• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Rólunk írták

Nyílt beszélgetésre hívta az udvarhelyszéki parlamenti jelölteket csütörtökön a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége (SZMVSZ). Antal Lóránt szenátor-, illetve Ladányi László-Zsolt és Zakariás Zoltán képviselőjelölt terveikről, elképzeléseikről beszéltek és a jelenlévők kérdéseire is válaszoltak.

Szasz Csaba - maszol.roParlamenti jelöltek az SZMVSZ-nél – Kik ők és mit akarnak címmel nyílt fórumot szervezett a több mint 140 udvarhelyszéki vállalkozót tömörítő érdekvédelmi szervezet. A találkozóra meghívták a decemberi parlamenti választások azon udvarhelyszéki jelöltjeit, akik a megyei listán bejutó helyet foglalnak el.

A parlamenti küszöb elérése esetén az RMDSZ két szenátort és öt képviselőt küldhet Hargita megyéből a parlamentbe. A meghívásnak mindhárman eleget tettek: Antal Lóránt a megyei szenátori jelöltlista második, illetve Ladányi László-Zsolt és Zakariás Zoltán a képviselőjelölt-listájának negyedik és ötödik helyezettje.

A házigazda részéről Jakab Áron Csaba SZMVSZ-elnök köszöntötte a jelölteket, akik bemutatkozásuk után célkitűzéseiket, terveiket ismertették.

Antal Lóránt szenátorjelölt elmondta, három területen szeretne hangsúlyozottan tevékenykedni. Az első a földgázhálózatok bővítése, mivel Udvarhelyszék 126 településéből csak 26-ban vezették a földgázt. A második a villamoshálózatok modernizálása, ugyanis Udvarhelyszék községeiben, de Székelyudvarhely egyes részein még ma is gondokat okoz a folytonos áramingadozás. Harmadikként a városi terelőutak megépítését segítené, ugyanis ha ezek kérdését helyi hatáskörbe helyezik, lehetőséget teremtenek arra, hogy a városok pályázhassanak és külső, például uniós pénzforrásokat is lehívhassanak ezek megépítésére.

„Térségünk fejlesztéséhez nagy szükség van a bürokrácia csökkentésére, amit csakis a közigazgatás reformjával lehet elérni, legyen szó akár a helyi vagy a központi közigazgatásról. Ez az egyik biztos témakör, amellyel szeretnék foglalkozni” – mondta Ladányi László Zsolt megjegyezve, hogy a tavaly megjelent közigazgatási kódexnek sok a hiányossága, hatályba lépése után pedig kiderült, hogy több rendelkezését is újra kell gondolni.

Az RMDSZ listáján bejutó helyet kapott EMSZ-es Zakariás Zoltán a romániai egészségügyi rendszer hatékonyabbá tételéért szeretne dolgozni.

„Az egészségügyi ellátásnak és hálózatnak eléggé sok hiányosságára derült fény a járványhelyzettel, olyan gondokról van szó, amelyek úgymond „békeidőben” talán hosszú ideig rejtve maradtak volna” – magyarázta Zakariás megjegyezve, hogy munkájában jelentős támaszt jelent orvosi végzettsége és egészségügyi intézményvezetői tapasztalata.

Elképzelései ismertetése után a parlamenti jelöltek a jelenlévők kérdéseire is válaszoltak. A fórum teljes anyaga itt tekinthető meg.

Tematizált előadássorozatot szervezésével igyekszik gazdagítani a diákok ismereteit a Vállalkozz okosan című székelyföldi üzletiterv-vetélkedő társszervezője és szakmai partnere, a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége (SZMSZ). Az előadásokat a járványügyi helyzet miatt szükségmegoldásként az online térbe költöztették.

Szasz Csaba - maszol.roA székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium, illetve szakmai partnere, a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége 2018 óta szervezi meg a Vállalkozz okosan székelyföldi üzletiterv-vetélkedőt a székely városban.

A Maros és Kovászna megyei résztvevők bevonásával tavaly székelyföldivé bővült üzletiterv-diákvetélkedőt idén a járvány miatt nem lehetett megrendezni. A diákok tudásának bővítéséről azonban nem mondtak le, amire alapos okuk is volt. A vetélkedők lefolyása alatt ugyanis a vállalkozói szervezet általánosan azt tapasztalta, hogy az említett versenyeken, leszámítva 2-3 csapatot, többnyire a minimális tudásszint sincs meg a gyakorlati gazdasági ismereteket tekintve, ezáltal az ilyen rendezvények, függetlenül a szervezőtől, eredményektől, vagy az egyébként dicséretes tanulói ambíciótól, szinte pótcselekvés számba mennek.

„Ezen a helyzeten próbált meg javítani a szövetség úgy, hogy egy 8-10 részes, 35-45 perces tematizált előadássorozatot szervez a középiskolás diákok számára, melyek mellé a versenyekre készülő diákok felkészülés gyanánt egyrészt szabadon letölthetik az előadás bemutatóját, másrészt az előadás megnézése után kitölthetnek egy tesztet, ahol ellenőrizhetik ezeket az alapismereteiket” – nyilatkozta a Maszolnak Jakab Áron Csaba SZMVSZ-elnök.

Szasz Csaba - maszol.roAz eredeti elképzelések szerint az előadások az iskola tanulói előtt folytak volna, egyúttal videóra rögzítve az anyagot. A járványnak miatt ebből végül az előadás videóra vétele történt meg, amelyet az érintett X-XI-es refis diákok online nézhetnek meg.

A mostani iskolaévben, még idén a Gazdaság és fiatalok online előadássorozat három előadását tartották meg és rögzítették a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium aulájában. Október végén az üzleti jog volt a téma Bálint Csaba közgazdász, adótanácsadó, tanár előadásában, november 4-én az emberi erőforrásokról szólt az előadás, ugyancsak Bálint Csaba tolmácsolásában, a múlt héten, november 11-én pedig a költségvetésről tartott előadást Deák Judit közgazdász.

Az előadások médiapartnere a Media Grup Market ADV és a Star rádió volt. A programot Székelyudvarhely város önkormányzata is támogatta.

"A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége tagjai a legutóbbi közgyűlésükön a nyitásról döntöttek, melyet az elkövetkezőkben a Szövetség neve is tükröz" - áll a szervezet által küldött közleményben.

A közlemény szerint a több mint 150 céget képviselő, eddig a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) nevet viselő szervezet az elmúlt időszakot olyan független, szakmailag hiteles szervezetként zárta, amelynek érdekvédelmi erőfeszítései és tevékenysége tetszést aratott nem csak tagjai, de számos nagyobb vállalkozás képviselői között is.

"Ez utóbbi vállalkozók érdeklődése lelt pozitív fogadtatásra a szervezet tagjai részéről, amikor úgy döntöttek, hogy az alapszabályzat módosításával befogadó, nyitott szervezetté teszik a Szövetséget" - írják.

Az említett közgyűlés döntése alapján ugyanakkor szervezési szempontból is több újdonság várható: az elkövetkezőkben a szervezet próbál egyedi, testreszabott szolgáltatásokat felajánlani, adott esetekben akár a tevékenységi kör (például egészségügy területén, vagy a vendéglátásban tevékenykedők), a nem (lásd a női vállalkozók specifikus problémáit, igényeit), a kor (például pályakezdő, fiatal vállalkozók), vagy éppen a pénzügyi forgalom nagysága alapján dolgozva ki ezeket.

A közleményben arra is kitérnek, hogy a Szövetség új székhelyének (Székelyudvarhely, II. Rákóczi Ferenc út 7.) elfogadásával párhuzamosan, a tagok döntésének köszönhetően, a jövőben lehetővé válik saját területi irodák létrehozása is az ez iránt érdeklődő, és a feltételeket teljesítő, további 14 közigazgatási egységekből származó tagok részére. (közlemény)

A vidéki, illetve a nagyobb vállalkozók irányába is nyitott az egykori Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége, amely ehhez igazodva mostanra nevet is változtatott. Mindemellett arról is beszámoltak, hogy átszervezik a szövetséget az utóbbi években megnövekedett taglétszámuk miatt.

A felmerült igényeknek eleget téve ezentúl a nagyobb vállalatokat is befogad tagjai közé a szövetség – jelentette be egy csütörtöki sajtótájékoztatón Jakab Áron Csaba, a szervezet elnöke. Mint mondta, ezt érvénybe léptetve nem csak alapító okiratukat változtatták meg, de ezentúl Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetségeként (SZMVSZ) lesz ismert a szervezet.

Ambrus Sándor, a szövetség alelnöke hangsúlyozta, fontos tudni, hogy a nyitásuk nem valaki, vagy valami ellen szól, hanem egy kiegészítést eszközöltek a szervezetükön, újabb feladatköröket felvállalva. A meglévő szövetségekkel és érdekképviseletekkel továbbra is együtt szeretnének dolgozni, hiszen szükség van a közös akciókra a sikerek érdekében. Burus Tibor, aki szintén az SZMVSZ alelnökeként volt jelen közölte, nagyon fontos az is, hogy a továbbiakban még inkább nyitni szeretnének az udvarhelyszéki vidéki vállalkozók irányába, akár más településeken is létrehozva irodáikat.

Bővülő taglétszám, átszervezés

Jakab Áron Csaba arra is kitért, hogy az elmúlt három évben a 43-ról több mint 150-re bővült a tagjaik száma, ami miatt átszervezésekre van szükség. Úgy érzi, hogy például a fiatal vállalkozók külön odafigyelést igényelnek, de a méretük és a szakmák alapján is érdemes koncentrálni a cégekre. Kérdésünkre azt is elmondta Jakab, hogy szervezetük nem csak szakmai tanácsadást, információkat, esetleges munkaerő-utánpótlást igyekszik biztosítani a tagok számára, de a kapcsolatteremtésben és képzésekkel is segítenek. Persze ezek mellet talán az egyik legfontosabb az egyéni szakmai problémák megoldásában nyújtott támogatásuk és az adott vállalkozói gondok és igények összegzése, amelyeket jeleznek a politikum és a hatóságok irányába.

Hosszas egyeztetés után megegyeztek a felek: szeptember 17-én, 17 órától egy 135 percesre tervezett, moderált beszélgetés keretében vitathatja meg a következő négy évre szóló terveiket Székelyudvarhely három polgármesterjelöltje: Derzsi László (RMDSZ), Gálfi Árpád (POL) és Mike Levente József (MPP). A részvétel regisztrációköteles, a kérdések feltevése is feltételekhez kötött. Az eseményt online fogják élőben közvetíteni.

Szasz Csaba - maszol.roA három legjelentősebb udvarhelyszéki gazdasági szervezet, a Harghita Business Center (HBC), az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (UKKSZ), a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége (SZMVSZ), valamint a székelyudvarhelyi Star Rádió az érintett felekkel való hosszas egyeztetés után sikeresen tető alá hozta a Küküllő parti város bársonyszékéért harcba induló polgármesterjelöltek vitaműsorát. A részleteket sajtótájékoztató keretében ismertették csütörtök délután.

Ha a választás a demokrácia ünnepe, akkor az aspiráns jelöltek vitája talán maga a habos torta ezen az ünnepen – nyitotta meg az esemény sajtótájékoztatóját Szakács-Paál István, a Hargita Business Center menedzsere, annak a létesítménynek a vezetője, amely szeptember 17-én helyt ad a polgármesterjelöltek vitájának. A menedzser elmondta, abban bíznak, hogy ez a szócsata egy nagyon erős támpont lesz azok számára, akik még nem döntötték el, hogy kire adják voksukat szeptember 27-én.

„Legyen régi vagy új az a személy, aki a következő időszakban vezetni fogja a várost, ez a vita arra adhat reményt, hogy az eddigi dolgok változni fognak Udvarhelyen és visszajön újra egy olyan időszak, amikor felívelő pályán fog haladni mindannyiunk szekere a várossal együtt” – fogalmazott Jakab Áron Csaba SZMVSZ-elnök.

Nagy György, az UKKSZ elnöke elmondta, ők 2008-ban, 2012-ben és 2016-ban is szerveztek vitafórumokat a jelölteknek, bár úgy vélte, ezek a vitaműsorok nem voltak annyira sikeresek, mint amilyennek a mostani szócsata ígérkezik. „Íme, összefogással lehet jó dolgokat megvalósítani, az udvarhelyszéki vállalkozásoknak nagyon fontos, hogy egy prosperáló és fejlődő városunk legyen a következő időszakban” – nyilatkozott Nagy György, hiánypótlónak nevezve a jövő heti eseményt.

Máthé László Ferenc, a Star Rádió főszerkesztője elmondta, a három intézmény és az egy médiaorgánum kezdetben külön utakon járt, egy adott pillanatban négyen akartak négy vitát szervezni, de szerencsére a négy fél összefogott és közös nevezőre tudott jutni.

„Értelmetlen lett volna négy vita külön-külön, így viszont egy erőset tudunk szervezni. Úgy látom verseny van a városban, lesz jogosultsága ennek a vitának, sőt akár döntő is lehet a városlakók számára” – vélekedett a rádiós főszerkesztő, hozzáfűzve, hogy nem volt könnyű a moderátor személyének a megtalálása sem, kezdetben helyi emberben gondolkoztak, de jött egy kérés, hogy városon kívüli legyen. Így esett a választás Grubisics Leventére, a sepsiszentgyörgyi Sepsi Rádió műsorvezetőjére.

A játékszabályok

Szeptember 17-én, 17 órától, a Harghita Business Center parkolójában felállított sátrak alatt, a „Székelyudvarhely mindenek előtt” mottót szem előtt tartva fog vitázni egymással Derzsi László, az RMDSZ, Gálfi Árpád, a POL és Mike Levente József, az MPP polgármesterjelöltje. A vita 3 blokkból fog állni, időtartama 135 perc lesz. A jelöltek egy-egy tanácsosjelöltet is vihetnek magukkal.

A járványra való tekintettel a helyek száma korlátozott, éppen ezért a vitát élőben fogja közvetíteni a Star Rádió, Facebookon pedig szintén lehet követni az eseményt a szervezők oldalán és kérdezni is lehet a jelöltektől ezeken a platformokon.

Az eseményre 35 nézőt tudnak beengedni, a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A vita területére ugyanis csak meghívóval lehet bejutni, meghívót pedig az erre a célra létrehozott, további információkat is közrebocsátó honlapon történő regisztrációval lehet igényelni, amelyet ezen a linken találnak.

A szervezők a motiváció indokoltsága alapján választják ki a 35 nézőt, ezért arra kérik a jelentkezőket, hogy az online űrlap kitöltésekor minél alaposabban indokolják meg, hogy miért fontos számukra jelen lenni az eseményen. Külön emeljék ki azt, ha kérdezni is szeretnének a szereplőktől. Túljelentkezés esetén ugyanis ők részesülnek előnyben.

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Találkozó a parlamenti jelöltekkel

Az SZMVSZ az elmúlt héten találkozót szervezett a 2020....
2020-12-03 12:36:31

Találkozó a parlamenti jelöltekkel

2020. november 26-án 12:00 órától találkozóra került...
2020-11-27 10:46:08

Állásfoglalás: székelyudvarhelyi adók/illetékek 2021-re

A székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal...
2020-11-25 10:03:28

KÖZLEMÉNY: Nyitás és más változások a Szövetség életében

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége tagjai a...
2020-10-16 19:18:49
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2020.12.13.

A friss gyümölcs, a tojás és az elektromos energia ára nőtt legnagyobb mértékben novemberben A...

Sajtófigyelő 2020.12.06.

Mennyit költ Románia egészségügyre a többi EU-s tagállamhoz képest? Az uniós átlag 2982 euróra...

Sajtófigyelő 2020.11.29.

Az alapbér 75-85%-áig terjedő pótlékot kapnak a Covid-kórházakban dolgozók A mentőszolgálat...
Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata