• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Rólunk írták

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége közvélemény-kutatásban próbálta számszerűsíteni, hogy hányan fogják elhagyni a közeljövőben a várost a nagyobb kereset reményében. Inkább a középkorúak távoznának, és körükben a nők aránya meghaladja a hatvan százalékot. Jakab Áron Csaba, a szövetség elnöke riasztónak tartja a helyzetet: az elvándorlás megállításának stratégiája nélkül súlyosbodhat a helyzet.

A megkérdezetteknek átlagosan több mint három (3,04 fő) közeli családtagja vagy ismerőse vándorolt külföldre az elmúlt pár évben, családonként pedig ketten (1,92 fő) vállalnak tartósan munkát külföldön.

A válaszadók szinte mindegyike érintett (97 százalék).

Életkor alapján nem mutatható ki különösebb eltérés, a korosztályok között 10 százalékon belüli az eltérés (legkevésbé érintett a 18–29 éves korosztály 94 százalékos érintettséggel, a leginkább érintett pedig a 45–59 éves korosztály 100 százalékos érintettséggel).

A megkérdezettek „csupán” 8 százaléka tervezi, hogy a jövőben külföldön vállal munkát – ez nagyságrendileg ugyan 2400 főt, de a velük távozó kiskorú családtagokkal akár 2800 főt is jelenthet. Ez az utóbbi szám könnyen lehet nagyobb, ha a nemek megoszlásából indulunk ki – azt tapasztaljuk ugyanis, hogy a külföldi munkát tervezők között 62 százalék a nő, és 38 százalék a férfi.

A középkorú (30–44 éves) lakosság körében különösen magasnak látszik a kivándorlási szándék...

Tovább: székelyhon.ro

Tisztújítást tartottak, újragondolták a terveiket, partnereket keresnek azok megvalósításához és nyitott kapukkal várják a támogatókat, az érdekképviselet céljaival egyetértő és csatlakozni kívánó mikrovállalkozásokat - ismét aktívan szerepet vállal a helyi és térség gazdasági fejlődésében a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége - jelentette be Jakab Áron Csaba elnök.

A 2009-ben alakult, Winkler Gyula európai parlamenti képviselő fővédnökségét élvező, jelenleg 45 tagot számláló, a helyi és környékbeli mikrovállalkozások érdekképviseletét felvállaló Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) közel kétéves szünet után újra aktív szereplője kíván nemcsak az udvarhelyi, de a térség gazdasági életének - közöltelapunkkal a hírt a februári közgyűlésen megválasztott elnök, Jakab Áron Csaba. A volt RMDSZ-es önkormányzati képviselőt a februári, tisztújítással is egybekötött közgyálésen választotta meg a tagság, akárcsak a munkáját segítő Geréd Gábor és Marcu Constantin alelnököket.

A szövetség vezetősége változott, de a kezdetben kitűzött célok mint érdekképviselet, a gazdasági versenyképesség növelése, együttműködés a helyi és megyei önkormányzatokkal, vállalkozói hálózat kialakítása, szakmai találkozók, fórumok, továbbképzések szervezése a régi maradt - mondta Jakab.

Bár az SZMVSZ tevékenysége egy ideig visszafogott volt, mégsem pártolt el tőle a tagság, sőt az egymás vállalkozását kedvezmények biztosításával támogató rendszer is működött. Ez és a tagok folytatásra ösztönző biztatása is motiválta az új vezetőséget, hogy számba vegye a kezdetektől eltelt időszak tapasztalatait, tanulságait és eredményeit, felfrissítse kapcsolatát a tagsággal, de azokkal a szervezetekkel is, amelyekkel kiváló partneri kapcsolatban voltak az eltelt nyolc évben.

A régi szolgáltatásainkat, mint a szolgáltatói tanácsadás frissítettük és három partnerrel el is indítottuk már. Ezzel párhuzamosan nagyon fontos feladatunk, hogy új alapokra helyezzük a régi, jól működő kapcsolatokat és újakra is szert tegyünk. Ennek fényében kezdeményeztünk együttműködést a bukaresti OSIM-mal, amelynek udvarhelyi képviselete voltunk és maradunk. Ugyanakkor a városi önkormányzattal is megbeszéltük már az elképzeléseinket. Alaposan meg tudtuk beszélni a programokat, amely egy közép és hosszú távú gazdaságfejlesztési stratégia kidolgozását, új befektetők, cégek Udvarhelyre vonzását is szorgalmazza, és a városvezetés nagyon pozitivan viszonyult ezekhez, hiszen összevágnak és erősítik is a vállalkozóbarát önkormányzat szerepkörét - sorolta az eddigi fejleményeket az elnök.

Mint mondta, a Székelyudvarhelyen már meglévő érdekképviseletekkel - mint a vendéglátásban dolgozóké vagy az Udvarhelyi Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (UKKSZ) - is jól megférnek egy városban, nem konkuirenciái egyiknek sem, hiszen az SZMVSZ tagsága teljesen más besorolásba tartozik - fejtette ki Jakab, aki szerint a munkahelyteremtés, a vállalkozások fejlesztésének támogatása olyan közös alap, amely lehetőséget ad az érdekképviseleteknek az együttműködésre.

A város és a térség gazdasági fejlődésében fontos tényezőt jelentő mikrovállalkozásokat pártogoló Hargita Megye Tanácsa nemcsak jó partnere volt a szövetségnek, de tagja is, ezért a megyei önkormányzattal szintén szeretnék felújítani a kapcsolatot.

Személyesen jeleztem ezt a szándékunkat Borboly Csaba elnöknek, aki nyitottan fogadta a felkérést, csupán arra kért, hogy a kezdeményezésünket írásban is nyújtsuk be. Mi készen állunk a megyei önkormányzat képviselőivel, Borboly Csaba elnökkel és Biró Barna Botond alelnökkel a beszélgetésre, várjuk a visszajelzést és bizunk abban, hogy erre a tárgyalásra mihamarabb sor kerül - fogalmazta meg reményét az SZMVSZ elnöke, Jakab Áron Csaba.

Nyolc területen nyújt ingyenes tanácsadást a kis cégeknek az SZMVSZ. A lehetőség nem csak a szervezet tagjainak szól.

A hamarosan negyedik születésnapját ünneplő Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége heti rendszerességgel indít szaktanácsadást vállalkozók számára. Az SZMVSZ célja, hogy egy vállalkozás életét érintő összes témával foglalkozzanak, és minden kérdésre választ tudjanak adni.

A tanácsadásra minden területről egy szakembert kértek fel, így könyvelési és adózási kérdésekben Szilágyi István, védjegyekkel és szabadalmakkal kapcsolatosan Adelina Stanciu, cégbejegyzéssel és -módosítással kapcsolatosan Moldován Emil, marketing kérdésekben Farkas Levente, jogi témákban Géczi Levente, tűzvédelemmel kapcsolatosan Miklós László fog az érdeklődők rendelkezésére állni. Környezetvédelmi kérdésekben Varga Zita Annához lehet majd fordulni, a munkavédelmi témákkal kapcsolatosan pedig még folynak az egyeztetések a szaktanácsadó személyét illetően.

A mindenki számára nyitott tanácsadások fogadóóra-szerűen működnek, ezekre előre kell feliratkozni. A tervek szerint hetente 1-2 témában lesz fogadóóra, ezeket időben nyilvánosságra hozzák. Február 21-én szabadalmakkal és védjegyekkel kapcsolatosan lehet érdeklődni 11 és 13 óra között, február 27-én a környezetvédelmi témák kerülnek sorra 17 és 18 óra között, míg február 28-án cégbejegyzéssel és -módosítással kapcsolatosan kérdezősködhetünk, szintén 17 és 18 óra között. A tanácsadók fogadóóráira a 0748-384.593-as telefonszámon, az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen, vagy az SZMVSZ székhelyén, a Kossuth Lajos utca 43 szám alatti irodában lehet előzetesen iratkozni.

Szép számban gyűltek össze csütörtök délután Tiberiu Pănescu, a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség igazgatójának Munkaerőpiaci lehetőségek és álláslehetőségek téma köré csoportosuló előadására, amelynek a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont előadóterme adott otthont.

Az előadás a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetségének (SZMSZ) támogatásával jött létre, és a vállalkozóknak nyújtottak felvilágosítást a frissen végzettek, illetve a 45 év fölöttiek alkalmazási lehetőségeiről. A munkaerőpiacon a munkaadók szempontjából történő legkedvezőbb változást az év elején módosított inastörvény hozta, amelynek lényege, hogy a 25 év alatti, frissen végzett személyeket inasként alkalmazhatják a cégek. A módosított törvény március 1-től lépett érvénybe, és lényegében azt tartalmazza, hogy a fiatal munka közben tanulhatja meg a szakmát, amiért az őt alkalmazó cég egy, két vagy három éven keresztül 300 lej étékű pénzügyi támogatást kap havonta a munkaerő- elhelyező ügynökségtől. Az inas három év után kötelezően vizsgát kell, hogy tegyen egy a szakmában akkreditált cégnél, a vizsgadíjat pedig a munkaadónak kötelezettsége kifizetni – mondta Tiberiu Pănescu. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a három év alatt nem kötelező az elméleti tanítás, de a legmegfelelőbb, ha ez idő alatt tíz-tizenöt százalékban elméletet is tanít a munkaadó, ugyanis a vizsgán nemcsak gyakorlati kérdésekben kell, hogy megfeleljen a fiatal. Viszont, ha az inasnak nem sikerül diplomát szerezni a szakmában, akkor a munkaadónak kötelessége visszafizetni a háromévi támogatás összegét. Mint a szakember elmondta, az inast egy specifikus munkaszerződéssel kell alkalmaznia a munkaadónak, amely alapján más munkásokhoz hasonlóan minden jogot megkap és a 300 lej értékű támogatás mellett fizetés is jár neki. Pănescu ugyanakkor arra is felhívta a vállalkozók figyelmét, hogy a kollektív munkaszerződések eltörlése óta megszűnt a minimálbér iskolaszintek alapján történő megszabása, ezért csak a munkatörvények betartása kötelezi őket a szerződések megkötésekor. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a béreket maga a munkaadó szabja meg és nem kötelessége beleszámítani a munkások végzettségi szintjét. Természetesen vannak kivételek is a munkások alkalmazásakor, például ha cégen belül létezik kollektív munkaszerződés, amelyben pozíciókra lebontva van meghatározva a bérezés. Ebben az esetben kötelezően be kell tartani a szerződésben foglaltakat. Az érdeklődők a munkaerő-elhelyező ügynökség iránti kötelezettségeirkől is információkat szereztek, ugyanis a szakember elmondta, hogy a cégeknél felszabadult munkahelyeket öt munkanapon belül kötelezően be kell jelenteni a hivatalban. Ha ez nem történik meg, a vállalkozók akár 1500-5000 lej értékű bírságban részesülhetnek. Pănescu elmondta, az ügynökség a vállalkozókat támogatja abban is, ha frissen végzetteket vagy 45 év fölötti személyeket alkalmaznak. Ezért ezeket az eseteket is jelenteni kell náluk, mert akkor a munkáltató évente 6-7000 lej értékű pénzügyi támogatásban részsülhet.

Sikeresen zárult a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége által március 30–31-én megrendezett harmadik Húsvéti vásár, ahol közel negyven helyi és udvarhelyszéki termelő és kézműves kínálta portékáit. A gyerekeket az eső sem kedvetlenítette el: szép számban vettek részt a kiegészítő programként beiktatott tojásfestő versenyen. Bár a rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón szép időért fohászkodtak a szervezők, a III. Húsvéti vásárba ezúttal is beleesett a tavaszi eső. „Az én kis vásárlóimat bizony elriasztotta az idő, de nem panaszkodhatom, hisz volt vásárló a két nap során” – mondta el portálunknak Birtalan Magdolna. A kiállító, akárcsak tavaly, rizsbábukkal érkezett a vásárra. „A technikát nagymamámtól tanultam, majd továbbgondolva mesefigurákat, illetve húsvéti csibéket készítettem” – magyarázta az asztalon sorakozó Jancsira és Juliskára, Piroskára, Tipetupára és Csipikére mutatva. Verestóy Éva sem panaszkodott az eladásra, az udvarhelyi kézműves féldrágakövekkel készített fémékszereket kínált az érdeklődőknek. A gyulafehérvári Caritas Átalvető programjában is részt vevő Sinka Árpád sajtkészítő számára nem volt újdonság a vásározás. „Folyamatosan volt vásárló, talán azért, mert jó árban kínálom a sajtot” – jegyezte meg a vásáros, majd hozzáfűzte: azért adja olcsón jó minőségű, érlelt és fűszeres termékeit, hogy a jó sajt fogyasztása ne csak a gazdagok kiváltsága legyen. „Az eső ellenére is folyamatosan volt mozgás a Márton Áron téren, a hangsúly idén a hagyományos élelmiszereken és a kézműves termékeken volt” – magyarázta Sebestyén Kinga szervező, az SZMVSZ alelnöke. A vásárosok között idén is kiosztották a Legszebb asztal, stand díjat, melyet ezúttal a Primacom Kft., a Petry Húsbolt beszállító nyert meg. Továbbá a voksukat leadó vásárlók között is sorsoltak a szervezők: gazdára talált egy húscsomag a Deák Húsbolt felajánlásával, valamint egy hagyományos, udvarhelyszéki termékekből álló sajtkosár, illetve egy Székelyföldi Legendárium kötet is. „A tojásfestő versenyen három kategóriában három-három díjat osztottunk ki, a nyertesek egy-egy Legendárium kötetet kaptak” – tette hozzá a szervező.

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Találkozó a parlamenti jelöltekkel

Az SZMVSZ az elmúlt héten találkozót szervezett a 2020....
2020-12-03 12:36:31

Találkozó a parlamenti jelöltekkel

2020. november 26-án 12:00 órától találkozóra került...
2020-11-27 10:46:08

Állásfoglalás: székelyudvarhelyi adók/illetékek 2021-re

A székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal...
2020-11-25 10:03:28

KÖZLEMÉNY: Nyitás és más változások a Szövetség életében

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége tagjai a...
2020-10-16 19:18:49
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2020.12.13.

A friss gyümölcs, a tojás és az elektromos energia ára nőtt legnagyobb mértékben novemberben A...

Sajtófigyelő 2020.12.06.

Mennyit költ Románia egészségügyre a többi EU-s tagállamhoz képest? Az uniós átlag 2982 euróra...

Sajtófigyelő 2020.11.29.

Az alapbér 75-85%-áig terjedő pótlékot kapnak a Covid-kórházakban dolgozók A mentőszolgálat...
Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata