• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Szövetségi hírek

A jelenlegi helyzet mindenki számára kihívás. A csökkenő mozgástér és lehetőségek ellenére mégsem az a helyzet, amikor feladni kell, megadva magunkat, várni sorsunk jobbrafordulását.

Az SZMVSZ elsősorban a kis- és mikrovállalkozók érdekeit, nehézségeit és lehetőségeit tartja szem előtt, és próbál ezek ismeretében segítséget nyújtani. Az alábbiakban szakemberek javaslatait összegeztük, hogyan is lehet ezt az időszakot átvészelni.

Tehát mit is csináljunk, mire figyeljünk ebben az időszakban?

Dolgozzunk, működjünk, ameddig, amennyire csak lehet. Számolj, és ha van egy esély, akkor ameddig tudsz, amennyire tudsz, dolgozz, ne hagyd abba.

Maradjunk likvidek (fizetőképesek). Ez fontos az időben való reakciókészség megtartásához, a működőtőke biztosításához: a hetek telnek, a hónapok is telnek, a könnyen mozgatható pénz egyre kevesebb, ügyeljünk tehát rá. Ha ezen múlik, akkor toljuk a kifizetéseket (pl. adók), tervezzük újra az erőforrások elosztását és felhasználását. A válság után, akinek pénze lesz, az él túl. Az árak várhatóan nagyságrendekkel nagyobbak lesznek (ld. működési költségek), illetve a jelenlegi helyzetből nem csak nekünk kell majd kilábalnunk – várhatóan az államtól is növekvő, akár új adókra is számíthatunk, hiszen bevételei meredeken estek, a kiadásai pedig nőttek.

A nagyok is pénzt gyűjtenek most - sokan attól tartanak, hogy a vevőik nem tudnak időben fizetni majd, ezért felszámolták a hitelmegállapodásokat, csak készpénzért árusítanak, vagy – régiónkban ritkábban, de gyorsuló ütemben - faktoring szolgáltatásokat vesznek igénybe.

Vannak jóképű kis helyi kezdeményezések, programok, de ügyeljünk a bújtatott hitelekre – ne vegyünk el pénzt olyasmiért, amiért most nem adunk/adhatunk terméket, szolgáltatást, a sírunkat áshatjuk vele. Ahogy a banki hitelekkel is, amelyek valószínű, hogy egyre kedvezőbbek lesznek, de veszélyesek – próbáljuk meg nélkülük, vagy tervezzünk alternatív forrásokkal.

Ügyeljünk a munkaerőre. Nemcsak szakmai szempontok miatt (jó munkaerőt nem dob ki az ember könnyen, hisz nehezen pótolható), hanem mert erkölcsileg is elítélendő úgy úton hagyni az embereket, hogy közben az állam még be is segít a megtartásukba...

Kommunikáljunk. A biztonságérzet, a kiszámíthatóság és stabilitás iránti igény számunkra, de alkalmazottjaink és partnereink (ügyfelek, beszállítók, stb.) számára is kiemelt jelentőségű. Ezért fontos, hogy tartsuk velük a kapcsolatot akkor is, ha nincs velük egyébként napi interakció (még akkor is, ha csak annyit kérdünk tőlük, hogy vannak).

Készítsünk felméréseket – jelenlegi ügyfeleinkkel (hogy állnak, mire van szükségük stb.), piaci helyzettel kapcsolatban. Térképezzük fel a lehetséges támogatásokat, kedvezményeket, pályázatokat, tartsunk kapcsolatot az ebbe a körbe tartozó szakemberekkel, hatóságokkal, mérjük fel a kockázatokat.

És reklámozzunk, promózzunk, foglalkozzunk marketinggel; különösen az online marketing esetében, egyre kedvezőbb árakon tudjuk ezt most megtenni, illetve a szakmai tanácsadás sem megterhelő jelenleg (számos szakemberre számíthatunk ingyenesen).

Tervezzünk. Talán most van itt az ideje a leginkább annak, amit esetleg halogattunk - cégstruktúra és üzleti modell átszervezése, technikai fejlesztések előkészítése (automatizálás, online jelenlét és munka stb.), szerződésminták aktualizálása…

Nem titok, ez folyik ki mindenhonnan, hogy komoly átalakulások zajlanak a társadalomban, új kihívások és elvárások fognak megjelenni. Foglalkozzunk tehát termékfejlesztéssel, alternatívák kidolgozásával -kutassunk alternatív tevékenységi területek, termékek vagy szolgáltatások, esetleg ellátási módozatok után.

Szánjunk időt magunkra! A stressz, a kapkodás nem segít – tehát állj meg, dőlj hátra, nyugodj meg; oszd be az erődet, ne ugorj neki most hirtelen ötleteknek (ügyelj a nevedre). Jó formában kell maradnod, ha túl akarsz élni! Tanulj nyelvet, képezd magad gazdasági és szakmai területeken. És ha már ez a helyzet, tölts több időt a családdal, pihenéssel.

 

Hogyan látja ezt egy adótanácsadó? Bálint Csaba javaslatait itt olvashatja el.

Hogyan látja ezt egy jogász? Molnár Zsigmond javaslatait itt olvashatja el.

Hogyan látja ezt egy szakpolitikus? Antal Lóránt szenátor javaslatait itt olvashatja el.

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége, a tagjaival, szakemberekkel és elemzőkkel folytatott konzultációja eredményeképpen, a következő álláspontot fogalmazta meg a szükséges gazdasági intézkedések témájában, a jelenlegi helyzet, intézkedések és ismeretek tükrében, a parlamenti döntéshozatal számára:

Az élet védelmét célzó intézkedések prioritásával összehangban elsődleges cél kell legyen a végsőkig fenntartani a gazdaság működését.

Általánosan közelítve ehhez a célhoz, elmondható, hogy a kormány számos jó kezdeményezést indított el, amelyeket azonban szinte általánosan a bürokratikus módszerek (ilyen-olyan intézményekhez kell fordulni, ilyen-olyan igazolásokat kell kérni vagy kérést leadni, stb.) és apróbetűs (szűrő) feltételek jellemzik, megkérdőjelezve hatékonyságukat; enneka gyakorlatnak haladéktalanul véget kell vetni, hiszen rajtuk – közvetlenül vagy közvetetten – fennakad az érintettek igen nagy része.

Konkrét intézkedésekként a következőket javasoljuk (a sorrendnek nincs közvetlenül jelentősége):

  1. Azokat az adókat, amelyekkel a cégek a sürgősségi állapot előttről el vannak maradva: függesszék fel, majd legyen lehetőség a sürgősségi állapottal összefüggő türelmi idő után, hosszabb távon, részletekben, kamatmentesen fizetni be. Ennek oka, hogy a cégeknek visszaesett a profitabilitása, nem tudják kitermelni múltat, így ezek az adósságok csak az állam főkönyveiben fognak jelentkezni, a valóságban behajthatatlanok lesznek, illetve a garancia sem ér semmit. Csak a jelenre kell koncentrálni, a múltat hagyni kell…
  2. Az állam felé az ún. „esalonare de plata” –t felfüggeszteni akár 12 hónapra… hisz a cégek nem tudják teljesíteni ezeket a kötelezettségeiket.
  3. Erre az időszakra megszüntetni a csak jogi normákat, hisz mindenki – állami alkalmazottak főként – félnek az Állami Számvevőszéktől és inkább nem tesznek semmit, nem hoznak döntéseket.
  4. Azokat a cégeket, akik pontosan fizetik az adókat (minden adót!), havonta, az adó befizetése után, max. 10 napra rá 5%-kos jutalomban részesíteni, amit késedelem nélkül vissza is utalnak a számlájára. A cél az, hogy fenntartani a pénz körforgását, a cégek se halmozzanak fel adósságot, az állam is jusson adóbevételhez.
  5. Ultra rövid határidővel kapja vissza a vállalkozó a betegszabadságokért kifizetett összegeket, illetve a TVA-t (mindkét területen elmaradások vannak)
  6. Az egyéni vállalkozók és a felhatalmazott fizikai személyek ne csupán egyszeri támogatást kapjanak a szükségállapot idejére, hanem a szükségállapot végéig!
  7. A fizetett gyerekfelügyeleti szabadság tartson a rendkívüli állapot végéig, függetlenül, hogy éppen tanítási idő, vagy vakációs napok vannak.
  8. A hiteltartozások törlesztőrészleteire vonatkozó halasztás (9 hónap) legyen mindenkire érvényes, és csak annak kelljen kéréseket fogalmaznia, aki hamarabb szeretne fizetni (lásd apróbetűs szűrők a jelenlegi rendelkezésben: hogy kell igazolni a jövedelembefolyásoló helyzetet, ez mit jelent számszerűen, stb, stb.)
    1. A hiteltartozások törlesztőrészleteinek halasztásával egyidőben a halasztás idejére az állam támogassa az érintetteket a kamatokkal. Vagyis a kamatokat ne kelljen kifizetni, sem tőkésítés, sem más módon.
  9. Kapjon minden munkakönyves alkalmazott (a somaj tehn.-esek is) turisztikai utalványt az országban. Ezzel nemcsak egy súlyosan diszkriminatív állapotot szüntetnének meg, hanem a legérintetteb területekhez tartozó turizmust és vendéglátást is megsegítenék.
  10. A helyi adók kifizetését év végéig lehessen megtenni kamatmentesen. A júliusig tartó kedvezményes időszak rendben van.
  11. A készpénz használatot a minimálisra kell csökkenteni (kereskedelemben, egyéb kifizetéseknél). Ehhez egyik intézkedésként az összes kereskedelmi egységet (is) fel kell szerelni kártyaleolvasókkal, amelyek felszerelése és használatban tartása ne jelentsen költséget a vállalkozónak. Várható eredmény: csökkenti a fertőzés/visszafertőzés kockázatát, csökkenti a feketegazdaság, feketepiac kialakulását.
  12. Minimis kamatmentes támogatás régi és új vállalkozásoknak visszafizetendő hitel formájában, gyors ügyintézéssel és előfinanszírozással, beruházásra, raktárkészletre, anyagra.

Javasoljuk az egyértelmű, konkrét – mindenki által érthető és elérhető - megfogalmazásokat, kiszámítható, bürokráciamentes és gyors intézkedéseket.

Ezen intézkedésekkel párhuzamosan – csupán néhány példaként a finanszírozási forrásokra - javasoljuk megfontolásra az összes speciális nyugdíj azonnali, haladéktalan megszüntetését, a progresszív jövedelemadó bevezetését, illetve a jövedelemadómentesség felszámolását adott szakterületek esetében (pl. IT).

forras: udvarhely.roA Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége kezdeményezésére a hét elején találkozóra került sor a szövetség képviselői, az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások vezetője, illetve az Udvarhelyszéki Vendéglátósok Szövetsége vezetője részvételével.

A találkozó célja a gazdasági károk enyhítésére vonatkozó szempontok egyeztetésén túl a vírusterjedés lassításában, akár megállításában való részvételi lehetőségek feltérképezése volt.

A megbeszélést követően a résztvevők találkozót kezdeményeztek a székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal vezetőivel is a témában.

Ezen a vállalkozók által kezdeményezett megbeszélésen, tájékoztatták a város vezetőit a segítő szándékukról, ugyanakkor beszámoltak egyes gazdasági folyamatok lassulásáról, leállásáról, és ismertették az ezt követően várható következményeket, kármentési javaslataikat.

Az SZMVSZ, illetve a társult vállalkozói szervezetek álláspontja szerint, amennyiben lesznek további, a gazdasági életet érintő helyi intézkedések, elvárható, hogy egyeztetések történjenek a munkáltatókkal, azok képviselőivel. Kijelentették, részükről továbbra is nyitottak a kommunikációra, együttműködésre, a helyzet mielőbbi javítása, orvoslása érdekében.

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége a 2020-as, székelyudvarhelyi költségvetéssel kapcsolatban a következőket kívánja a tagság, a szimpatizánsok és az érdeklődők tudomására hozni:

Az elmúlt években a Szövetség számtalan alkalommal jelezte a gazdasági életet is befolyásoló határozattervezetekkel, határozatokkal kapcsolatos személyes konzultáció iránti igényét a helyi Polgármesteri Hivatal felé.

Ezt az igényét konkrétan az idei költségvetéssel kapcsolatban is kifejezte. A konzultáció célja az előző év adópolitikájának és költségvetési eredményeinek megismerése, illetve az azokhoz a Szövetség részéről eljuttatott vállalkozói igényeknek megfelelő teljesítések áttekintése.

Pár nappal az említett költségvetés elfogadása előtt kijelenthetjük, azt tapasztaltuk, hogy a helyi döntéshozatal a közel 100 vállalkozó szervezetét nem tekinti tárgyalópartnernek, illetve a törvény által is meghatározott átláthatóságot és konzultációt sajátos formában értelmezve kitér a kérdések és válaszok elől.

Ettől az SZMVSZ még dolgozik, a véleményeket elmondjuk, és az igényeinket eljuttatjuk.

Az idén nyilvánosságra hozott adatok a tavalyi értékekkel összevetve számos kérdést felvetnek, ugyanakkor a tavalyi határozatot megvizsgálva azt tapasztaltuk, hogy a vállalkozói igényekhez nem voltak pontszerű költségvetési tételek rendelve. Egyértelmű tehát, hogy az idei tervezethez akkor lehet hatékony módosító javaslattal élni, amennyiben ismerjük a határozattervezet.

Ez évben konzultáció érdekében nem szólítottuk meg a politikai pártok képviselőit, mert a vállalkozói szféra képviselőiként nem szeretnénk részesei lenni a rájuk jellemző kampánylufiknak azzal együtt, hogy ismerik az idén is fenntartott álláspontunkat a vállalkozók igényeivel, és elvárjuk, a törvényi előírások és az erkölcsi kötelességük szellemében tegyenek eleget az átláthatósági, beszámolási és konzultációs kötelességüknek.

A Szövetség a vállalkozókkal való egyeztetései eredményeképpen – mivel érdemi előrelépést nem tapasztalt – végül ugyanazt a javaslatcsomagot fogalmazta meg, amelyet a 2019-es esztendőben is eljuttattunk a döntéshozóknak. Fenntartjuk továbbra is az ebben felsorolt programpontok megnyugtató rendezése iránti igényünket, Székelyudvarhely 2020-as költségvetésébe való belefoglalás céljával:

  • gazdasági stratégia, benne befektetési kézikönyvvel (konkrét célokkal, intézkedési tervvel, mutatókkal, határidőkkel, felelősökkel) – kiemelt javaslat
  • felnőttoktatási program kidolgozása a vállalkozói szervezetekkel és oktatási intézményekkel közösen, illetve annak életbe léptetése
  • közlekedési infrastruktúra fejlesztése – kiemelten a Budvár utca felújítása
  • egyablakos ügyfélfogadás a jogi személyek számára (is)
  • autó csere program: adókedvezmény a 15 évnél idősebb autók lecserélése esetén újabbra
  • parkolók létrehozása, illetve parkolóházak megvalósíthatósági tanulmányai, létrehozása a lakónegyedekben és a városközpont perifériáin
  • pályázati program gazdaságfejlesztéssel foglalkozó non-profit szervezeteknek: vásárok szervezésére, felmérések és elemzések készítésére, információs kiadványok készítésére, felnőttképzésre, stb.
  • minimis támogatási program: maximum 5 évre, maximum 5000 euró, visszatérítendő, kamatmentes (irodabérre, irodai felszerelésre, számítástechnikára, bútorra, kisebb alapeszközökre…) újonnan alapított mikrovállalkozásoknak, egyéni vállalkozóknak 
  • egyéni hőszigetelések támogatása házak/tömbházak esetében - egységes vizuális és tartalmi/szakmai előírások elfogadása, korlátozó előírások feloldása, hőszigeteléseket stimuláló támogatások kidolgozása
  • családsegítő programok (jelentős bölcsődebővítés, kelengyeprogram, szociális öregotthon és elfekvő, családalapítás támogatása, stb.)

Az előbbi felsorolás nem feltétlenül jelent minden esetben prioritási vagy fontossági sorrendet.

Ahhoz, hogy az új évre terveket, elvárásokat fogalmazhassunk meg, számvetést kell készítenünk a 2019-es évről. A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége a 2019-es évet a saját tevékenysége, eredményessége, elvárásai alapján értékeli.

A Szövetség számos olyan programot és tevékenységet folytatott, amelyek eddig sikeresnek bizonyultak. Ilyenek voltak az ingyenes szakmai tanácsadások (pl. jogi, cégbejegyzési, marketing, pályázati), a több éve rendszeresen futó román nyelv képzések vagy az angol tanfolyam. Több szakmai találkozóra is sor került (pl. pénzügyi, szabadalmi-védjegyoltalmi, munkaerőelhelyezési, hatósági), illetve a gazdasági hírekkel, információkkal segítettük (nem csak) tagjainkat a Heti Gazdaság online kiadványunkkal, vagy az ugyancsak heti rendszerességű rádiós műsorunkkal. Tagjaink közül ugyanakkor többen is pályáztak segítségünkkel külső fejlesztési forrásokra.

Decemberben az SZMVSZ alapító tagja lett a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti Fórumának (KMVNF), melynek küldetése a magyar-magyar gazdasági kapcsolatok fejlesztése a térségben.

Számos támogatási programunk volt az elmúlt esztendőben.

Szociális program volt a vakok és gyengén látókat célzó tolerancia programunk. A fiatalokat célzó programjaink közé tartoznak a 26 évnél fiatalabbak vállalkozásainak ingyenes bejegyzése, szakmai kézikönyv kiadása (közel 1000 darab kerül szétosztásra a város középiskoláiban a „Szerződések” című, 92 oldalas SZMVSZ kiadványból), szakmákat bemutató előadások (ld. ALL/MA előadások az év első felében), vagy a székelyföldi Vállalkozz Okosan középiskolás üzleti terv vetélkedő a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiummal közösen. Ide soroljuk még a Rotary-elitképzés támogatását is.

Az SZMVSZ ma már több mint érdekvédelmi szervezet, ezért stabil infrastruktúrát próbáltunk kiépíteni. Az év vége az SZMVSZ számára új iroda kialakításának szükségességét hozta. Az iroda hivatalos megnyitójára a 2020-as év elején fog sor kerülni.

A Szövetség belső életét a hatékony kommunikáció, illetve az álláspontok közös kialakítása határozta meg. Ennek is köszönhető, hogy az évet a Szövetség 87 taggal zárta, 94% vállalkozás, jogi személy, meghatározó módon mikrovállalkozás. Tagjaink összes üzleti forgalma 58,3 millió lej, alkalmazottainak száma 340 személy. A Szövetség alkalmazottainak száma nulla. Itt említjük meg a tagoknak szóló informális találkozókat is külső helyszíneken (Ivóban, Korondon, Vágásban), vagy a heti opcionális találkozásokat (a „csütörtöki KV” program).

A Szövetség életében a tagjait célzó konkrét szolgáltatásokon túl központi szerepet játszik a gazdasági környezet fejlesztését célzó intézkedések.

Ami a helyi gazdasági folyamatokat illeti elmondható, hogy voltak pozitív jelek is egy vállalkozóbarát környezet kialakítására való elmozdulásra, ami az év végére megtorpant.

Három területen fogalmaztunk meg javaslatokat: költségvetési programok, adópolitika, illetve kommunikáció.

Elsősorban az adók-illetékek esetében értünk el sikereket. A túlzott mértékűnek tartott ingatlanadók kiszámításához használt kulcs 1,00-ról 0,9-re csökkent, illetve a vendéglátásban alkalmazott működési engedélyek kiváltásának feltételei javultak.

Számos olyan kezdeményezésünk volt, melyek nem kaptak kellő figyelmet. Ilyenek a befektetői kézikönyvet is tartalmazó gazdasági stratégia létrehozása, de hasonlóan járt a felnőttoktatás, a bürokráciát csökkentő egyablakos ügyfélfogadás, minimis támogatási program, és a családsegítő program. A vállalkozókra nézve igen diszkriminatív parkolási bérleti díjakat sem sikerült pozitívan befolyásolni.

Azt tapasztaltuk, hogy elmaradtak a kért fejlesztések – például a parkolók kialakítása a belvárosban és a lakónegyedekben – az SZMVSZ részéről többször is rámutattunk, hogy több hely is van a városban, ahol minimális befektetéssel lehet kialakítani parkolóhelyeket. Közép – és hosszútávú javaslataink közé tartoztak például a garázs- vagy parkolóházak, melyekre ugyancsak tettünk javaslatokat, vagy olyan előírások, melyek szerint például ne lehessen új irodaházakat kialakítani ott, ahol ahhoz kimondottan nem tartozik pl. mélygarázs.

A hatékony kommunikációra és együttműködésre tettünk javaslatot, amely sokat segíthetne a helyi gazdasági szereplőknek, ugyanakkor a Bethlen-utcai vállalkozók esetében a probléma megoldás egyetlen eszközének tartjuk.

A változások iránti igény igen nagynak bizonyult a vállalkozóink részéről. Sokan, sokszor kerestek meg bennünket, hogy javaslataikat, meglátásaikat a politikum felé közvetítsük. Az eredmények elérésének érdekében a Szövetség kommunikációja nyitott volt: nemcsak az erdélyi magyar parlamenti érdekvédelemmel, hanem a román parlamenti döntéshozatallal, illetve országos érdekvédelmi szervezetekkel alakítottunk ki kommunikációs csatornákat.

Bár egyik-másik eredmény kissé ellentmondásos, az azért kijelenthető, hogy hatékonyan dolgoztunk, a céljaink és igényeink illeszkednek az országos gazdasági elvárásokhoz, és törvények, törvénytervezetek formájában fellelhetőek.

Határozott véleményünk van, és többször, közleményben is megfogalmaztuk: részmunkaidős adózási kérdés rendezését, a cégbejegyzés, vele a székhelyek bejegyzésének módját és feltételeit. Többször beszéltünk a munkaerőhiány egyik okaként emlegetett, a közalkalmazotti és magánszektorban dolgozók fizetésének összhangba hozásáról. De beszéltünk a speciális nyugdíjak rendszerének megszüntetésének szükségességéről, illetve az üdültetési jegyek minden munkavállaló számára való juttatásról.

És vannak olyan igények, elvárások is, amelyek nem kerültek mind a mai napig célkeresztbe. Ide tartozik a közbeszerzések rendszerének reformja, ami jelen pillanatban kiszolgáltatottá teszik úgy a közszférát mint a magánszférát az egyes túlbuzgó hivatalnokoknak, vagy a fekete- illetve láthatatlan gazdaság felszámolására tett konkrét szándék. Ide tartozik az elégtelen és még mindig túl bürokratikus vadkárrendezési rendszer, a munkaadó védelmének kérdésköre, a StartUp pályázatok célközönségre szabása és a védelmi mechanizmus szükségessége, szakmai oktatás reformja…

Márciusban az Unió elszívó hatása, vagyis az „egyirányú utca” – effektus, mint probléma, kezelésének szükségességére hívtuk fel a figyelmet.

Az SZMVSZ meglátása szerint a gazdasági környezet fejlődésének szempontjából a haladás, a problémamegoldás legfőbb akadálya a döntéshozatal rendszeres konzultációjának hiánya a szakmai képviseletekkel. Az erőből folytatott politizálás nem vezet eredményre.

Az elmúlt 10 év, és különösen az elmúlt év pozitív tevékenységi mérlege alapján meggyőződéssel tudunk tovább dolgozni, a tagjaink és helyi gazdasági szereplők érvényesülése, gazdasági versenyképességének erősítése érdekében.

.

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Találkozó a parlamenti jelöltekkel

Az SZMVSZ az elmúlt héten találkozót szervezett a 2020....
2020-12-03 12:36:31

Találkozó a parlamenti jelöltekkel

2020. november 26-án 12:00 órától találkozóra került...
2020-11-27 10:46:08

Állásfoglalás: székelyudvarhelyi adók/illetékek 2021-re

A székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal...
2020-11-25 10:03:28

KÖZLEMÉNY: Nyitás és más változások a Szövetség életében

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége tagjai a...
2020-10-16 19:18:49
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2020.12.13.

A friss gyümölcs, a tojás és az elektromos energia ára nőtt legnagyobb mértékben novemberben A...

Sajtófigyelő 2020.12.06.

Mennyit költ Románia egészségügyre a többi EU-s tagállamhoz képest? Az uniós átlag 2982 euróra...

Sajtófigyelő 2020.11.29.

Az alapbér 75-85%-áig terjedő pótlékot kapnak a Covid-kórházakban dolgozók A mentőszolgálat...
Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata