• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Szövetségi hírek

A sajtóban és a közösségi oldalakon a székelyudvarhelyi városi kórházzal kapcsolatos nyilvános viták borzolják a kedélyeket.

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége ezzel kapcsolatban a következőket kívánja az érintettek és az érdeklődők tudomására hozni:

1. A válságstáb NEM EGYENLŐ az adományozó vállalkozókkal, még akkor sem, ha vannak, akik részt vesznek annak munkájában. Munkájukat megköszönve azt gondoljuk, hogy ezt nem vállalkozói minőségükben teszik.

2. A sokat emlegetett és adott esetben megszólított vállalkozók a gazdasági életet igencsak súlytó nehéz időszakban is haladéktalanul és ÖNZETLENÜL segítettek.

A fentiekben megfogalmazottak alapján nem tartjuk elfogadhatónak, hogy a tapasztalt általánosító módon ezen vállalkozókat, illetve segítségüket bárki is politikai vagy más kampánycélokra próbálja felhasználni, illetve önmérsékletre kérünk minden közszereplőt, ezt elkerülendő.

Jövő hónapban, 2020. június 04-én, csütörtökön 17:00 órától, tartja a Szövetség a rendes éves közgyűlését, melynek meghívóját – a postán kiküldött levelek mellett – az alább letölthető csatolmányban is megtalálják.

A közgyűlés helyszíne a Szövetség irodája melletti konferenciaterem a Rákóczi Ferenc út 7. szám alatt.

Kérjük tagjainkat, hogy jelenlétükkel tiszteljék meg a Közgyűlést.

Magyar nyelvű meghívó: letöltés
Román nyelvű meghívó: letöltés

Számos megkeresés, érdeklődés érkezett hozzánk az Önök részéről (és más, nem tag vállalkozás részéről is) a programmal kapcsolatban.

Általános vélekedés, hogy ha valami így indul (egy nem túl bonyolult hitelkonstrukciót készítenek elő hosszú hetekig, megtöltik szűrő opciókkal, majd amikor elindítják, pár perc után bedöglik az egész a nevetségesen inkompetens irányítás és rendszer miatt), akkor a folytatása ki tudja, milyen lesz - talán jobb ne foglalkozni vele.

A felvetésekre, szakembereknél és bankoknál érdeklődve, a válaszokból a csatolt információs anyagot raktuk össze a mikrovállalkozásokra kihegyezve. Röviden:

  • egy szokványos hitellel állunk szemben (a részletesebb feltételei alapján végülis a bank fogja eldönteni, ad-e hitelt), a szokásosnál némileg kedvezőbb garanciával (de ami rész marad, arra annál kemény garanciákat kérnek) és kamattal (de az is csak az idénre!!!),
  • mivel nem számoltak a tapasztalt érdeklődéssel (vagy most is csak saját magukkal vannak elfoglalva / ld. inkompetencia), a garanciakeret kevés, ezért a cégek fele (vagy több) a végére kiesik – és valószínűleg a legrászorultabbak lesznek azok,
  • a kedvezőbb feltételekért lépten-nyomon (állam, bankok, szakemberek) kemény ellenőrzésekkel fenyegetnek (tényleg nem érdemes egy előbbi hitelt „refinancálni” ebből)
  • különösen kisebb, tőkeszegényebb cégek esetében a garanciával meg fog gyűlni a bajuk.

Összességében elmondható, hogy különösen annak az egészen kis cégnek, akit csak ez a hitel mentene meg, nem ajánljuk a lehetőség igénybe vételét. Ez nem azoknak segítség.

Ha úgy dönt valaki – és tapasztalatunk szerint viszonylag nagy az érdeklődés -, hogy igénybe veszi, akkor a regisztrációtól kezdve ajánlatos szakember segítségét igénybe venni. Ez a szakember lehet a könyvelő, de akár egy ezen a téren járatos intézmény képviselője is (pályázatíró cég, stb.).

További részletek: letöltés

2020 márciusa – pontosabban a rendkívüli állapot okozta körülmények - vállalkozásaink jó részét érintette, sokakat térde is kényszerítette.
A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége 2020 áprilisának első napjaiban azt vizsgálta tagvállalkozásai körében, mit jelent ez számszerűsítve számukra április 1-én.

A megkérdezett vállalkozások száma 63 volt számos – véletlenszerű - tevékenységi körből, 46 db. Kft (73%), 8 db. egyéni vállalkozó (12,7%), 4 db. családi vállalkozás (6,3%) és 5 egyéb (engedélyezett fizikai személy, rendelő, ügynök stb.).

A vállalkozásokból élő, érintett személyek száma 255. Április 1-én az alkalmazottak 32%-a került haza; ezek közül 1,18%-nak (3 személynek) megszűnt a munkaviszonya, 5,49% (14 személy) pihenőszabadságra ment, 25,10% pedig kényszerszabadságra került (șomaj tehnic – 64 személy).

Ami az üzleti forgalom változását illeti, a cégek 17,5%-ának megszűnt a tevékenysége (üzleti forgalom 100%-al csökkent), 25,4%-ának pedig változatlan maradt. Az üzleti forgalom arányaiban átlagban 49,6%-al csökkent a vizsgált vállalkozások esetében. Ezt megvizsgálva az üzleti forgalom értéke szerint is (ahol rendelkeztünk adatokkal), átlagban 45%-os csökkenést tapasztaltunk.

Mivel vannak helyzetek, amikor az elektronikus aláírás elengedhetetlenül fontos a Kft-k, illetve adminisztrátor esetében, vizsgáltuk ennek meglétét is. Mint kiderült, a vállalkozások 31,75%-ának esetében van az adminisztrátornak elektronikus aláírása (sokan vannak, akik nem tudják, pontosan mi is az) – ebből 85% Kft. Akinek viszont van, vagy elindította a beszerzését, jellemzően a „certdigital” vagy „certsign” drágább szolgáltatásait vette igénybe…

A visszajelzések alapján, amennyiben április hónap folyamán nem következik be jelentősebb pozitív változás a jelenlegi helyzethez mérten a rendelkezéseket/lehetőségeket tekintve, ez a hónap további, masszív romló tendenciát fog hozni a fenti értékekben.

Az SZMVSZ havonta kívánja mérni a vállalkozások helyzetét.

SZMVSZ tagvállalkozások állapotfelmérése, 2020. április eleje: letöltés

A jelenlegi helyzet adta körülmények miatt az online ügyintézéshez, nyilatkozatokhoz sokaknak lehet aktuális adminisztrátori szinten is az elektronikus aláírás beszerzése.

Információink szerint az országban a következő 5 forgalmazó van:

Az árak kevéssel különböznek (aláírás + hordozó), leszámítva az AlfaTrust akciós ajánlatát, ahol 35 euróért lehet megkapni egy évre (+tva).

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Találkozó a parlamenti jelöltekkel

Az SZMVSZ az elmúlt héten találkozót szervezett a 2020....
2020-12-03 12:36:31

Találkozó a parlamenti jelöltekkel

2020. november 26-án 12:00 órától találkozóra került...
2020-11-27 10:46:08

Állásfoglalás: székelyudvarhelyi adók/illetékek 2021-re

A székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal...
2020-11-25 10:03:28

KÖZLEMÉNY: Nyitás és más változások a Szövetség életében

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége tagjai a...
2020-10-16 19:18:49
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2020.12.13.

A friss gyümölcs, a tojás és az elektromos energia ára nőtt legnagyobb mértékben novemberben A...

Sajtófigyelő 2020.12.06.

Mennyit költ Románia egészségügyre a többi EU-s tagállamhoz képest? Az uniós átlag 2982 euróra...

Sajtófigyelő 2020.11.29.

Az alapbér 75-85%-áig terjedő pótlékot kapnak a Covid-kórházakban dolgozók A mentőszolgálat...
Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata