Nyomtatás

 

LÁTHATATLAN KÁVÉHÁZ az SZMVSZ szervezésében

Vasárnap került sor a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége által megszervezett „LÁTHATATLAN KÁVÉHÁZ” címet viselő programra az Alsó G. termeiben, melynek keretében a látogatók egy kávéház nyújtotta szolgáltatásokat vehettek igénybe vaksötétben.

A programmal a Szövetség általános célja a figyelemfelkeltés volt a gyengén-látókkal és nemlátókkal kapcsolatban, a tolerancia és egymásra figyelés fontosságára való felhívás – ami közvetlenül és közvetve is sokat segíthet az adott fogyatékossággal élők életminőségének javításában. Konkrét célkitűzés volt ugyanakkor a felhívás a közintézmények és vendéglátók felé arra, hogy a jövőben kiadványaikat (akár részben) feliratozzák a nemlátók számára is olvasható Braille írással.

A kb. 150 érdeklődő, tinédzsertől az idősebb korosztályig, megtapasztalhatta – még ha csak rövid időre is – a nemlátás korlátait. Ugyanakkor látóként ismereteket szerezhetett egy olyan világból, amely legtöbbünk számára – szerencsére – ismeretlen.

A rendezvény keretében beszélgetésre került sor Butu Arnold Csaba paralimpikonnal, aki megismertette a jelenlévőkkel egy nemlátó mindennapjait: világképét, nehézségeit, lehetőségeit, illetve érdekes válaszokat kaphattak kérdéseikre (például miért fontos, hogy a nemlátók cipője „kopogjon”, vagy a régi rendszerhez képest, amikor számukra „védett” szakmák voltak, ma miből tudnak megélni).

A Szövetség köszöni a ZújGé csapatának a programban való partnerséget, a székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal támogatását, a Romániai Nemlátók Egyesülete Hargita-Kovászna megyei fiókjának, illetve a Romániai Magyar Nemlátók Egyesülete támogatását. Köszönjük ugyanakkor a Református Kollégium önkénteseinek (Mihály Dávid, Apatroe Lucas, Bodurián Peti) és Kiss Mihály egyetemi hallgató segítségét a rendezvény megszervezésében.