• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Szövetségi hírek

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége azt tapasztalja, hogy a helyi városvezetés a különböző döntések meghozatala, illetve kivitelezése során folyamatosan kihagyja vagy megkerüli az érintettek, vállalkozók, de akár lakosság megkeresését, véleményének megkérdezését, az intézkedések hatásainak megvizsgálását, figyelembevételét.

Az említett viszonyulás egyik „eredménye” a Bethlen-utcai vállalkozók ellehetetlenítése azáltal, hogy az egyébként mindenki által támogatott bicikliút megvalósítása során nem mértek fel minden következményt, nem ajánlottak fel alternatívákat és nem kerestek megoldásokat minden érintett személy vagy entitás részvételével.

Az átgondolatlan döntések hatását jól jellemzi, ahogyan egy hét után már módosítani kellett a felfestett jelzéseket a forgalmi rend normalizálása érdekében az érintett útszakasz egy részén.

A helyzetet súlyosbítja, hogy belátás és együttműködés helyett a város Polgármesteri Hivatalának képviselői figyelemelterelő vagdalkozásba kezdtek, egyes szereplők nyilvános vagy háttérbeni elhiteltelenítésébe fogtak, illetve a helyzetet a bicikliút ellen való tiltakozásként próbálták meg eladni a közvéleménynek, hogy egymásnak ugraszthassák az érintett személyeket, csoportokat.

Az SZMVSZ tiltakozik az ilyen felelőtlen és előkészítetlen döntések és kivitelezések ellen, és kéri a Polgármesteri Hivatal illetékeseit a párbeszéd kezdeményezésére minden érintettel, legyen az adott esetben egyszerű városlakó, vállalkozó, biciklis aktivista, technikai szakember vagy örökségvédő, egy mindenki számára jó, előremutató és hasznos eredmény, egy ténylegesen mindenki számára élhető város érdekében.
Ennek szellemében támogatjuk a Bethlen-utcai vállalkozók hétfői figyelemfelkeltő akcióját „a Bethlen utcai kis üzletekért és a bringasávért!”!

Újabb román nyelvtanfolyamok, felnőtteknek, az SZMVSZ szervezésében!

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége október végétől újra megszervezi felnőttek számára a román nyelvet gyakorló képzést.

Emlékeztetőül: a képzés tárgya a román nyelv elsajátításának elősegítése olyan magyar anyanyelvű 18 évüket betöltött személyek, vállalkozók és munkavállalók számára, akik a térségre jellemzően rendelkeznek egy alapszókinccsel, illetve értenek is valamennyit, de nem képesek folyékonyan mondatot alkotni.
Ennek megfelelően a célunk a folyékony beszédkészség kialakításának segítése, de nem feltétlenül tökéletes nyelvtani helyességgel vagy irodalmi minőségben.

A képzés összesen 32 órás (kb. 2 hónap), heti 2x2 órában zajlik, mindig 17:00 órától, 6 személy/fő csoportban.
Helyszín a székelyudvarhelyi Városi Könyvtár, tervezett kezdési időpont október 28 és 29.

A képzés díja második éve változatlan: SZMVSZ tagoknak (vállalkozóknak, illetve általuk delegált munkavállalóknak) 250 lej, másoknak 290 lej. 

További információkért, regisztrációért érdeklődni lehet az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. mailcímen, vagy a 0741-085.626-os telefonszámon.

Helyek a regisztráció sorrendjének függvényében!

szekelyudvarhely_cimer_kA Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége, a Székelyudvarhely Önkormányzata anyagi támogatásával 2019 nyarán elkészítette az önkéntesek, állást keresők, munkaadók weblapját, az állásguru.ro-t.

Az oldal mindazon személyek számára nyújt majd lehetőséget, akik önkéntesként, inasként, gyakornokként keresnek helyet maguknak Székelyudvarhelyen vagy környékén, illetve azon munkaadóknak, intézményeknek, szervezeteknek, akik partnert, segítséget, alkalmazottat keresnek.

Az oldal várhatóan élesben szeptember folyamán fog elindulni, sikerének egyik garanciája a Szövetség tagjainak érdeklődése a felület, a lehetőségek iránt.

.

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége nem ért egyet a politikum populista viszonyulásával a gazdasági kérdésekhez, amely középtávon, de akár már rövidtávon is kiszámíthatóan negatív eredményeket szül.

Azt látjuk, hogy nagy horderejű, esszenciális kérdésekben a szakmai szervezetekkel az egyeztetések nem történnek meg érdemben, sőt, a megszokott, gazdasági témákban nyilatkozó parlamenterek is hallgatnak arról, miért, milyen stratégia vagy elgondolás mentén, tanulmányok vagy számítások alapján döntöttek úgy ahogy. Mint az elmúlt hetek sláger témájával kapcsolatban, a képzettségtől függő minimálbér bevezetésével kapcsolatban is.

Az elmúlt időszakban munkáltatói szempontból az állami szféra a munkaerő súlyát, mérlegét jelentősen elbillentette a közszféra irányába – de nem a megfelelő módon: a KKV szektor erre nincs felkészülve, ezt így képtelen valós időben utolérni. A privát szférának a változáshoz nem elég egy tollvonás, neki ezt a plusz kiadást ki kell termelje.

Tudjuk, hogy fel kellene zárkóztatni a magán szféra fizetéseit, de erre nem az a megoldás, hogy egy rosszul kinéző csomagban egyetlen tételhez akarnak folyton hozzányúlni az összképet szépítendő – ezzel így csupán sokkot adnak a KKV szektornak, kinyírnak egy rakás céget. Olyan cégeket, akik munkahelyeket tartanak fenn és már most is jelentős adólejeket fizetnek – és akik nem akarnak meghalni, ezért ha a várható következményeket nézzük, egyértelmű, mire számíthatunk: erősödik a láthatatlan, a szürke és feketegazdaság, kevesebb tanult személyt fognak alkalmazni és a fizetések jelentős része ismét borítékban érkezik majd kiegészítésként (ami a fiatalokat persze nem hatja meg, ők úgysem bíznak a majdani nyugdíjban) - még gyengébb lesz a termelékenység, felkészületlenebb a munkaerő.

Nem beszélve arról, hogy nagy valószínűséggel, a tapasztaltak szerint, a megemelt fizetésekből származó esetleges többletjövedelem a közszféra fizetésére való gyűjtésként/lefedésként szolgál, ami ismét csak nem a gazdasági fellendülést segíti.

Persze rövidtávon javulhat az életszínvonal, hiszen a vásárlóerő megnő, az egyén közben még azt is érezheti, hogy jobban él – miközben mindannyian egy egyre gyorsabban süllyedő hajón táncolunk.

A fentiekben megfogalmazottak alapján az SZMVSZ ismételten tiltakozik az ilyen módon hozott, a gazdasági életet alapvetően befolyásoló, átgondolatlan döntések ellen.

.

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége az alábbi felkérést juttatta el egyes országos szakmai szervezetek, illetve a parlamenti pártok képviselői és szenátusi frakciói számára:

A helyi vállalkozók aggodalommal figyelik Románia kormányának a köz- és magánszféra irányába tanúsított megkülönböztetett viszonyát. Az ország gazdasági és pénzügyi alapjainak megteremtéséhez és működtetéséhez a magánvállalkozók és a vállalkozásaikban dolgozók döntő mértékben járulnak hozzá. Ezért a két szféra egészséges viszonyát tartjuk elengedhetetlenül fontosnak akkor, amikor olyan mértékű beavatkozást eszközöl a kormány, amelynek következtében a két szférában dolgozók keresetei, lehetőségei merőben különböznek egymástól.

A bürokrácia- és az adócsökkentés jó kezdeti lépések voltak, de a későbbi fejlemények visszavetették a gazdasági szereplők helyzetét.

Bár a közalkalmazottak bérének emelésére bizonyos mértékben szükség volt, az aktuális gazdasági állapotok ezt a drasztikus emelést nem engedték lekövetni a magánszektorban dolgozók béreinek emelésére vonatkozóan is. A munkaerő kivonulása a magánszférából – ezen intézkedések hatására – nemcsak az országból kifele áramlik, hanem a közszféra irányába is tömegesen megindult.

Azért, hogy a terhek és nehézségek demoralizáló hatása legalább csökkenjen, kérjük, hogy a kormány változtasson a viszonyulásán és azonnali lépésként álljon el a további speciális juttatások bővítésétől, illetve kezdő lépésként, gesztus gyanánt a központi költségvetés terhére adjon ki turisztikai utalványt minden alkalmazott számára.

Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2020.12.13.

A friss gyümölcs, a tojás és az elektromos energia ára nőtt legnagyobb mértékben novemberben A...

Sajtófigyelő 2020.12.06.

Mennyit költ Románia egészségügyre a többi EU-s tagállamhoz képest? Az uniós átlag 2982 euróra...

Sajtófigyelő 2020.11.29.

Az alapbér 75-85%-áig terjedő pótlékot kapnak a Covid-kórházakban dolgozók A mentőszolgálat...
Rólunk írták

Közigazgatási reformot, infrastrukturális fejlesztést szorgalmaznak az udvarhelyszéki jelöltek

Nyílt beszélgetésre hívta az udvarhelyszéki parlamenti jelölteket csütörtökön a Székelyudvarhelyi...
2020-11-26 19:19:48

Bővebben ...

Online térbe költözött a székelyudvarhelyi diákoknak szóló gazdasági előadássorozatt

Tematizált előadássorozatot szervezésével igyekszik gazdagítani a diákok ismereteit a Vállalkozz...
2020-11-17 19:35:08

Bővebben ...

A nyitásról és a névváltásról döntött a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége

"A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége tagjai a legutóbbi közgyűlésükön a nyitásról...
2020-10-20 00:51:51

Bővebben ...

Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata