• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Szövetségi hírek

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége 2019. május 23-i közgyűlésének

Zárónyilatkozata

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetségét, a mára több mint 70 tagot számláló vállalkozói tömörülést a tagok érdekvédelem iránti igénye, illetve a számukra nyújtható szolgáltatások hozta létre. Az idén 10 éves Szövetség tagjai ugyanakkor prioritásként kezelik, részvételükkel, hozzáállásukkal támogatják, illetve szorgalmazzák az általános gazdasági környezet fejlődését, az annak az érdekében kifejtett erőfeszítéseket.

Az elmúlt időszak az SZMVSZ életében fejlődést jelentett, ez ugyanakkor nem mondható el az említett gazdasági környezetről, ami kimondottan a vállalkozásellenesnek nevezhető – gondolunk itt a folyamatosan emelkedő terhekre, munkaerőhiányra, agy-elszívásra, tönkretett és elmaradott turisztikai és mezőgazdasági, ipari ágazatokra, instabil törvényi helyzetre, átgondolatlan és nem megfelelő törvénykezésre.

Úgy látjuk, nincs megfelelő nyitottság, de szakmai kompetencia sem például egy megfelelő közbeszerzési törvény kialakítására, vagy az egészen kis vállalkozások helyzetbe hozására.

A helyi vállalkozók és a magán szektorban dolgozók általánosan úgy vélik, a megmaradás, a haladás és fejlődés egyik feltétele, hogy a helyben megtermelt adólejeket elsősorban helyi cégeknél költsék el a döntéshozók, ne több száz kilométerre alapított, a profitból máshol építkező vállalkozások vegyék el azt tőlünk.

Mint ahogy azt is határozottan elvárják, sőt követelik, hogy a turisztikai utalványokat egyrészt központi költségvetésből, másrészt minden egyes alkalmazotti státusban dolgozónak adják ki – elfogadhatatlan, hogy a jól mérhetően kisebb fizetésekből, illetve az ők munkájukból, adójukból élő közalkalmazottak gondtalan nyaralását is nekik kelljen kifizetniük.

A vállalkozói hangulat talán még sosem volt olyan rossz, mint az utóbbi időszakban.
Ahhoz, hogy ez változzon, tenni kell.

Az udvarhelyszéki vállalkozók újra és még mindig valós eredményeket, átláthatóságot, alázatot, megbecsülést, közös munkát, együttműködést kívánnak!

Elfogadta az SZMVSZ Közgyűlése
Székelyudvarhely, 2019. május 23.

 

Román nyelvtanfolyam: májustól újabb csoportot indít az SZMVSZ!

Sokadik alkalommal indít román nyelvtanfolyamot a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége!

A már megszokott módon és feltételekkel: fő célként a román nyelv elsajátításának elősegítése olyan magyar anyanyelvű 18 évüket betöltött személyek, vállalkozók és munkavállalók számára, akik a térségre jellemzően rendelkeznek egy alap szókinccsel, illetve értenek is valamennyit, de nem képesek folyékonyan mondatot alkotni.

A képzéssel szembeni alap elvárás tehát a román nyelv elsajátítása folyékonyan beszélgető, ún. „konyhanyelv” szintjén, nem feltétlenül nyelvtani helyességgel, vagy irodalmi minőségben - egy olyan elvárás, amely úgy a helyi munkavállalók, mint munkaadók részéről első lépésként egy elégséges szinvonalat jelenthet.

A képzés ezúttal is összesen 32 órás, heti 2x2 órában zajlik, 6 személy/fő csoportban, illetve a helyszín ezúttal Székelyudvarhelyen a Bethlenfalvi út 165 sz. alatti előadóterem.

A képzés május 13-tól indul, a díja SZMVSZ tagoknak 250 lej, másoknak 285 lej.

A képzés a Bethlen Gábor Alap támogatását élvezi!!!

20180512 - BGA

.

További információkért, iratkozásért érdeklődni lehet az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. mailcímen, vagy a 0741-085.626-os telefonszámon.

Helyek a regisztráció sorrendjének függvényében!

2019. május 23-án du. 17:00 órától kerül sor a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége éves rendes közgyűlésére a JUNIOR konferenciatermében (Székelyudvarhely, Vásártér u., 12), melyre minden SZMVSZ tagot elvárunk.

A közgyűlés napirendi pontjai a következők:
1. Új tagok validálása
2. Éves tevékenységi- és pénzügyi beszámoló
3. Határozatok megvitatása, elfogadása
4. Alapszabályzat módosítás
5. Költségvetési és tevékenységi terv
6. Javaslatok, egyéb

Amennyiben a közgyűlésen megjelent tagok létszáma nem éri el a szükséges 2/3-át a tagság számának, rendkívüli közgyűlésre kerül sor 2019. május 23-án 18:00 órától a JUNIOR konferenciatermében a fenti napirendi pontokkal.

Kérjük tagjainkat, hogy jelenlétükkel tiszteljék meg a Közgyűlést.

Tisztelettel,

Jakab Áron Csaba SZMVSZ elnök
Varga Zita-Anna alelnök
Burus Tibor alelnök
Geréd Gábor alelnök
Ambrus Sándor alelnök

Az SZMVSZ a tagsággal, vállalkozókkal való, különböző fórumokon lezajlott konzultációi alapján a következő, a város 2019-es költségvetésébe foglalandó intézkedéseket javasolja a helyi önkormányzatnak (az alábbi lista nem minden esetben jelent prioritási vagy fontossági sorrendet):

  • gazdasági stratégia létrehozása, benne befektetési kézikönyvvel (konkrét célokkal, intézkedési tervvel, mutatókkal, határidőkkel, felelősökkel) – kiemelt javaslat
  • felnőttoktatási program (akár mint pályázható program, akár mint jelenlegi oktatási intézményekben elindítandó program)
  • közlekedési infrastruktúra fejlesztése – kiemelten a Budvár utca teljes felújítása
  • egyablakos ügyfélfogadás a jogi személyek számára (is)
  • autó csere program: 15 évnél idősebb autó lecserélése esetén, amennyiben helyette pl. 3 évnél fiatalabb, euro 5-ös vagy 6-os gépkocsit vásárolnak, akkor járjon három évig adómentesség az új autóra
  • parkolók létrehozása, illetve parkolóházak megvalósíthatósági tanulmányai, létrehozása a lakónegyedekben és a városközpont perifériáin
  • pályázati program gazdaságfejlesztéssel foglalkozó non-profit szervezeteknek: vásárok szervezésére, felmérések és elemzések készítésére, információs kiadványok készítésére, felnőttképzésre, stb.
  • minimis támogatási program 
    • max 5 évre, max 5000 euró, visszatérítendő, kamatmentes 
    • irodabérre, irodai felszerelésre, számítástechnikára, bútorra, kisebb alapeszközökre… 
    • újonnan alapított mikróknak, ii-knek, pfa-knak…
  • egyéni hőszigetelések támogatása házak/tömbházak esetében: 
    • 1. egységes vizuális és tartalmi/szakmai előírások elfogadása, gyors ügyintézés + energiatanúsítvány árának támogatása (amennyiben teljes mértékben saját erőforrásból történik a szigetelés)
    •  2. tömbházak esetében az egyszerre történő szigetelésnek, mint korlátozó előírásnak a feloldása
  • családsegítő programok elindítása (bölcsődebővítés, kelengyeprogram elindítása, szociális öregotthon és elfekvő, családalapítás támogatása, stb.)

Az SZMVSZ elnöksége a vállalkozók javaslatait eljuttatta az önkormányzatot alkotó frakciók vezetőihez, polgármesterhez, alpolgármesterhez, városmenedzserhez.

Közlemény

Románia 2007 óta tagja az Európai Uniónak, és ez idő óta van az erdélyi magyaroknak is képviselete az Európai Parlamentben.

A román állampolgároknak, azon belül az erdélyi magyarságnak, a csatlakozással elnyert szabadságjogok (áru, tőke, szolgáltatások és munkaerő szabad mozgása) az addig nem tapasztalt pozitív lehetőségek sorát, bizakodó jövőképet vetítettek elő.

Azóta kiderült, a gyakorlatban a folyamatok számunkra egyirányú utcává váltak: ÁRU BE, MUNKAERŐ KI.

Akkor még nem sejtettük, hogy egy olyan uniós piacnak lettük a része, amelynek a tömören megfogalmazható jellemzője, hogy a tőkeerős nyugati gazdasági szereplők ránk szabadultak, a „legolcsóbb bérköltségű munkák a legalacsonyabb költségekkel előállítva, drágán eladni” jelszóval alacsony bérezést állandósítottak, ami a munkaerő kiáramlásához vezetett. Ma már a nyugati befektetők, ha akarnának sem tudnak magas technológiájú ipart vagy szolgáltatást telepíteni, mert az aktív munkaerő kritikus része nem áll a rendelkezésükre, magyarul nincs kivel dolgozni. Mert ez a piac csak eladni akar, vásárolni pedig csak alapanyagot és munkaerőt, azt is olcsón – az már csak a hab a tortán, hogy az itt eladott termékek bizonyítottan gyengébb minőségűek, mint az uniós piac nyugati felében.

Volt-e tényleges akarat, hogy ez változzon?

Nettó uniós támogatásért mindent lenyeltünk: leépítettük iparunkat, mezőgazdaságunkat, turizmusunkat… mindent, ami a nyugati gazdaságok potenciális hazai konkurenciája lehet.

És most gondolkodunk, miért vagyunk ott, ahol vagyunk?

Egy újabb európai parlamenti választás kapcsán felmerül a kérdés, lenne-e olyan képviselőjelölt, aki mindenki számára érthetővé tudná tenni, és világosan fogalmazva elmondaná, hogy mi mit akarunk – aki képes jogszabályokat előterjeszteni és sikerre vinni, melyek nem tartják ezt a régiót abban a zónában, ahonnan 30 éve nem tudunk kilépni?

Kérdés, hogy ezt ki tudja megtenni? Képesek-e erre a már sokat tapasztalt eddigi képviselőink, vagy keresnünk kell újakat, akiket nem darált be az a 8-10 év, amelyet olyan struktúrában töltöttek el, ahol azt hangsúlyozták, ez a mostani helyzet milyen jó – és amit még egy éve ők is ugyanúgy adtak tovább…

Úgy gondoljuk, a kérdések egyértelműek, az elvárások, a feladatok úgyszintén!

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Találkozó a parlamenti jelöltekkel

Az SZMVSZ az elmúlt héten találkozót szervezett a 2020....
2020-12-03 12:36:31

Találkozó a parlamenti jelöltekkel

2020. november 26-án 12:00 órától találkozóra került...
2020-11-27 10:46:08

Állásfoglalás: székelyudvarhelyi adók/illetékek 2021-re

A székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal...
2020-11-25 10:03:28

KÖZLEMÉNY: Nyitás és más változások a Szövetség életében

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége tagjai a...
2020-10-16 19:18:49
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2020.12.13.

A friss gyümölcs, a tojás és az elektromos energia ára nőtt legnagyobb mértékben novemberben A...

Sajtófigyelő 2020.12.06.

Mennyit költ Románia egészségügyre a többi EU-s tagállamhoz képest? Az uniós átlag 2982 euróra...

Sajtófigyelő 2020.11.29.

Az alapbér 75-85%-áig terjedő pótlékot kapnak a Covid-kórházakban dolgozók A mentőszolgálat...
Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata