• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Szövetségi hírek

2020-ban is indul román nyelvtanfolyam felnőtteknek az SZMVSZ szervezésében!

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége január második felétől újra megszervezi felnőttek számára a már sokak által ismert és kipróbált, román nyelvet gyakorló képzést.

Emlékeztetőül: a képzés tárgya a román nyelv elsajátításának elősegítése olyan magyar anyanyelvű 18 évüket betöltött személyek, vállalkozók és munkavállalók számára, akik a térségre jellemzően rendelkeznek egy alapszókinccsel, illetve értenek is valamennyit, de nem képesek folyékonyan mondatot alkotni. Ennek megfelelően a célunk a folyékony beszédkészség kialakításának segítése, de nem feltétlenül tökéletes nyelvtani helyességgel vagy irodalmi minőségben.

A képzés összesen 32 órás (kb. 2 hónap), heti 2x2 órában zajlik, mindig 17:00 órától, 6 személy/fő csoportban.

Helyszín a székelyudvarhelyi Városi Könyvtár, tervezett kezdési időpont január 20.

A képzés díja változatlan: SZMVSZ tagoknak (vállalkozóknak, illetve általuk delegált munkavállalóknak) 250 lej, másoknak 290 lej.

További információkért, regisztrációért érdeklődni lehet az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. mailcímen, vagy a 0741-085.626-os telefonszámon.
Helyek a regisztráció sorrendjének függvényében!

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége alapító tagjává vált a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti Fórumának (KMVNF). Az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására december 6-án került sor Budapesten a MŰPÁ-ban, ahol az SZMVSZ-t Ambrus Sándor alelnök képviselte.

A Fórum a magyarországi Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) kezdeményezésére, annak keretén belül létrejött integratív és konzultatív szervezet, amelynek küldetése a magyar-magyar gazdasági kapcsolatok fejlesztése a térségben.

Az SZMVSZ, küldetésének megfelelően, aktívan támogat minden olyan kezdeményezést, amely hozzájárul a térség általános gazdasági környezetének fejlesztéséhez, a versenyképesség növeléséhez, vállalkozóinak érvényesüléséhez. A 19 Kárpát-medencei szervezet jelenléte ehhez jelenthet teret és lehetőséget.

Az SZMVSZ gratulál a kezdeményezőknek, a VOSZ elnökségének a Fórum létrehozásáért, és sikeres, aktív együttműködést kíván minden résztvevőnek!

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége képviseletében Jakab Áron Csaba elnök, 3 SZMVSZ-tag vállalkozó, illetve 13 további vállalkozó vett részt a csütörtökre összehívott székelyudvarhelyi novemberi önkormányzati testületi ülésen, ahol döntés született a városban 2020-ban alkalmazandó adók és illetékek mértékével kapcsolatban!

Sikerként könyvelhetjük el azonban, hogy a több éves erőfeszítésünk a vendéglátásban tevékenykedők kategóriákra osztásával kapcsolatban meghallgatásra talált, még ha még így is vitatható mértékű a működési engedélyek kiváltásának díja.

Sikerként könyvelhetjük el azt is, hogy – bár még mindig átlag feletti, de – az SZMVSZ javaslatának (ld. az SZMVSZ november 27-i javaslatcsomagját) megfelelően 10%-al csökkent a nem lakhelyként használt ingatlanok adójának kiszámításánál használt adókulcs.

Ezzel szemben viszont maradt a sokak által vitatott eredményekkel dolgozó turisztikai iroda magas katalógusdíja, a tavaly 17-20%-al megemelt magas területadó a 9-15%-al megemelt gépjárműadóval, az okos város eszmeiséggel éles ellentétben álló magas sms-es parkolódíjával, és főként a vállalkozókat hangsúlyosan diszkrimináló, 60-70%-al magasabb parkolóbérleteivel.

Az SZMVSZ által ismételten javasolt minimis támogatási rendszert ezúttal sem sikerült elfogadtatni. Minden alkalommal, az a válasz érkezett ugyanis a Hivatal képviselőitől, hogy erre nincs jogi alapjuk, nincs hatáskörük, miközben különböző alkalmakkor a Szövetség számos alternatív lehetőséget felvetett ennek megoldására (al-intézményeken, érdekvédelmi szervezeteken, pályázati programokon, stb. keresztül).

Ahogy a közel 100 vállalkozást tömörítő szervezetünk részéről elhangzott, sérelmezzük a már évek óta számtalan alkalommal kinyilvánított, megfelelő kommunikációra és együttműködésre vonatkozó igényünk figyelmen kívül tartását, a gazdasági szférával szembeni tisztelet elvárását. Ezekkel összefüggésben pedig átláthatóságot, és bizonyosságot szeretnénk például, hogy megfelelően, tényleg a város érdekében van és lesz elköltve!

Emlékeztetni szeretnénk a tisztelt városvezetést: az adókat és illetékeket szolgáltatásokért cserébe kapják!! Oktatásért, egészségügyért, infrastruktúráért, biztonságért, megfelelő adminisztrációért

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége sajnálattal tapasztalja, hogy a többször is megbeszélések és ígéretek tárgyát képező önkormányzati kommunikáció terén nem történt érdemben haladás, aminek következménye a 2020-ra tervezett székelyudvarhelyi adó/illeték határozattervezet konkrét anyagának, tartalmának késői megismerése is.

Ami a jelzett határozattervezetet illeti, azt látjuk, hogy a több éves SZMVSZ erőfeszítés nem maradt teljesen válasz nélkül, amiért hálásak vagyunk: sikerült például szétválasztani és külön kezelni a vendéglátó egységek adózását azok méretétől, típusától függően.

A parkolási bérletek továbbra is súlyosan magasak maradtak a vállalkozók esetében, hisz az egyébként is igen drága parkolási bérletek áraihoz viszonyítva, a 60-70%-os többletköltség többségük számára hatalmas tehertétel, indokolatlanul diszkriminatív jellegű.

Úgy látjuk ugyanakkor, hogy a minimis támogatásokat illetően a nagyvállalkozók támogatása mellett nincs semmiféle lehetőség adva a város vállalkozásainak kb. 98%-át kitevő, egészen kis vállalkozók számára, nincs ezúttal sem figyelembe véve pl. az SZMVSZ javaslata a külföldi országok zömében alkalmazott minimis támogatási formával kapcsolatban.

Az idén is furcsának tartjuk, hogy egy adókból fenntartott közintézmény a helyi turisztikai és vendéglátó vállalkozásokat tovább sarcolja, jelentős összegeket kér el a kiadványában való megjelenésre.

Nem látjuk viszont, hogy mi indokolja a jelenlegi székelyudvarhelyi magas adókat. Ha figyelembe vesszük, hogy városunkban az állam által meghatározott viszonyszámokhoz képest kb. 35%-al nagyobbak az adók és illetékek – ahol a legdrasztikusabb emelésre a 2019-ben alkalmazott adóknál került sor, nem egy fejlődő, hanem egy megsarcolt város képét kapjuk, ahol ezen adók igen nagy részét a Hivatal működésére költik.

Az SZMVSZ tehát kéri a helyi döntéshozók (Polgármesteri Hivatal illetékesei, pártok/frakciók képviselői) belátását, egy lakosság-, és azon belül is egy vállalkozóbarát adópolitika alkalmazását egy megfelelőbb, élhetőbb város érdekében.

Az előbbiek szellemében javasoljuk:

  • a kereskedelmi felületként használt ingatlanok esetében (1. melléklet) az adókulcs 0,8-as középértékre mérséklését,
  • a működési engedélyek esetében az 5610-es CAEN kód alatt (5B melléklet):
    • o mobil járművek esetében 500 lejes illetéket („rulote”)
    • o <50 m2 alatti egységek esetében 500 lejes illetéket
    • o 51-200 m2 közötti egységek esetében 700 lejes illetéket
    • o 201-500 m2 közötti egységek esetében 1000 lejes illetéket
  • a parkolási illetékeket illetően az SMS-ben fizetendő parkolódíjat 0,30 EUR + TVA-ra mérsékelni (2018-as szint),
  • a parkolási bérleteket illetően a jogi személyekre vonatkozó illetékeknél figyelembe venni, hogy a vállalkozók a gépkocsikat jellemzően ügyintézésre, vállalkozásaik működtetésére, munkaeszközként használják, ami szoros összefüggésben van az önkormányzat által elkölthető adóbevétellel – ennek megfelelően a rájuk vonatkozó bérleti díjakat legalább a fizikai személyekre vonatkozóan meghatározott értékekre csökkenteni,
  • a tourinfo katalógusba való megjelenés díját (13. melléklet) illetően a tervezett 300 lejes díjat 30 lejre csökkenteni,
  • a gépjármű adók esetében a 2018-es évre vonatkozó értékek alkalmazását.

Ugyanakkor ezúttal is javasoljuk a kezdő, vagy egészen kis vállalkozások számára egy minimis támogatási rendszer kidolgozását és kiírását (emlékeztetőül: max. 5000 euró, max. 5 évre, visszatérítendő, kamatmentes – irodabérre, eszközökre, bútorra, stb.).

Angol nyelvet gyakorló nyelvtanfolyam indul felnőtteknek az SZMVSZ szervezésében!

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége október végétől megszervezi felnőttek számára az angol nyelvet gyakorló képzést.

A képzés tárgya az angol nyelv elsajátításának elősegítése olyan magyar anyanyelvű 18 évüket betöltött személyek, vállalkozók és munkavállalók számára, akik rendelkeznek egy alapszókinccsel, de nem képesek folyékonyan mondatot alkotni („álkezdő” szint).
Ennek megfelelően a célunk a folyékony beszédkészség kialakításának segítése, de nem feltétlenül tökéletes nyelvtani helyességgel vagy irodalmi minőségben.

A képzés összesen 32 órás (kb. 2 hónap), heti 2x2 órában zajlik (kedden és csütörtökön), mindig 09:00 órától, 6 személyes csoportban.

Helyszín a székelyudvarhelyi Forrás utca 11. számon elérhető nyelvstúdió, tervezett kezdési időpont október 29.

A képzés díja: SZMVSZ tagoknak (vállalkozóknak, illetve általuk delegált munkavállalóknak) 320 lej, másoknak 380 lej.

A tanfolyam végeztével az érdeklődők opcionálisan ECL nyelvvizsgát tehetnek, melynek megszervezése, költségei nem képezik jelen képzés tárgyát!

További információkért érdeklődni lehet az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. mailcímen, vagy a 0741-085.626-os telefonszámon.

Helyek a regisztráció sorrendjének függvényében!
Regisztrálni személyesen lehet az SZMVSZ irodájában, előzetes telefonos/emailes időpontegyeztetéssel.

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Találkozó a parlamenti jelöltekkel

Az SZMVSZ az elmúlt héten találkozót szervezett a 2020....
2020-12-03 12:36:31

Találkozó a parlamenti jelöltekkel

2020. november 26-án 12:00 órától találkozóra került...
2020-11-27 10:46:08

Állásfoglalás: székelyudvarhelyi adók/illetékek 2021-re

A székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal...
2020-11-25 10:03:28

KÖZLEMÉNY: Nyitás és más változások a Szövetség életében

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége tagjai a...
2020-10-16 19:18:49
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2020.12.13.

A friss gyümölcs, a tojás és az elektromos energia ára nőtt legnagyobb mértékben novemberben A...

Sajtófigyelő 2020.12.06.

Mennyit költ Románia egészségügyre a többi EU-s tagállamhoz képest? Az uniós átlag 2982 euróra...

Sajtófigyelő 2020.11.29.

Az alapbér 75-85%-áig terjedő pótlékot kapnak a Covid-kórházakban dolgozók A mentőszolgálat...
Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata