• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Rólunk írták

Ma délelőtt a székelyudvarhelyi vállalkozókat képviselő szervezetek elnökeivel munkamegbeszélést folytattak a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal munkatársai. A találkozó célja az volt, hogy a még nem végleges városi költségvetéssel kapcsolatos, vállalkozói részről érkező javaslatokat is be lehessen építeni a tervezetbe.

Nagy György, az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozók Szövetségének (UKKSZ) elnöke, valamint Jakab Áron-Csaba, a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetségének (SZMVSZ) elnöke üdvözölte a hivatal kezdeményezését. Orbán Árpád alpolgármester, Jakab Attila városmenedzser, Szilágyi István gazdasági igazgató, illetve Fazakas Botond, a hivatal újonnan létrehozott, pályázatokért és a vállalkozókkal való kapcsolattartásért felelős osztályának munkatársa részletesen bemutatta a 2019-es költségvetési tervezetet.

A találkozón elhangzott, hogy a vállalkozói szervezetek pozitívan értékelik a hivatal újfajta, nyitott kommunikációját. Ugyanakkor üdvözlik a végleges költségvetés elfogadása előtti nyitottságot, és bíznak abban, hogy javaslataikat sikerül beépíteni az elfogadásra előterjesztendő költségvetésbe.

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége az elmúlt évekhez hasonlóan 2019-ben is megszervezi felnőttek számára a román nyelvet gyakorló képzést.

Emlékeztetőül: a képzés tárgya a román nyelv elsajátításának elősegítése olyan magyar anyanyelvű 18 évüket betöltött személyek, vállalkozók és munkavállalók számára, akik a térségre jellemzően rendelkeznek egy alap szókinccsel, illetve értenek is valamennyit, de nem képesek folyékonyan mondatot alkotni. Ennek megfelelően a célunk a folyékony beszédkészség kialakításának segítése, de nem feltétlenül tökéletes nyelvtani helyességgel vagy irodalmi minőségben.

A képzés összesen 32 órás (kb. 2 hónap), heti 2×2 órában zajlik, mindig 17:00 órától, 6 személy/fő csoportban.

Helyszín a székelyudvarhelyi Városi Könyvtár, tervezett kezdési időpont január 28 és 29.

A képzés díja változatlan: SZMVSZ tagoknak (vállalkozóknak, illetve általuk delegált munkavállalóknak) 250 lej, másoknak 290 lej.

További információkért, regisztrációért érdeklődni lehet az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. mailcímen, vagy a 0741-085.626-os telefonszámon.

Helyek a regisztráció sorrendjének függvényében!

Fejetlenség a székelyudvarhelyi tanácsban?

A november utolsó csütörtökén tartott találkozó legfontosabb napirendi pontja a jövő évi helyi adókról és illetékekről szóló döntés volt. Bár az EMNP–MPP koalíció viszonylag kényelmes többséget képvisel az önkormányzati testületben, meglepő módon, mégis elbukott a határozattervezet.

A majdnem 4 órán át zajló tanácsülésen nem ez volt az első meglepetés: nem sikerült egyetértésre jutni a cekendi hulladéklerakó állomást is működtető hulladékgazdálkodási vállalattal va­ló viszony jogi tisztázásának módjáról szóló tervezet ügyében sem.

Per vagy tisztázás?
Az AVE Hargita Kft. jogutódja az RDE Hargita Kft., amely céggel két szerződése is van a városnak. A városvezetés külső, független jogi átvilágítást szeretne megrendelni, ehhez kérték a tanácsosok jóváhagyását. Az RMDSZ-frakció viszont időt kért, hogy alaposabban tanulmányozhassák az ügyet, különös tekintettel arra, hogy vajon milyen hatása lenne, ha a székelyudvarhelyi önkormányzat Romániában pert indítana egy magyar kormány tulajdonában lévő vállalkozás ellen. Hiába magyarázta Gálfi Árpád polgármester, Hajdó Csaba koalíciós tanácsos, hogy a jogi „átvilágítás” a legkevésbé konfrontatív módja az ügy tisztázásának, a szövetségiek nem szavaztak. De tartózkodott a koalíció négy embere is (Orbán Árpád alpolgármester, Mike Levente, Péter Balázs és Ketesdi Imre), így a határozattervezet nem kapta meg a kellő támogatást.

Átgondolatlan adópolitika?
Az RMDSZ székelyudvarhelyi városi tanácsosi frakciója már a tanácsülés előtt közölte a nyilvánossággal, hogy nem ért egyet a helyi adók és illetékek tervezett emelésével, de tiltakozott az Udvarhelyszéki Kis- és Közepes Vállalkozások Szövetsége (UKKSZ) és a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) is. Előzőleg a vállalkozói csoportok kezdeményezésére több megbeszélés is zajlott a városvezetés és a hivatal képviselőinek részvételével, ahol elhangzott, hogy miért nem látják megalapozottnak, illetve konstruktívnak a Városháza elképzelését.
Az RMDSZ-esek és a vállalkozók is – többek között – a jogi személyek gazdasági épületeire kirótt ingatlanadó további csökkentését kérték, illetve azt, hogy néhány kivétel esetében az adók és illetékek mértéke maradjon az idei szinten. A tervezet jelentősen emelné a mezőgazdasági területekre kirótt adót, a személygépjárművek esetében az adók értékét a törvény által engedélyezett maximumra növelnék, de drágulna a parkolási díj és a bérletek ára is. Derzsi László RMDSZ-es frakcióvezető ugyanakkor kijelentette: tegyék világossá, hogy pontosan mire költenék el a megnövekedett adókból származó bevételt! Borítékolható volt hát a vita, de az nem, hogy a határozattervezetet koalíciós tanácsosok is elutasítsák.
Az RMDSZ-frakció tanácsülés után kiadott kommünikéjében értetlenségének adott hangot a helyi adók és illetékek kapcsán kialakult káosz miatt. Szerintük abból is látszik, hogy a városvezetés egyáltalán nem gondolta át az adóemelés kérdését, mivel az MPP–EMNP koalíciós frakció a csütörtöki tanácsülésen erőből lesöpörte az RMDSZ javaslatait, de végül teljesen érthetetlen módon saját előterjesztésüket sem fogadták el. A hosszúra nyúlt ülésen egyetértésre is volt példa: egyhangúlag eldöntötték a tanácsosok, hogy néhány kifogásolt tanácsi határozat ügyében szembemennek a prefektusi hivatallal, és nem vonják vissza például a babakelengye-programra vonatkozó döntésüket sem.

Drasztikusan és megalapozatlanul drágulhatnak az adónemek Székelyudvarhelyen – vélekedik a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége a helyi adók jövő évre tervezett megemelése kapcsán. A városvezetés szerint viszont nem jelentősek a növekedések.

Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala a helyi vállalkozásokat tömörítő szervezetek rendelkezésére bocsátotta a 2019-re tervezett adóhatározatot, erről novemberben több megbeszélést is tartottak a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetségével (SZMVSZ), illetve az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozók Szövetségével (UKKSZ). Az SZMVSZ nem látja sem megalapozottnak, sem konstruktívnak azt a drasztikus adó- és illetékemelést, amelyet a helyi polgármesteri hivatal betervezett 2019-re – áll a szervezet közleményében. Mint írják, olyan helyi adók és illetékek megdrágításáról van szó, mint például a területadó (ez rendeltetéstől függően 25–35 százalékkal emelkedne) és a személygépjárművek után fizetendő adó (az engedélyezett maximális emelés a 2018-as szinthez képest 18–26 százalékkal magasabb), de a termelői igazolványok és füzetek esetében is 50 százalékos emelkedés várható.

A parkolódíjak esetében 100 százalékos, a parkolási bérletek esetében természetes személyeknek 22–58, jogi személyeknek 13–33 százalékos emelés következhetne, a helyi turisztikai irodához pedig 300 lejt kellene befizetniük a vállalkozásoknak azért, hogy felkerüljenek az iroda honlapjára.

„A Szövetség az adott adókra és illetékekre vonatkozó határozattervezettel kapcsolatban a helyi polgármesteri hivatalnál november 22-én iktatott beadványában egyebek mellett azt kérte, hogy az adók és illetékek mértékét tekintve általánosan tartsák a 2018-as szinten” – áll a szerkesztőségünkbe eljuttatott állásfoglalásban. A szervezet vezetősége ugyanakkor megjegyzi: azt is kérték a hivataltól, hogy a nem lakhelyként szolgáló ingatlanok adójának kiszámításánál használt kulcs mértékét módosítsák mind a természetes, mind jogi személyek esetében az UKKSZ által is már több éve kért értékre, azaz 0,8-ra, illetve az említett turisztikai illetéket a tervezett 300-ról 50 lejre.

Összességében a jelenlegi városvezetésnek nem célja az adóemelés, sőt egyes adónemek esetében jövő évtől csökkentést terveznek bevezetni – szögezte le kérdésünkre a polgármesteri hivatal sajtóosztálya. A csütörtöki önkormányzati ülésre terjesztette elő a hivatal (a vállalkozók érdekképviseleteivel folytatott egyeztetések eredményeként) azt a tervezetet, amelynek értelmében azon ingatlanok esetében, ahol gazdasági tevékenységet folytatnak – függetlenül attól, hogy az adott ingatlan jogi vagy természetes személy tulajdonában van – közel 10 százalékos adókedvezményt nyújtanának. A mezőgazdasági területekre vonatkozó adónemek korrekciójára pedig azért volt szükség, mert érvénybe lépett az új Általános Rendezési Terv (PUG): az érintett területek többsége után a tulajdonosok mezőgazdasági támogatásban részesülnek, ugyanakkor az új rendezési terv révén ezen ingatlanok jelentős részének piaci értéke is megnövekedett.

A városvezetésnek nem titkolt célja a központi zóna forgalmi tehermentesítése, ezért tervezték be a gépkocsikra vonatkozó adók és a parkolási díjak kismértékű növelését – indokolták kérdésünkre. Egyébként a drágítás a legtöbb jármű esetében 20–30 lejes többletet jelent majd évente. „A legtöbb esetben néhány lejes vagy néhány 10 lejnyi többletterhet jelentene az adóemelés, míg az emelések százalékos emlegetése teljesen más reakciókat válthat ki a lakosságból” – mutatott rá a hivatal sajtóosztálya. Emlékeztettek arra is, hogy 2018-ban Székelyudvarhelyen nem volt adóemelés.

Ha vasárnap ellátogatsz a Láthatatlan Kávéházba, amellyé az Alsó G fog alakulni, megtapasztalhatod ott, hogy milyenek a látássérültek mindennapjai.

„A rendezvény célja felhívni a figyelmet arra, hogy a nemlátók itt élnek velünk, részei a társadalmunknak, szeretnénk, ha javulna az életminőségük. Kicsit konkrétabb cél, hogy javasoljuk a különböző közintézményeknek és vendéglátó egységeknek, hogy a kiadványaikat, ha megoldható, akkor feliratozzák Braille-írással is” – mondta portálunknak az eseményt rendező Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetségének elnöke, Jakab Áron Csaba.

Az ötlet egy olyan angol vendéglátó egységtől jön, amely folyamatosan ily módon fogadja vendégeiket. A főszervezőtől megtudtuk, a rendezvényről értesítették az országos látássérültek egyesületét, akik anyagiakban nem, de erkölcsiekben támogatják és hasznosnak tartják a megmozdulást. „Értesítettük a Romániai Magyar Nemlátók Egyesületét is, részükről Butu Arnold Csaba paralimpikon fog eljönni 19 órától egy beszélgetésre” – nyilatkozta az Szmvsz elnöke.

A beszélgetés egy kisebb momentuma lesz a rendezvénynek, amely alatt vaksötétben próbálhatnak meg az emberek italt rendelni maguknak és elfogyasztani azt. A Láthatatlan Kávéház déli tizenkettőkor kezdődik és este tízig tart az Alsó Gében, amelynek tulajdonosai első szóra partnerek voltak a kezdeményezésben. Jakab Áron Csaba azt is elárulta, hogy a Refi több diákja is segített nekik a szervezésben.

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Találkozó a parlamenti jelöltekkel

Az SZMVSZ az elmúlt héten találkozót szervezett a 2020....
2020-12-03 12:36:31

Találkozó a parlamenti jelöltekkel

2020. november 26-án 12:00 órától találkozóra került...
2020-11-27 10:46:08

Állásfoglalás: székelyudvarhelyi adók/illetékek 2021-re

A székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal...
2020-11-25 10:03:28

KÖZLEMÉNY: Nyitás és más változások a Szövetség életében

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége tagjai a...
2020-10-16 19:18:49
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2020.12.13.

A friss gyümölcs, a tojás és az elektromos energia ára nőtt legnagyobb mértékben novemberben A...

Sajtófigyelő 2020.12.06.

Mennyit költ Románia egészségügyre a többi EU-s tagállamhoz képest? Az uniós átlag 2982 euróra...

Sajtófigyelő 2020.11.29.

Az alapbér 75-85%-áig terjedő pótlékot kapnak a Covid-kórházakban dolgozók A mentőszolgálat...
Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata