett órarendet (egyezik-e az engedélyben szereplővel), az ár címkéket, szavatosságot, származási helyet, stb. Amennyiben pénzbírságra kerül a sor, azok összege 2000-től 20000 lejig terjedhet, fizikai személyek esetében 500-tól 5000 lejig – sorozatos kihágás esetén pedig felfüggesztésre kerülhet az egység működési engedélye. Természetesen – a helyzet súlyosságától függően – első esetben próbálják felszólítással megoldani a dolgot.

A reklámfelületek ellenőrzése (engedély, megfelelő elhelyezés, tartalom, stb) az építkezésekkel foglalkozó osztály hatáskörébe tartozna, ezekkel nem foglalkoznak egyelőre.

Az SZMVSZ képviselői a nyitottság és átláthatóság jegyében fogalmaztak meg kérdéseket, kéréseket. Egyrészt a szélesebb körű tájékoztatás hiánya került kiemelésre – például nincs az intézménynek saját weboldala, ahol közzé lennének téve az elérhetőségek, célkitűzések, nyomtatványok, statisztikák, stb.. Másrészt javaslatként hangzott el, hogy a helyi rendőrség rendszeresített, betervezett konkrét ellenőrzéseiről, „razziáiról” jó lenne időben értesíteni az érintetteket, hiszen az elhangzottak alapján a cél nem a büntetések számának növelése, hanem a megelőzés, normalizálódás. Főként, mivel nem ritka, hogy a Polgármesteri Hivataltól kapott konkrét lista alapján történnek ilyen ellenőrzések.

A helyi rendőrség részéről, mint már említésre került, az elmúlt években próbáltak minél több esetben figyelmeztetésekkel oldani meg ügyeket, és csak ott büntetni, ahol nem történt előrelépés – a következő időszakban azonban szigorúbban fognak venni egyes kihágásokat, hiszen például még az idén, 2017-ben is több mint 500 kereskedelmi egység nem váltott ki engedélyt a megadott határidőig.

Felhívták ugyanakkor a figyelmet, hogy az ellenőrzéseket civil ruhás szakember végzi, aki figyelmet fordít arra is, hogy a gyerekeket kiszolgálják-e például cigarettával vagy alkohollal.

Végezetül a két szervezet képviselői megegyeztek abban, hogy megpróbálnak szorosabban együttműködni a következőkben a vállalkozók, illetve a lakosság érdekében

Az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (UKKSZ) és a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) közösen tartott sajtótájékoztatót csütörtökön a Városi Könyvtárban. A sajtótájékoztató meghívottja, a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal vezetője nem jelent meg a sajtótájékoztatón.

Az UKKSZ részéről Nagy György elnök, az SZMVSZ részéről Jakab Áron Csaba elnök mutatta be a sajtónak a közösen elfogadott "Vállalkozóbarát Önkormányzat ismérvei" dokumentumot. Mint elhangzott, a székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal vezetői is meghívást kaptak az eseményre, hogy közösen kerüljön bemutatásra a vállalkozók igénye és ennek a tükrében a Hivatal véleményezése, vállalása - a Hivatal viszonyulására a vállalkozókhoz, a vállalkozók igényeihez ugyanakkor egészen világosan kifejeződött a meghíváshoz való viszonyulással.

Az SZMVSZ elnöke egyértelművé tette a Szövetség álláspontját: amit manapság tapasztalunk vállalkozóbarát intézkedések terén, azon megkésett, a várható megtérülés szempontjából a jelen kihívásainak tükrében meglehetősen indokolatlan nagy költséggel járó pótcselekvések, populista intézkedések.

Bár történtek előrelépések az elmúlt években, a jelen és a jövőkép szempontjából a város a bemutatott valós vállalkozói igényektől igencsak távol keresi az egyébként együttműködést is hiányoló utat - ami együttműködés létezik, az is a bratyópolitika mentén jellemző csupán. 

Az UKKSZ részéről elhangzott, voltak ugyan tárgyalásaik az Önkormányzattal, de egyelőre csupán szavak szintjén van előrelépés, ez pedig nagyon kevés - bár optimisták, ők sem tudják igazán vállalkozóbarátnak nevezni a helyi Önkormányzatot.

Ezzel a dokumentummal és ezzel az együttműködéssel elindult valami Udvarhelyen. Remélhetően valami olyasmi, ami végül eredményhez vezethet. Ebben bíztak végül a résztvevők, akik remélték, hogy ha ezúttal nem is, egy nem túl távoli jövőben csak elindul a kommunikáció az Önkormányzattal és közösen megvitathatják a bemutatott dokumentumot.

Újabb román nyelvtanfolyamok felnőtteknek az SZMVSZ szervezésében!

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége az elmúlt egy évben számos alkalommal szervezett felnőttek számára román nyelvet gyakorló képzést.

Októbertől újra indulnak csoportok, az eddigi képzések mintájára!
Emlékeztetőül: a képzés tárgya a román nyelv elsajátításának elősegítése olyan magyar anyanyelvű 18 évüket betöltött személyek, vállalkozók és munkavállalók számára, akik a térségre jellemzően rendelkeznek egy alap szókinccsel, illetve értenek is valamennyit, de nem képesek folyékonyan mondatot alkotni. Ennek megfelelően a célunk a folyékony beszédkészség kialakításának segítése, de nem feltétlenül tökéletes nyelvtani helyességgel vagy irodalmi minőségben.

A képzés összesen 32 órás (kb. 2 hónap), heti 2x2 órában zajlik, mindig 17:00 órától, 6 személy/fő csoportban.

Helyszín a székelyudvarhelyi Városi Könyvtár, tervezett kezdési időpont október 8 és 9.

A képzés díja SZMVSZ tagoknak (vállalkozóknak, illetve általuk delegált munkavállalóknak) 250 lej, másoknak 290 lej.

További információkért, regisztrációért érdeklődni lehet az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. mailcímen, vagy a 0741-085.626-os telefonszámon.

Helyek a regisztráció sorrendjének függvényében!

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) 2018. októberétől támogatja a 18 – 26 év közötti udvarhelyszéki fiatalok cégalapítási szándékát. A támogatás feltétele egy üzleti terv leadása az Szövetség számára, amelyek közül havonta kettő esetében az SZMVSZ biztosítja a cégalapítással kapcsolatos ügyintézés költségeit.

Az SZMVSZ fontosnak tartja, hogy olyan fiatalok vállalkozzanak, akiknek megvannak a szükséges gazdasági ismereteik ehhez a kihíváshoz, tudják, hogy mit akarnak, és lehetőséget szeretne biztosítani, hogy a kötelező költségek (például törzstőke, cégbírósági és jegyzői illetékek) sokszor többszörösét kitevő ügyintézési költségeket megspórolhassák, ezáltal terveikre, céljaikra koncentrálhassanak.

Az SZMVSZ programját Moldván Emil vállalkozó támogatja.

A program felelős kapcsolattartója Kiss Mihály.

A program rövid, részletes leírása a következő címen érhető el: www.szmvsz.ro/ingyenes

Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2020.12.13.

A friss gyümölcs, a tojás és az elektromos energia ára nőtt legnagyobb mértékben novemberben A...

Sajtófigyelő 2020.12.06.

Mennyit költ Románia egészségügyre a többi EU-s tagállamhoz képest? Az uniós átlag 2982 euróra...

Sajtófigyelő 2020.11.29.

Az alapbér 75-85%-áig terjedő pótlékot kapnak a Covid-kórházakban dolgozók A mentőszolgálat...
Rólunk írták

Közigazgatási reformot, infrastrukturális fejlesztést szorgalmaznak az udvarhelyszéki jelöltek

Nyílt beszélgetésre hívta az udvarhelyszéki parlamenti jelölteket csütörtökön a Székelyudvarhelyi...
2020-11-26 19:19:48

Bővebben ...

Online térbe költözött a székelyudvarhelyi diákoknak szóló gazdasági előadássorozatt

Tematizált előadássorozatot szervezésével igyekszik gazdagítani a diákok ismereteit a Vállalkozz...
2020-11-17 19:35:08

Bővebben ...

A nyitásról és a névváltásról döntött a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége

"A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége tagjai a legutóbbi közgyűlésükön a nyitásról...
2020-10-20 00:51:51

Bővebben ...

Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata