• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Rólunk írták

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetségének (SZMVSZ) magyar nyelvű, hiánypótló kiadványát sajtótájékoztatón mutatták be.A hazai, magyar nyelvű gazdasági kiadványok sorában hiánypótlónak számító kézikönyv az egy éve működő, mára már intézményesült SZMVSZ legfontosabb célkitűzése jegyében született meg: segíteni, tájékoztatni a székelyföldi kis- és mikrovállalkozókat – hangsúlyozta Birtalan József, az SZMVSZ elnöke.

A könyv megszületésével kapcsolatosan elhangzott: a romániai Adótörvénykönyv hatályban levő törvényeinek lefordítása egy szakembernek is komoly kihívást jelentett, mert a hazai magyar nyelvű terminológia nem azonos a magyarországival és igencsak hiányos.„Arra törekedtünk, hogy a könyv ne száraz fordítása legyen az Adótörvénykönyvnek, a benne levő információk, a nyelvezete úgy a laikusok, mind pedig az adózási rendszerben jártas szakemberek számára érthető legyen. Azt akartuk érzékeltetni, hogy az adórendszer nem egy szörnyűség, amibe csak a szakemberek nyerhetnek bepillantást, a szabályokat mindenki meg tudja tanulni" – mondta el Szilágyi István főkönyvelő, főiskolai előadótanár, a könyv egyik szerkesztője. A szerkesztők, szerzők (Szilágyi István és Ilyés György, a helyi Adók és Illetékek Osztályának nyugalmazott vezetője) érdeme, hogy a kézikönyvben szubjektív módon kiválasztott, de reális, gyakorlati példákkal is szolgálnak. Ugyanakkor, a főbb témakörök fejezetekre bontásával is gondoskodtak arról, hogy az olvasó könnyen eligazodjon és megtalálja a számára hasznos információt. Adók és illetékek, profitadó, személyi jövedelemadó, külföldiek adója, áfa, helyi adók és illetékek, jogszabályok – a 68 oldalas könyvecske hat nagy fejezetben részletesen, szemléletesen világosítja fel és hétköznapi, gyakorlati példákkal igazítja útba a szinte napról-napra változó hazai adójogrendszer útvesztőjében nem egyszer „eltévedt" vállalkozókat, cégvezetőket. Az Európai Néppárt, Winkler Gyula európai parlamenti Képviselő, a SZMVSZ fővédnöke és a Hargita Megye Tanácsa támogatásával megjelentetett kézikönyv csak az érvényben levő jogszabályokat tartalmazza, a változásokról a SZMVSZ megújult, interaktív honlapján informálják a tagságot és az érdekelteket – tájékoztatott a szövetség ügyvezető elnöke. Az Adók és illetékek kézikönyv a tervek szerint egész Hargita megyében kapható lesz, ám egyelőre még csak a SZMVSZ Kossuth utca 43. szám alatti irodájában lehet megvásárolni. Az érdeklődőket hétköznapokon 9-13 óra között fogadják. További információkért a 0748-384.593-as telefonszámot hívni.

Hargita Megye Tanácsa és a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége közös szervezésében vállalkozói fórumra kerül sor, melyet két helyszínen, Székelykeresztúron és Székelyudvarhelyen szerveznek meg.

A fórum célja bemutatni azokat a lehetőségeket, amelyekkel a vállalkozók tevékenységüket fejleszteni, bővíteni tudják, és nem utolsó sorban új munkahelyek megteremtését tudnák biztosítani. A rendezvény első helyszíne Székelykeresztúr, Hargita Megye Tanácsának területi irodája, Szabadság tér 55. szám, II. emelet. Időpont: 2010. június 22., délelőtt 9 óra. A székelyudvarhelyi fórumra július hónap folyamán kerül sor.

Ma délután nyitotta meg kapuit városunk első húsvéti kiállítása és vására, ahol helyi termelők kínálják portékáikat.

Ma, március 26-án, délután 3 órakor nyitotta meg az SZMVSZ és a Herr Travel utazási iroda főszervezők által tető alá hozott első húsvéti vásár és konferencia. A főként üzletembereknek szóló előadássorozat programját közöltük a korábbiakban, most a kiállítókra vetettünk egy közelebbi pillantást. husveti_kiallitas_vasar-05 Elmondható, hogy főként élelmiszeripari termelők és kézművesek hozták el árujukat a Septimia Szabadidőközpont tornatermébe, de ezen kívül van, aki turisztikai információkkal szolgál, vagy éppen ivói kulcsosházat akar kiadni. Képviselteti magát a húsipar ínycsiklandozó sonkákkal és házikolbászokkal, de kóstolhatunk friss házikenyeret zsírral és hagymával, vagy akár ízlelhetünk különféle juhsajtokat is. Találunk vegyes és lépes mézet, ezekből vásárolhatunk is, ha úgy tartja kedvünk. husveti_kiallitas_vasar-10 A kézművesek között van, aki fából faragott kis szobrokat és díszeket kínál, van aki rézből készült tárgyakat, de láttunk rengeteg szőttest és működő szövőszéket is. Az ünnep egyik legismertebb szimbóluma, a tojás festve és írva is megtalálható, így bőven akad látnivaló, mindenképp érdemes beépíteni holnapi sétánkba ezt a rendezvényt.

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége a Herr Travel utazási irodával rendezi a turizmusra fókuszáló eseményt.

Amint arról már beszámoltunk, március 26-27-én a Septimia Szabadidőközpontban kerül sor egy új kezdeményezés megvalósulására, a húsvéti kiállításra és szakmai konferenciára. Ma tartott sajtótájékoztatójukon az SZMVSZ és a Herr Travel utazási iroda képviselői ismertették a hétvégén megrendezésre kerülő húsvéti kiállítás és vásár, valamint a turisztikai konferencia alapötleteit és menetrendjét. Mint megtudtuk, a vásár lesz az a rész, amit a nagyközönségnek szánnak, ide 30 kiállító érkezik élelmiszeripari kis- és nagytermelők, kézművesek és turisztikai intézmények egyaránt.
Annak érdekében, hogy hangsúlyozzák a rendezvény családi jellegét, külön foglalkozásokat szerveznek a gyerekek részére, akikre képzett felügyelő vigyáz majd a programok ideje alatt. A kiállítás és vásár pénteken délután 3 órakor nyitja kapuit és 18 óráig látogatható, majd szombaton 10 és 18 óra között ismét nyitva tart. A belépés ingyenes, a látogatók között kisorsolnak három Septimia wellness-belépőt.
Róth András Róbert, a Herr Travel ügyvezető igazgatója a konferencia kapcsán elmondta, hogy céljaik közt szerepel a román-magyar piacokhoz való ragaszkodás csökkentése, a résztvevőkkel szeretnék tudatni, hogy más országok turistái felé is nyitni kell. Hajdó Noémi a Turisztikai Programok Fejlesztéséért Egyesület képviseletében üdvözölte az SZMVSZ-el való együttműködést, véleménye szerint ilyen összefogásra van szükség az erdélyi és azon belül a székelyföldi turizmus képviselői körében, ha reklámozni akarják magukat.
A konferencia leginkább a vállalkozóknak szól, ám a helyek száma még így is korlátozott, ezért továbbra is várják az előzetes jelentkezéseket az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd. email címen, illetve a 0748-384593-as telefonszámon. Az előadások végleges programja az alábbiakban olvasható.

Konferencia helyszíne: Septimia Wellness-Spa-Hotel sport- és szabadidőközpont

I. Nap. 2010. március 26. - péntek

15:45 - 16:00 – Regisztráció
16:00 - 16:30 – Winkler Gyula, Európa Parlamenti képviselő: A Székelyföld, mint európai turisztikai célpont
16:30 - 17:00 – Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke: Gondolatok a székelyföldi turizmus fejlesztéséről
17:00 - 17:30 – Antal István, parlamenti képviselő: Turisztikai lehetőségek Udvarhelyszéken
17:30 - 18:00 – Alecia Ball: Mi kell a nyugati turistának?

II. Nap. 2010. március 27. - szombat

9:30 - 10:00 – Regisztráció
10:00 - 10:30 – Márton István, Hargita Megye Tanácsa: Hagyományos termékek és védjegyek
10:30 - 11:00 – Kolumbán Gábor, Civitas Alapítvány: Helyi termékek szerepe a turizmusban
11:00 - 11:30 – Bilaus András, Corvette Kft.: Szabadidőkalauz bemutató
11:45 - 12:15 – Kávészünet
12:15 - 12:45 – Farkas Levente, marketingiskola.ro alapító: Az ígéret szép szó…
12:45 - 13:15 – Fazakas Szabolcs, Konnertfilm Kft.: Székelyföldi monda és értéktérkép alkalmazása a turizmusban
13:15 - 13:45 – Veres Melinda, Benerus Travel Services: Székelyföld… nemcsak magyar turistáknak
13:45 - 14:15 – Hajdó Noémi, Horizont Tours utazási iroda: Szemléletváltás a turisztikai ajánlatok értékesítésében
14:30 – Ebéd

Fotókiállításként indult, de ennél sokkal több lett belőle, hiszen a Székelyudvarhelyről készült fényképek közelebb hozták az emberek mellett a vállalkozókat is városunkhoz.

„Sikerült egy reprezentatív fotókiállítást összehozni, aminek első megmérettetése Keszthelyen történt” – kezdte a beszélgetést Elekes Gyula, a Művelődési Ház igazgatója, aki a magyarországi kiállítás szervezésében is részt vett. A kiállított képek két tavalyi, a Kisváros Ősszel és a Kapuk című fotópályázat anyaga mellett jeles udvarhelyi fényképészek munkáit is bemutatják. A 40 fotógráfia 50x70 centiméteres formátumban díszeleg a keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központban. A megnyitó után, melyen több mint száz ember tette tiszteletét, több Zala megyei kulturális életében tevékenykedő személyiség is részt vett, tudtuk meg Elekes Gyulától, aki negyedmagával, Csáki Jenő és Dávid Botond fényképészekkel, valamint a szintén szervező Jakab Áron Csabával voltak jelen a neves eseményen. A kiállítás két hétig látható Keszthelyen , majd még további öt helyszínen – Törökbálinton, Vácon, Békéscsabán, Tatabányán és Európa kulturális fővárosában, Pécsen – tekinthető meg a székelyudvarhelyi illetőségű tárlat. Végül zárásként városunkban, a május 16-21. között rendezett II. Székelyudvarhelyi Városnapokra kerül haza a fényképészeti munka. „Jó hírét visszük a városnak” – mondta Elekes, aki hozzátette, „de partnereket keresünk hozzá.” A kulturális egyezmény mellett a vállalkozók is magukra, illetve társra találtak Keszthelyen, ezt már Jakab Árpád Csaba mesélte el, aki a Székelyudvarhelyi Mikrovállakozók Szövetségét (SZMVSZ) képviselte a kiállításon. Ahogy ő fogalmazott „a kapcsolatfelvétel, az ismerkedés utjára tudtunk lépni, majd később ezekből reméljük üzleti kapcsolatok lesznek. Találkoztunk a keszthelyi és környékbeli vállalkozókkal, mint például a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviselőivel, a Balatonfüredi Gasztronómiai Társaság képviselőivel vagy a Veszprém Megyei Kereskedők és Vállalkozók Társaságának tagjaival. Egyszóval bemutatkozás, kapcsolatfelvétel volt. Felmértük, hogy miben tudnánk együttműködni és persze jövőben megpróbáljuk más területeken is kipróbálni ezeket a kapcsolatokat.” A fényképeket egyébként archiválják, azaz kiadvány készül belőlük, erről Csáki Jenő fotográfust kérdeztük, aki így fogalmazott: „Ha sikerülne minden évben egy ilyent összehozni, akkor szép kis anyagot tudhatnánk magunkénak, ami megmaradna az utókornak.” A kiállítás és a könyv tehát egyfajta üzenet: érdemes a fotópályázatokon részt venni, dolgozni. Ehhez kívánunk jó munkát és sok sikert.

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Találkozó a parlamenti jelöltekkel

Az SZMVSZ az elmúlt héten találkozót szervezett a 2020....
2020-12-03 12:36:31

Találkozó a parlamenti jelöltekkel

2020. november 26-án 12:00 órától találkozóra került...
2020-11-27 10:46:08

Állásfoglalás: székelyudvarhelyi adók/illetékek 2021-re

A székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal...
2020-11-25 10:03:28

KÖZLEMÉNY: Nyitás és más változások a Szövetség életében

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége tagjai a...
2020-10-16 19:18:49
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2020.12.13.

A friss gyümölcs, a tojás és az elektromos energia ára nőtt legnagyobb mértékben novemberben A...

Sajtófigyelő 2020.12.06.

Mennyit költ Románia egészségügyre a többi EU-s tagállamhoz képest? Az uniós átlag 2982 euróra...

Sajtófigyelő 2020.11.29.

Az alapbér 75-85%-áig terjedő pótlékot kapnak a Covid-kórházakban dolgozók A mentőszolgálat...
Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata