Nyomtatás

Tisztújítást tartottak, újragondolták a terveiket, partnereket keresnek azok megvalósításához és nyitott kapukkal várják a támogatókat, az érdekképviselet céljaival egyetértő és csatlakozni kívánó mikrovállalkozásokat - ismét aktívan szerepet vállal a helyi és térség gazdasági fejlődésében a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége - jelentette be Jakab Áron Csaba elnök.

A 2009-ben alakult, Winkler Gyula európai parlamenti képviselő fővédnökségét élvező, jelenleg 45 tagot számláló, a helyi és környékbeli mikrovállalkozások érdekképviseletét felvállaló Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) közel kétéves szünet után újra aktív szereplője kíván nemcsak az udvarhelyi, de a térség gazdasági életének - közöltelapunkkal a hírt a februári közgyűlésen megválasztott elnök, Jakab Áron Csaba. A volt RMDSZ-es önkormányzati képviselőt a februári, tisztújítással is egybekötött közgyálésen választotta meg a tagság, akárcsak a munkáját segítő Geréd Gábor és Marcu Constantin alelnököket.

A szövetség vezetősége változott, de a kezdetben kitűzött célok mint érdekképviselet, a gazdasági versenyképesség növelése, együttműködés a helyi és megyei önkormányzatokkal, vállalkozói hálózat kialakítása, szakmai találkozók, fórumok, továbbképzések szervezése a régi maradt - mondta Jakab.

Bár az SZMVSZ tevékenysége egy ideig visszafogott volt, mégsem pártolt el tőle a tagság, sőt az egymás vállalkozását kedvezmények biztosításával támogató rendszer is működött. Ez és a tagok folytatásra ösztönző biztatása is motiválta az új vezetőséget, hogy számba vegye a kezdetektől eltelt időszak tapasztalatait, tanulságait és eredményeit, felfrissítse kapcsolatát a tagsággal, de azokkal a szervezetekkel is, amelyekkel kiváló partneri kapcsolatban voltak az eltelt nyolc évben.

A régi szolgáltatásainkat, mint a szolgáltatói tanácsadás frissítettük és három partnerrel el is indítottuk már. Ezzel párhuzamosan nagyon fontos feladatunk, hogy új alapokra helyezzük a régi, jól működő kapcsolatokat és újakra is szert tegyünk. Ennek fényében kezdeményeztünk együttműködést a bukaresti OSIM-mal, amelynek udvarhelyi képviselete voltunk és maradunk. Ugyanakkor a városi önkormányzattal is megbeszéltük már az elképzeléseinket. Alaposan meg tudtuk beszélni a programokat, amely egy közép és hosszú távú gazdaságfejlesztési stratégia kidolgozását, új befektetők, cégek Udvarhelyre vonzását is szorgalmazza, és a városvezetés nagyon pozitivan viszonyult ezekhez, hiszen összevágnak és erősítik is a vállalkozóbarát önkormányzat szerepkörét - sorolta az eddigi fejleményeket az elnök.

Mint mondta, a Székelyudvarhelyen már meglévő érdekképviseletekkel - mint a vendéglátásban dolgozóké vagy az Udvarhelyi Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (UKKSZ) - is jól megférnek egy városban, nem konkuirenciái egyiknek sem, hiszen az SZMVSZ tagsága teljesen más besorolásba tartozik - fejtette ki Jakab, aki szerint a munkahelyteremtés, a vállalkozások fejlesztésének támogatása olyan közös alap, amely lehetőséget ad az érdekképviseleteknek az együttműködésre.

A város és a térség gazdasági fejlődésében fontos tényezőt jelentő mikrovállalkozásokat pártogoló Hargita Megye Tanácsa nemcsak jó partnere volt a szövetségnek, de tagja is, ezért a megyei önkormányzattal szintén szeretnék felújítani a kapcsolatot.

Személyesen jeleztem ezt a szándékunkat Borboly Csaba elnöknek, aki nyitottan fogadta a felkérést, csupán arra kért, hogy a kezdeményezésünket írásban is nyújtsuk be. Mi készen állunk a megyei önkormányzat képviselőivel, Borboly Csaba elnökkel és Biró Barna Botond alelnökkel a beszélgetésre, várjuk a visszajelzést és bizunk abban, hogy erre a tárgyalásra mihamarabb sor kerül - fogalmazta meg reményét az SZMVSZ elnöke, Jakab Áron Csaba.