• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Gazdasági sajtófigyelő

1. Események

1.1 Magyarok előnyben a Járabányai sípálya megépitésénél
A megyei tanácsnál történő licitálás során a Budapesti Harcon Zrt és a Sepsiszentgyörgyi Consic Rt. közös pályázása került ki gyöztesül. A négy pályázó cég közül az övék volt a a legalacsonyabb árajánlat, 15,8 mill. Lej.(Cetateanul Clujean, november, 10-16)

1.2 Pogea: a magánszektor szenvedett a válságtól
Gheorghe Pogea ügyvivő pénzügyminiszter csütörtökön kijelentette, a hatóságok intézkedéseket fognak hozni, hogy kijavítsák a magánszektor és a közszektor között keletkezett asszimetriát. „Becsületesen beismerem, hogy a magánszektor szenvedett kárt ebben a nehéz időszakban. Megérdemlik, hogy megdicsérjük őket, mivel feláldozták a nyereségük egy részét, hogy megtartsák alkalmazottaikat (....) amikor azonban Románia felfelé fog emelkedni, ezek a vállatok részesülnek majd ebben a növekedésben” – mondta Pogea a Bukarestben szervezett Central European Initiative Summit Economic Forumon. A miniszter azt mondta, hogy Romániában a helyzet fokozatosan fog helyreállni, és a jelenlegi kormány folytatni akarja a már elkezdett reformokat, még akkor is, ha ezek közül néhány nem népszerű.
„A válság reformokat követel, és lehet ez az első alkalom, amikor a válság egyenes tükröt tart elénk. Két ével ezelőtt jobban szerettünk domború tükrökbe nézni. Soványak voltunk, de szerettük azt hinni, hogy kövérek vagyunk” – folytatta Pogea.
A pénzügyminiszter a strukturális reformok fontosságát hangsúlyozta, amelyek időben az állam működési költségeinek csökkentését érnék el, melyek jelenleg nincsenek fenntartható szinten.(szabadság, November, 14)

1.3 A Román állam garanciát vállal
Az Európai Bizottság határozata alapján a Ford Románia megkapja az általa igényelt 80%-os garanciát mely által hitelt vehet fel az Európai Befektetési Banktól.A garancia négy évre szól melynek törlesztése hét éves futamidejü.(Clujeanul, november, 11)

1.4 Új fönök kerül az Erdélyi Autópályához
A Bechtel, a Brassó-Bors szakaszért felelős autópálya épitő vállalat Mike Swinfordot nevezte ki a projekt felelőseként Mike Mix helyett. (EVZ, november, 14)

1.5 Az ipari termelés visszaesett
Szeptemberben visszaesett az ipari termelés 4%-al a tavaly szeptemberi adatokhoz képest, ezáltal a 12 hónap mikor visszaesések történnek. Ennek ellenére az ellemzők optimisták hisz ez a legkisebb visszaesés az elmult 11 hónapban.(Romania Libera, november, 9)

2. Gazdaság

2.1 Visszaesés a Holcimnél
A tavaly értékesített mennyiségnél 14,7 százalékkal kevesebb cementet adott el idén Romániában a Holcim. Az eredmény jobb az előzetes várakozásoknál, az év elején a cég vezetői ugyanis 20 százalékos csökkenéssel számoltak. A svájci tulajdonban levő cég termékeinek és szolgáltatásainak átlagos ára 2 százalékkal alacsonyabb most, mint egy évvel korábban.
Az év első kilenc hónapjában a több mint hetven országban jelen levő Holcim-csoport forgalma 10,4 milliárd euró volt, ami a 2008-as szinthez képest 13 százalékos visszaesést jelent. A vállalat hazai vezetői szerint jövőre sem fog emelkedni a cement iránti kereslet, a cég bevételei valószínűleg nem lesznek nagyobbak az ideieknél. A Holcim Románia szakemberei szerint csupán 2011-ben indul ismét növekedésnek a piac. A Holcimnak két cementgyára van az országban, Élesden és Câmpulungon, valamint húsz betonkeverő állomása.(Kronika, November, 12)

2.2 Égbe szökik a munkanélküliség
Kovászna és Hargita megyében az országos átlagnál több mint két százalékkal magasabb a munkanélküliségi ráta, s a szakemberek szerint további növekedésre lehet számítani. Októberben országos szinten 28 ezer fővel nőtt az állástalanok száma, a munkanélküliségi ráta pedig elérte a 7,1 százalékot. Az Országos Munkaerő-elhelyező Ügynökség adatai szerint 2003 óta nem fordult elő, hogy a munkanélküliség aránya meghaladta volna a 7 százalékot. Az elmúlt 12 hónapban 3,1 százalékkal nőtt az állástalanok aránya. A munkanélküliek összlétszáma 653 939, akik közül 374 209-en részesülnek segélyben. Az állástalanok részaránya Kovászna és Hargita megyében kiugróan magas volt októberben: 9,9, illetve 9,3 százalék, Erdélyben ugyanakkor Fehér (11,5%), Hunyad (9,9%) és Szilágy (9,6%) "vetekszik" a székelyföldi megyékkel. A munkanélküliségi ráta Bukarestben a legalacsonyabb, 2,1 százalék. Az erdélyi megyék közül Temes, Bihar és Szatmár megyék állnak legjobban a foglalkoztatottság terén, ezekben a munkanélküliség 4,2 és 5,6 százalék között mozog.
Háromszéken 9300 állástalan személyt tartanak nyilván, akiknek több mint fele hat hónapnál régebben vesztette el az állását. Ez a szám nagyon magas, figyelembe véve, hogy az elmúlt tíz évben 5000 és 6000 között mozgott a munkanélküliek létszáma, hangsúlyozta Kelemen Tibor, a Kovászna Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség osztályvezetője. A legtöbb állástalan, szám szerint 1690, Sepsiszentgyörgyön van, majd Kézdivásárhely és Előpatak következik 624, illetve 564 személlyel. A háromszéki munkanélküliek közül 5375 személy csak a négy elemit végezte el. Kelemen Tibor elmondása szerint az elmúlt időszakban a kézdivásárhelyi és berecki készruhagyártó cégeknél voltak tömeges elbocsátások, ugyanakkor a megyeszékhely több textilipari vállalata is alkalmazna munkaerőt.

Riasztó számok
Hargita megyében 13 ezer személynek nincs jelenleg munkahelye. A legtöbb állástalan a bolti és piaci eladók, az építőipari munkások, az asztalosok és a textilipari munkások közül kerül ki. "Üres állások nemigen vannak. Összesen 187 állás van meghirdetve, rönkvágókra, szakképzetlen munkásokra és készruhagyártó szakmunkásokra van a legnagyobb igény" – nyilatkozta Elena Darvas, a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség munkatársa.
Bihar megyében 15 373 a nyilvántartott munkanélküliek száma. A gazdasági válság által leginkább érintett szakmák az építőipari szakmunkás, a gépjárművezető, a raktáros, az asztalos, valamint a bolti és piaci eladó. A munkaerő iránti kereslet minimális, a megyében mindössze 265 betöltetlen állás van. Bár Bihar még mindig a foglalkoztatás terén a legjobb helyzetben levő megyék között van, az 5,4 százalékos munkanélküliségi arány elképesztően magas, mondta Mia Criste, a munkaerő-elhelyező hivatal munkatársa. "A 90-es évek eleje óta, mikor elkezdődtek az elbocsátások a gyáraknál, nem volt ilyen arányú munkanélküliség Biharban. Az elmúlt években folyamatosan 2 százalék körül mozgott az állástalanok aránya" – nyilatkozta a szakember.

Késleltetett válság
Kolumbán Gábor közgazdász-vállalkozó a helyzet további romlására számít. "A válság begyűrűzését a romániai reálszférába a politikai helyzet miatt mesterségesen késleltették, ám az elnökválasztás után valószínűleg bedobják a gyeplőt a lovak közé" – nyilatkozta Kolumbán Gábor, a Hargita megyei önkormányzat korábbi elnöke, a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem volt oktatója. A szakember a munkanélküliség további, jelentős arányú növekedésére számít. "A 10 százalékot szerintem meg fogja haladni, de akár a 15 százalékot is elérheti. Azonban a román társadalom túlélőképességét nem kell lebecsülni. El tudom képzelni, hogy be fogunk állni egy alacsonyabb fogyasztási szintre" – hangzik Kolumbán Gábor borúlátó prognózisa. A helyzetet súlyosbítja, hogy a pazarló államháztartás miatt elképzelhető, hogy a szociális háló nem tudja "felfogni" a munkahely nélkül maradtak tömegeit. "Nem kizárt, hogy nemcsak romlani fog az egészségügyi és oktatási rendszer, hanem szét is fog hullani az egész" – mondta Kolumbán Gábor.(Kronika, November, 13)

2.3 Romániai export
A romániai export csak 2010 második szemeszterében fog helyreállni nyilatkozták a Romániai Export és Import-al foglalkozó Szövetség szóvivői.

2.4 Lassult a GDP csökkenése
Lassult a GDP csökkenése a harmadik negyedévben: 7,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz, és 0,7 százalékkal az előző negyedévhez képest.
Elemzők 9 százalékos éves, és 0,5 százalékos negyedéves csökkenést vártak. Április-június között 8,7 százalékkal zsugorodott a GDP az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a negyedévre vetített visszaesés 1,1 százalék volt. Az adat pozitív meglepetést okozott, és megvan a remény, hogy az év egészében kisebb lesz a gazdaság visszaesése a Nemzetközi Valutaalap által jósolt 7,5-8,0 százaléknál, szerintük mínusz 6,5-7,5 százalék körül lehet.
Egyes elemzői vélemények szerint a negyedik negyedévben akár már pozitív is lehet a GDP. A vártnál jobb adat elsősorban az iparnak és a mezőgazdaságnak köszönhető, ez a két ágazat ellenállóbbnak tűnik a válsággal szemben, mint a gazdaság más szektorai. Az európai piacok felvevőképességének növekedése révén az export is hozzájárult a GDP-adat javulásához, a belföldi fogyasztás azonban még lanyha(Kronika, November, 13)

2.5 Románia a negyedik gazdasági visszaesés listán
A harmadik negyedévi 0,7%-os gazdasági visszaesés által Romániai a negyedik a listán. Nálunk roszabb helyzetbe az észtek(2,8%) a magyarok(1,8%) és Ciprus áll(1,4%) visszaeséssel.(adevarul, november, 13)

3. Beruházások

3.1 Bővült a kolozsvári repülőtér
Hivatalosan is átadta csütörtökön a kolozsvári nemzetközi repülőtér érkezési és indulási terminálját összekötő új épületet a Kolozs megyei önkormányzat, a befektetés értéke 20 millió lej. A költségek egy részét a megyei tanács állta, a fennmaradt részt a repülőtér saját bevételeiből teremtette elő. Alin Tişe megyei tanácselnök elmondta, a beruházásra több okból is szükség volt. Az épület megépítésével az utasok közvetlenül juthatnak át az egyik terminálból a másikba, nem kell kilépniük az épületből. A beruházással bérbe adható helyiségek jöttek létre, és az ebből származó bevételek lényegesen hozzájárulnak majd a repülőtér fenntartásához – indokolta az új épület felépítését Tişe. A háromszintes épület alagsorában a csomagokat kezelik, a földszinten 710, az első emeleten 715 négyzetméteres galéria található. Innen nyílnak a különböző cégek által kibérelhető helyiségek. A következő lépés az új kifutópálya A repülőtér soron következő befektetéseit ecsetelve Tişe elmondta: az új, 3500 méter hosszú kifutópálya az első a befektetések listáján. A létesítmény legkorábban 2012-ben készülhet el, és mintegy 150 millióba euróba kerül majd. A kifutópálya "csak" 88 millió euróba kerül ugyan, de az összeget szinte megduplázza a mintegy 500 magánkézen levő parcella kisajátítási költsége. Ráadásul a pálya megépítéséhez a Szamost is el kell terelni, ez pedig 60 millió eurót emésztene fel, részletezte a kissé utópisztikus tervet a tanácselnök. Mint mondta, a folyó elterelését a Szamos–Tisza Vízügyi Igazgatóság vállalta magára. Az ehhez szükséges anyagi forrásokat európai uniós alapokból szereznék meg. A tanácselnök számításai szerint a kisajátításokat körülbelül fél év alatt le lehet bonyolítani, ezt a megyeháza saját költségvetéséből finanszírozza majd. Alin Tişe arról is beszámolt, hogy 2012-ig más terveket is meg szeretnének valósítani, ezek között szerepel egy 2000 hellyel rendelkező parkoló megépítése a kolozsvári reptér számára.

Válságban is nő a forgalom
David Ciceo, a repülőtér igazgatója arról számolt be, hogy a válság ellenére idén hét százalékkal nőtt a kolozsvári repülőtér forgalma, 2010-ben tízszázalékos növekedésre számítanak, míg Európa-szerte 5–10 százalékos forgalomcsökkenést könyveltek el a repterek. Az igazgató elmondta, hogy jövőre erőteljes marketingkampányt indítanak majd a nevesebb légitársaságok megszerzéséért. Jelenleg a British Airwayszel és az Air France-szal tárgyalnak. Mint mondta, nemcsak a romániai repülőterekkel, hanem Isztambullal és a bulgáriai Várnával is versenyeznek a regionális csomóponttá válásért(kronika, November, 12)

3.2 Szarvasgombát és áfonyát termesztenek
A krumpli és a takarmányrépa termesztéssel felhagyva több brassói vállalkozó a pénzsegélyek megjelenése végett szarvasgombát és erdeigyümölcsöket termeszt. Egy 15000 eurós befektetés után az elérhető éves profit 3000 euróra is felugorhat. (adevarul, november, 12)

4. Bankok

4.1 A BCF magasra tör
A román kézben levő BCF a romániai piacon megjelenő új bank célul tüzte ki az állami vasuttal való partnerséget.jelentették be a bank képvislői az első sajtótájékoztatón.(Zf, november, 12)

4.2 A bankok profitabilitása visszaesett
A tavalyi évhez képest a bankok profitabilitása visszaesett 3% pontal. A Nemzeti Bank adatai alapján az idei év első kilenc honapjában bejövő nettó 680 millió lej ötször kevesebb a tavalyi évhez képest.(Zf, november. 13)

5 Tőzsde

5.1 A kereskedelmi bank a gyogyszeripar fejlődésére számít
A Romániai Kereskedelmi Bank(BCR) kutatási osztálya szerint az elkövetkező öt évben a gyogyszeriparban egy 7% növekedésre lehet számítani.(money.ro, november, 11)

5.2 A külföldiek nem szivesen vásárolnak a tőzsdén
A külföldi befektetők felére csökkentették a tözsdei aktivitásukértékét, így csak 17,8% mill. euró értékű beszerzéseket eszközöltek. (Zf, november, 13)

6 Ingatlan

6.1 Olcsóbbak a luxuslakások
A gazdasági válság kirobbanása óta mintegy 40 százalékkal esett vissza a luxuslakások ára Bulgáriában. Idén 3000 euró/négyzetméter volt a legmagasabb ár, amennyiért gazdát cserélt egy ingatlan a balkáni országban. A propertywisebulgaria.com információi szerint a rekordot egy szófiai villa tartja, melynek négyzetméteréért 2007-ben 6000 eurót fizettek.(kronika, November, 13)

6.2 Az ingatlan befektetők a csőd szélén
Az eddigi évekhez képest a megszokott 30-40% os profithoz képest az idén az ingatlaniparba fektetők 15% profit körül számithatnak, sokkal nagyobb munkakifejtés melett. A vállalatok fizetési képtelenségre hivatkozva probáljá kitolni a bankokkal szembeni fizetési határidőket.(capital, november, 13)

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Találkozó a parlamenti jelöltekkel

Az SZMVSZ az elmúlt héten találkozót szervezett a 2020....
2020-12-03 12:36:31

Találkozó a parlamenti jelöltekkel

2020. november 26-án 12:00 órától találkozóra került...
2020-11-27 10:46:08

Állásfoglalás: székelyudvarhelyi adók/illetékek 2021-re

A székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal...
2020-11-25 10:03:28

KÖZLEMÉNY: Nyitás és más változások a Szövetség életében

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége tagjai a...
2020-10-16 19:18:49
Rólunk írták

Közigazgatási reformot, infrastrukturális fejlesztést szorgalmaznak az udvarhelyszéki jelöltek

Nyílt beszélgetésre hívta az udvarhelyszéki parlamenti jelölteket csütörtökön a Székelyudvarhelyi...
2020-11-26 19:19:48

Bővebben ...

Online térbe költözött a székelyudvarhelyi diákoknak szóló gazdasági előadássorozatt

Tematizált előadássorozatot szervezésével igyekszik gazdagítani a diákok ismereteit a Vállalkozz...
2020-11-17 19:35:08

Bővebben ...

A nyitásról és a névváltásról döntött a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége

"A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége tagjai a legutóbbi közgyűlésükön a nyitásról...
2020-10-20 00:51:51

Bővebben ...

Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36




Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata