• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Szövetségi hírek

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége 2017. december és 2018. március között, 163 felnőtt korú személy megkérdezésével készített online közvéleménykutatást „Székelyek a nagyvilágban” címmel, amelyben vizsgálta az elvándoroltak, illetve a tartós külföldi munkavállalás céljából külföldön élők visszatelepedéssel kapcsolatos szándékát, véleményét.

A közvéleménykutatás eredményének rövid összefoglalója:

A válaszadók - összesen 14 országból – 37%-a egyértelműen haza szeretne a jövőben telepedni. A hazatelepedést tervezők közül kétszer annyian vannak férfiak, mint nők (25% a nők közül és 48% a férfiak közül), a véglegesen külföldi élet mellett döntők aránya nemileg ugyanakkor fordított: a nők 32%-a kíván kint maradni és a férfiak közül csupán 18%.

A válaszadók 43%-a viszont akkor is elment volna, ha itthon autonómia van és hivatalosan használhatta volna az anyanyelvét – és további 39%-uk sem biztos abban, hogy ezzel itthon tarthatta volna őket ilyesmi.

Ahhoz, hogy megfontolják a hazajövetelt, itthon éljenek és dolgozzanak, a válaszadók 34%-a szerint elsősorban a korrupciót kellene felszámolni, illetve 25%-a szerint stabilitás kellene a törvényhozásba. A válaszadók közel fele (45%) ugyanakkor elvárná a szabad magyar nyelvhasználat jogát, a tanügyben pedig a minőséget a mennyiséggel szemben (21%), illetve a magyar egyetemeket (19%).

A legtöbben az egészségügyben honos hálapénz intézményét nehezményezik (56%), de a sorban állásokat és hetekig való várást is többen elviselhetetlennek tartják (17%). Ami a családokat illeti, a különböző támogatásokat és kedvezményeket a válaszadók 46% tartja fontosnak ahhoz, hogy megfontolja a hazatérést.

A teljes kiértékelés a Főoldalon, a Felmérések menüpont alatt található.

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége meghívására kerekasztal beszélgetésre került sor az udvarhelyszéki vállalkozói szervezetek részvételével, VÁLLALKOZÓBARÁT ÖNKORMÁNYZAT témában.

Az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (UKKSZ), a székelyudvarhelyi Hargita Business Center (HBC) és a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) képviselői a július 30-i megbeszélésükön véglegesítették azokat a pontokat, feltételeket és igényeket, amelyek a vállalkozói visszajelzések és tapasztalatok alapján egy vállalkozóbarát önkormányzattal szemben alapelvárásként megfogalmazhatók.

A megfogalmazott direktívákat a következőkben az említett szervezetek együtt (esetenként akár külön-külön is) megpróbálják eljuttatni minél több önkormányzathoz, felajánlva együttműködésüket, segítségüket azok megvalósításához.

A „Vállalkozóbarát Önkormányzat ismérvei” című dokumentum a következő címen érhető el: megnyitás

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége 2018 júniusában, 238 fő megkérdezésével készített vitaindítónak szánt, különböző területekre, kérdéskörökre koncentrált online közvéleménykutatást, amellyel vizsgálta a székelyudvarhelyi középiskolások ismeretszintjét, véleményét. A felmérő szándéka, hogy a közeljövőben az érintett területeket külön kibontva, részletes felmérésekkel egészíti majd ezt ki.

A közvéleménykutatás eredményének rövid összefoglalója:

A gazdasági ismereteket firtató kérdések mindegyikére a diákok csupán 16%-a válaszolt megfelelően – a helyes válaszok arányát tekintve, tanintézmény szerint az első helyen a Kós Károly Szakközépiskola diákjai végeztek 35%-al, évfolyamok szerint viszont a XI.-es diákok 23%-al.

Az állampolgári/politikai ismeretek alapján elmondható, hogy a diákok meghatározó többsége (94%) nem ismeri a helyi önkormányzat felépítését, sőt, 22%-uk a polgármester személyével sincs tisztában – a nevesebb román politikusok (államelnök, kormányzó párt elnöke) ugyanakkor nagy arányban ismertek annak ellenére, hogy a diákok többsége nem tudja, milyen távol fekszik a főváros.

A nyelvismeretet tekintve a válaszadók 50%-a határozottan jobban ismeri az angol nyelvet, mint a románt, illetve 29%-a ugyanazt a szintet jelölte meg a két nyelv esetén. Ami az elvándorlási szándékot illeti, a fiatalok egyharmada inkább külföldön szeretne élni majd – közöttük a legnagyobb arányban a IX-es diákokkal (63%), a döntéseiket pedig nagyrészt egyedül, vagy inkább egyedül hozzák meg. A jövőt tekintve pedig ötből egy diák vállalkozó szeretne lenni, politikus viszont elenyésző százalékuk.

A teljes kiértékelés a következő linkre kattintva nyílik: megnyitás

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége 2018. júliusától törli hírlevél listáiról azon természetes személyek címeit, akik nem erősítették meg igényüket az SZMVSZ hírleveleit illetően!

A nemrég életbe lépett adatvédelmi szabályozás (GDPR) miatt a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetségének a továbbiakban nem lesz lehetősége értesítéseket, hírlevelet küldeni (pl. a Heti Gazdaság-ot) ügyfeleinek, csakis amennyiben erre nézve kinyilvánítják igényüket.

Ha a továbbiakban is szeretné igényelni hírlevelünket, a következő címre kattintva fél perc alatt kinyilváníthatja szándékát:

https://goo.gl/BkDH1v


Az elmúlt hétvégén került sor annak az üzleti terv vetélkedőnek a döntőjére, amelyet a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége és a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium szervezett.

20180512 - üzleti terv vetélkedő

Az SZMVSZ határozott meglátása, hogy bár a társadalom, a gazdasági szereplők nyomására egyre többen ismerik fel az elöregedés, az elvándorlás problémáját, a válaszlépések nagyon későn körvonalazódnak, azok is rendszerint pótcselekvések – gyakorlatilag csak tapogatóznak, nagyon-nagyon nem értik a problémát, és nincs egységes irányú, hatékonyan működő intézkedési terv, stratégia a helyzet megoldására. A világ megváltozott, az igények és elvárások, a környezet és a lehetőségek is megváltoztak, amit ha kezelni szeretnénk, ahhoz új eszközökre, új látásmódra, elkötelezettségre van szükség…

Az SZMVSZ úgy látja, érdemes erre energiát fordítani, és a maga eszközeivel minden olyan csirát, kezdeményezést megpróbál felvállalni, akár elindítani, erősíteni, amely ezt a helyzetet orvosolhatja.

A Szövetség általános gazdaságfejlesztő céljai kapcsán tett erőfeszítései közé is illeszkedő székelyudvarhelyi „Vállalkozz okosan” üzleti terv vetélkedő, program, középiskolás diákok, fiatalok tapasztalatszerzési lehetőségeit próbálta bővíteni azáltal, hogy konkrét kockázat nélkül adott lehetőséget üzleti tervek, elképzelések kidolgozására, bemutatására, illetve szakmailag elismert zsűri általi véleményezésére, javaslataira.

Ha azt szeretnénk, hogy fiataljaink itthon akarjanak és tudjanak boldogulni, akkor elsőként nem halat kell adni a kezükbe, hanem halászbotot!

A Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium, mint a programnak helyszínt is biztosító társszervező, régi partnere az SZMVSZ-nek, számos alkalommal szerveztek közös programokat, és nem utolsó sorban az iskola diákjai számos gazdasági jellegű versenyről hoztak haza díjakat Budapesttől Kolozsváron át Csíkszeredáig. Mára Tőkés Zsolt irányításával az intézmény elfoglalta helyét a régió legelismertebb középfokú oktatási intézményeinek sorában, aminek is köszönhetően az iskola képviseletében Lőrincz Edit tanárnővel, mint szervezővel, hitelesen sikerült megszervezni ezt a megyei, később talán akár székelyföldi jelentőségű vetélkedőt.

A közösen megszervezett vetélkedő fogadtatása igen pozitív volt szakmai és oktatási körökben – úgy vállalkozók, mint a megye több tanintézménye is pozitívan állt a kezdeményezés mellé: 4 városból és egy községből, összesen 6 iskolából jelentkeztek csapatok (összesen 16 csapat) a megmérettetésre, melyekből végül 11 csapat munkáját értékelte a zsűri a 12-i, szombati elődöntőn.

20180512 - üzleti terv vetélkedő

A zsűri az elbírálás során a szakmai, gazdasági ismereteken túl figyelembe vette az életszerűséget, témaismeretet, a komplexitást, kreativitást, érthetőséget, következetességet, illetve az előadásmódot is.

A döntőbe bejutott 4 csapat közül végül a „Kockázatvállalók” fantázianevű csapat nyerte el a zsűri első helyezését a „Design and print” tervével, amely 3D nyomtatással, mint szolgáltatással indítana vállalkozást. A második helyezést a „Lokálpatrióták” csapat nyerte a „Capulus Kávéház” pályamunkájával, a harmadikat pedig a „Businessladies” csapat a „Foodbike” üzleti tervvel. Az első három helyezett jelentős díjazásba részesült, illetve különdíj is kiosztásra került.

A zsűri tagjai Tankó László, Joita Nikoletta, Benedek Botond, Benkő Zsolt, Ilyés Ferenc és Jakab Áron Csaba voltak, akiknek az SZMVSZ ezúton is köszöni a munkájukat!

A program főtámogatói a Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala és a Melinda Impex cégcsoport voltak. A kezdeményezést támogatták még a Romániai Magyar Közgazdászok Társasága és az RDE Hargita.

Köszönjük ezeknek az intézményeknek és vállalatoknak a támogatásukat!

A szervezők a visszajelzések és tapasztalatok alapján azt tervezik, hogy a következő évben ismét megszervezik a vetélkedőt, ezúttal azonban egész Székelyföldre kiterjesztve a benevezések elfogadását.

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Találkozó a parlamenti jelöltekkel

Az SZMVSZ az elmúlt héten találkozót szervezett a 2020....
2020-12-03 12:36:31

Találkozó a parlamenti jelöltekkel

2020. november 26-án 12:00 órától találkozóra került...
2020-11-27 10:46:08

Állásfoglalás: székelyudvarhelyi adók/illetékek 2021-re

A székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal...
2020-11-25 10:03:28

KÖZLEMÉNY: Nyitás és más változások a Szövetség életében

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége tagjai a...
2020-10-16 19:18:49
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2020.12.13.

A friss gyümölcs, a tojás és az elektromos energia ára nőtt legnagyobb mértékben novemberben A...

Sajtófigyelő 2020.12.06.

Mennyit költ Románia egészségügyre a többi EU-s tagállamhoz képest? Az uniós átlag 2982 euróra...

Sajtófigyelő 2020.11.29.

Az alapbér 75-85%-áig terjedő pótlékot kapnak a Covid-kórházakban dolgozók A mentőszolgálat...
Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata