• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Rólunk írták

Vállalkozó és szakmaiság címmel indít előadás-sorozatot a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége és a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája, melynek keretében a vállalkozások hosszú távú fejlődéséhez szükséges ismeretekre helyezve a hangsúlyt, különböző témákban tartanak előadásokat.

A havi rendszerességgel jelentkező előadások a marketing, menedzsment, stratégiák, vállalatvezetés, szervezés, mikro- és makrokörnyezet, kommunikáció vagy éppen a reklámozás témaköreit járják körül. A programsorozat első előadását holnap17 órától Ambrus Tibor főiskolai docens és nemzetközi tréner tartja Vállalkozás, vállalkozó és család címmel a Hagyományőrzési Forrásközpont előadótermében. Ambrus előadásában többek között arról beszél, hogy miként egyeztethető össze a vállalkozó munkája a családi élettel annak érdekében, hogy a vállalkozása eredményes, a családi élet pedig örömteljes legyen.

A program célja olyan szakterületeken bővíteni a vállalkozók ismereteit, mely segíti őket a piacszerzésben, a versenyképesség növelésében.

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetségének(SZMVSZ) kezdeményezésére egy új projekt indul, melyben a vállalkozások hosszú távú fejlődéséhez szükséges ismeretekre helyezik a hangsúlyt. Január végén kezdődik a program, melyben az SZMVSZ mellé a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája (MÜTF) társult. Neves professzorok tartanak előadásokat a következő témakörökben: marketing, menedzsment, stratégiák, vállalatvezetés - szervezés, mikro- és makro környezet, kommunikáció, reklám. Elsőként Ambrus Tibor – főiskolai docens, nemzetközi tréner mutatkozik be, aki január 28-án 17 órától a Hagyományőrzési Forrásközpont előadó termében, Vállalkozás, vállalkozó és család címmel tart előadást. Témája a vállalkozó munkájának összeegyeztetése a családi élettel annak érdekében, hogy a vállalkozása eredményes, a családi élete pedig örömteljes legyen.

Szakmai szervezetek becslése szerint a mikrovállalkozások körében is csődhullámot indíthat el a 3 százalékos forgalmi adóopció 16 százalékos profitadóra történt módosítása. A változás Hargita megyei mikrovállalkozókra érvényes hozadékairól Birtalan Józsefet, a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozások Szövetségének elnökét kérdeztük.

Nehéz a 3 százalékos adóopció eltörlésének hatásait előre látni, hiszen a mára, egyedüliként megmaradt 16 százalékos profitadó igazából csak azon mikrovállalkozások körében érvényesül, amelyek a működésük mellett profitot is realizálnak, márpedig ilyenből vélhetően Hargita megyében is kevés lesz – magyarázta megkeresésünkre a nemrég bemutatott adóváltozás hatásait firtatva Birtalan József, a 27 tagot számláló Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozások Szövetségének elnöke. „Márpedig a profitadóval pontosan az a baj, hogy a megrendelések csökkenését a mikrovállalkozók is éppúgy érzik, mint a nagyok. A piac szinte minden területen nagyon visszaesett" – fejtegeti. Birtalan szerint nagyon is elképzelhető, hogy a cégek csökkenő profittermelő képessége miatt a 16 százalékos adóterhelésből származó bevétel elmarad, esetleg csak megegyezik az eddig üzleti forgalom alapján számított 3 százalékos adókulcs után beszedett adóbevételek szintjével. „Ezt könnyű belátni – teszi hozzá a mikrovállalkozói szövetség első embere –, hisz az idén mindenki túlélésre rendezkedik be, és csak reménykedik, hogy az év második felére megmozdul a gazdaság." A kis cégek engedélyezett magánszemélyi (PFA) vállalkozói formába való „menekülése" kapcsán Birtalan mindenkit megfontolásra int, azaz a váltás előtt az adózási szempontok mellett pontosan mérje fel annak egyéb költségvonatkozásait, illetve a foglalkoztatás, pályázás szempontjából megnyilvánuló előnyeit-hátrányait. Birtalan egyébként nem veti el a tavaly bevezetett minimáladó elsődleges hatásait sem, ami szerinte – a vállalkozói szférában általában – egészségesebb helyzetet teremtve valóban kiszűrte a vállalkozások sorából a bejegyzett, de működésképtelen cégeket. A mikrovállalkozók kapcsán ugyanakkor elismeri, körükben jóval nagyobb a mesteremberekből álló megélhetési kényszervállalkozó is, akiket viszont a minimáladó nagyon érzékenyen érintett. Az udvarhelyi szövetség elnöke a mikrovállalkozók közös problémájaként említette a pályázatokhoz szükséges önrész magas hányadát is, de nem titkolta véleményét, hogy aki a jelen időszakot túlélve, tartalékait mozgósítva már készülni tud a jövőre, az a jelenleginél sokkal jobb piaci pozíciókat foglalhat el. „Amit mi tenni tudunk, az a minél jobb tájékoztatás, érdekvédelem – főleg a hatósági visszaélésekkel szembe – és promóció. Azaz próbáljuk a vállalkozásokat láthatóvá tenni és imázs szempontjából is jobban eladni" – hangsúlyozta lapunknak Birtalan.

Az SzMVSz és az EuroTop Consulting Kft. holnap délután szakmai találkozót szervez vállalatvezetőknek a Küküllő Szállodában.

Az EuroTop Consulting településfejlesztési, forrásszerzési és beruházási tanácsadó Kft. partnerségben a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetségével szakmai találkozót szervez december 9-én, melynek témája: Vállalkozásom 2010-ben. Hogyan tovább, hogyan jobban? Az eseményen tájékoztató jellegű előadásokat tartanak a vissza nem térintendő támogatások jövő évi megszerzési lehetőségéről, a garancialapok hasznáról, a vállalkozói érdekek képviseletéről. Ugyanakkor a meghívott előadók olyan fontos kérdésekre keresik majd a választ, mint: hogyan lehet növelni a bevételt, illetve hitellel vagy hitel nélkül működtessük a vállalkozásokat? A konferencia 16 órakor kezdődik, a részvétel díjmentes.

Összefogásra készülődik Udvarhely négy civil szervezete, ezt egy baráti bállal meg is pecsételik. hrg Két héttel ezelőtt négy helyi egyesület – becses nevükön: Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége (SzMVSz), Turisztikai Programok Fejlesztéséért Egyesület, Udvarhelyszéki Kis és Középvállalkozók Szövetsége (UKKSZ), Udvarhelyszéki Vendéglátók Szövetsége – úgy döntött, hogy a város és saját maguk érdekében érdemes lenne együttműködni.

Nagy Levente (vendéglátók képviseletében), Hajdó Noémi (turisztika képviseletében), Sebestyén Kinga (SzMVSz), Kelemen Dénes (UKKSZ) A mai sajtótájékoztatón a szövetségek képviselői kihangsúlyozták, hogy egymás között szó sem lehet konkurenciáról, egymást segítve viszont többet elérhetnek, ezáltal a várost és környező vidékeit is fejleszthetik. Beharangozó szerint a civil négyes a politikum mellőzésével foglalkozna különböző helyi problémákkal. „Fontos, hogy megismerjük egymás céljait, így néhány dologban együttesen lépjünk fel” – mondta Sebestyén Kinga, az SzMVSz ügyvezető elnöke. Nagy Levente, a vendéglátók képviselője kifejtette: az I. Udvarhelyszéki Jóbarát Bálra keresztelt rendezvényen ismerkedni, barátkozni fognak a szövetségek tagjai. A bálnak karitatív jellege is lesz, mivel a tombolák árából gyűjtött összeget két civil alapítványhoz juttatják el, melyeknek a nevét egyelőre titokban szeretnék tartani. Az eseményt november 27-ére tűzték ki 20 órai kezdettel, helyszín a Junior étterem kerekasztalos terme. A hangulatról a Vivat Bacchus 5 tagú együttese gondoskodik, az éjszakai talpalávalót pedig Olti Attila csapata szolgáltatja.

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Találkozó a parlamenti jelöltekkel

Az SZMVSZ az elmúlt héten találkozót szervezett a 2020....
2020-12-03 12:36:31

Találkozó a parlamenti jelöltekkel

2020. november 26-án 12:00 órától találkozóra került...
2020-11-27 10:46:08

Állásfoglalás: székelyudvarhelyi adók/illetékek 2021-re

A székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal...
2020-11-25 10:03:28

KÖZLEMÉNY: Nyitás és más változások a Szövetség életében

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége tagjai a...
2020-10-16 19:18:49
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2020.12.13.

A friss gyümölcs, a tojás és az elektromos energia ára nőtt legnagyobb mértékben novemberben A...

Sajtófigyelő 2020.12.06.

Mennyit költ Románia egészségügyre a többi EU-s tagállamhoz képest? Az uniós átlag 2982 euróra...

Sajtófigyelő 2020.11.29.

Az alapbér 75-85%-áig terjedő pótlékot kapnak a Covid-kórházakban dolgozók A mentőszolgálat...
Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata