Nyomtatás

A vállalkozókat érintő gondokról tartott kerekasztal-beszélgetést a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége.

Az esemény meghívottja Dimén Hunor Dénes, a megyei közpénzügyi igazgatóság székelyudvarhelyi kihelyezett irodájának a vezetője volt.
A kisvállalkozók hétfőn megtartott első kerekasztal-beszélgetésén a szövetség tagjai olyan kérdésekről tárgyaltak az udvarhelyi pénzügy vezetőjével, amelyek akár tágabb körben is foglalkoztathatják a kisvállalkozókat. Szó volt arról, hogy szándék esetén az új vállalkozások hogyan válhatnak áfa-fizetőkké, illetve arról is, hogy a legújabb törvénytervezetek szerint a cégek az áfát külön számlán kell vezessék. A jelenlevők érdeklődésére beszéltek egy büntetésmegelőző célzattal nemsokára bevezetésre kerülő törvényről, a fizetések utáni adók átszervezésének a tervezetéről, de a részmunkaidős alkalmazottak adójának új törvényi szabályozásáról is.

Régi, de kevesek által alkalmazott megoldásként került terítékre a tartozások behajtásával kapcsolatos segítség a pénzügy részéről. Ugyanakkor időt szántak a közpénzügyi igazgatóság internetes felületének a bemutatására is, amelyet eddig csak az udvarhelyi cégek 0,1 százaléka használt.

A vállalkozók – írják a szövetség által a szerkesztőségünkbe elküldött közleményben – egyetértettek abban, hogy számos olyan változás van folyamatban az adóügyeket tekintve, amelyek a becsületesen dolgozó vállalkozókat megnyomorítják, munkájukat megnehezítik. A pénzügyi fegyelem hiánya miatt bizonyos eredmények elérése érdekében „épp az a ló kapja a legtöbb ütést, amelyik a legjobban húz” - fogalmaznak a közleményben. Dimén Hunor Dénes statisztikával is alátámasztotta ezt: miközben Franciaországban 95–97 százalékos a befizetett adók aránya, addig Romániában a cél 85 százalék. A befizetett adók aránya Székelyudvarhelyen 74–75 százalékos, Csíkszeredában pedig 80. A beszélgetésen szó volt arról is, hogy a legtöbb törvénynek számos hiányossága van, ami gondot okozhat úgy a hatóságoknak, mint a vállalkozóknak. Utóbbiak esetében nem csak pénzügyi terhet és bizonytalanságot eredményeznek ezek, hanem a munkaerőhiányt is növelik.

A rendezvényen megegyeztek abban, hogy a találkozókat megismételnék, ezzel közvetlenebbé téve a kapcsolatot a vállalkozások és hatóságok között. Céljuk, hogy az elkövetkezőkben is meghallgassák a cégek képviselőit, és segítsék őket.