Nyomtatás

„Jogok illetik azt is, aki eltartja magát és adót fizet" jelszóval mutatkozott be tegnap a nemrég megalakult Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége (SZVMSZ). Az érdekképviseleti szervezet tegnapi, sajtótájékoztatóval egybekötött bemutatkozásán helyi vállalkozók, politikusok és a Kovászna megyei Kis- és Középvállalkozások Szövetségének képviselői is részt vettek.

Az SZVMSZ a jövőben szervezett formában akar hatékonyan segíteni a jelenleg válságban lévő gazdaság és a kusza kormányintézkedések miatt a leginkább sújtott szférában tevékenykedőknek – hangzott el a rendezvényen. A társulásnak határozott az álláspontja arról, miként teremthető törvényes keret arra, hogy a mikrovállalkozók szervezett formában érvényesítsék érdekeiket. Ugyanakkor az SZVMSZ tagjait nem csupán objektív tanácsokkal, információkkal segíti, hogy ezek révén növelje a gazdasági versenyképességet, de megteremti annak a lehetőségét is, hogy a térség mikrovállalkozói eljuthassanak kül- és belföldi szakmai konferenciákra, előadásokra, üzletember-találkozókra is.
„A mikrovállalkozásokat általában nem magas szakképzettségű emberek hozzák létre, legtöbb esetben egzisztenciateremtő vállalkozások, amik a megélhetést szolgálják, legfontosabb problémájuk az információszerzés nehézsége, illetve az anyagi források megszerzése" – fejtette ki a rendezvény házigazdája, László János székelyudvarhelyi üzletember. A társulás szükségességét a csatlakozott vállalkozók is belátták. Ahogy Bara Gábor kisvállalkozó fogalmazott: „Azért csatlakoztam, mert együtt lehetünk erősek, és az összefogás által jobb eredményeket érünk el".
„A mikrovállalkozásokat a magas mobilitás jellemzi: a régiek megszűnnek, újak jönnek létre" – fogalmazott Birtalan József, az SZVMSZ elnöke. Hozzátette: nincs egy általános kép arról, hogy pontosan kik a mikrovállalkozók, milyen szakterületeken dolgoznak, milyen gondjaik vannak, hány alkalmazottat foglalkoztatnak. Ennek ellenére vannak statisztikai adataik, mondta el Birtalan, de azt szeretnék megtudni, hogy „mi van a számok mögött".
Az SZVMSZ jelenleg 24 tagot számlál, a hozzájuk való csatlakozás feltétele, hogy a vállalkozás eleget tegyen a mikrovállalkozás követelményeinek: azaz legtöbb tíz személyt foglalkoztasson, és éves forgalma ne haladja meg a kétmillió eurót.
Az SZMVSZ fővédnöke Winkler Gyula európai parlamenti képviselő. A találkozón Birtalan József elnök és Bagoly Miklós, az ASIMCOV Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozások Szövetségének elnöke aláírta azt az együttműködési kapcsolatot megerősítő nyilatkozatot, amely a székelyföldi mikrovállalkozók közös jövőjének egyik alapdokumentuma.