• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok

A jelenlegi helyzet mindenki számára kihívás. A csökkenő mozgástér és lehetőségek ellenére mégsem az a helyzet, amikor feladni kell, megadva magunkat, várni sorsunk jobbrafordulását.

Az SZMVSZ elsősorban a kis- és mikrovállalkozók érdekeit, nehézségeit és lehetőségeit tartja szem előtt, és próbál ezek ismeretében segítséget nyújtani. Az alábbiakban szakemberek javaslatait összegeztük, hogyan is lehet ezt az időszakot átvészelni.

Tehát mit is csináljunk, mire figyeljünk ebben az időszakban?

Dolgozzunk, működjünk, ameddig, amennyire csak lehet. Számolj, és ha van egy esély, akkor ameddig tudsz, amennyire tudsz, dolgozz, ne hagyd abba.

Maradjunk likvidek (fizetőképesek). Ez fontos az időben való reakciókészség megtartásához, a működőtőke biztosításához: a hetek telnek, a hónapok is telnek, a könnyen mozgatható pénz egyre kevesebb, ügyeljünk tehát rá. Ha ezen múlik, akkor toljuk a kifizetéseket (pl. adók), tervezzük újra az erőforrások elosztását és felhasználását. A válság után, akinek pénze lesz, az él túl. Az árak várhatóan nagyságrendekkel nagyobbak lesznek (ld. működési költségek), illetve a jelenlegi helyzetből nem csak nekünk kell majd kilábalnunk – várhatóan az államtól is növekvő, akár új adókra is számíthatunk, hiszen bevételei meredeken estek, a kiadásai pedig nőttek.

A nagyok is pénzt gyűjtenek most - sokan attól tartanak, hogy a vevőik nem tudnak időben fizetni majd, ezért felszámolták a hitelmegállapodásokat, csak készpénzért árusítanak, vagy – régiónkban ritkábban, de gyorsuló ütemben - faktoring szolgáltatásokat vesznek igénybe.

Vannak jóképű kis helyi kezdeményezések, programok, de ügyeljünk a bújtatott hitelekre – ne vegyünk el pénzt olyasmiért, amiért most nem adunk/adhatunk terméket, szolgáltatást, a sírunkat áshatjuk vele. Ahogy a banki hitelekkel is, amelyek valószínű, hogy egyre kedvezőbbek lesznek, de veszélyesek – próbáljuk meg nélkülük, vagy tervezzünk alternatív forrásokkal.

Ügyeljünk a munkaerőre. Nemcsak szakmai szempontok miatt (jó munkaerőt nem dob ki az ember könnyen, hisz nehezen pótolható), hanem mert erkölcsileg is elítélendő úgy úton hagyni az embereket, hogy közben az állam még be is segít a megtartásukba...

Kommunikáljunk. A biztonságérzet, a kiszámíthatóság és stabilitás iránti igény számunkra, de alkalmazottjaink és partnereink (ügyfelek, beszállítók, stb.) számára is kiemelt jelentőségű. Ezért fontos, hogy tartsuk velük a kapcsolatot akkor is, ha nincs velük egyébként napi interakció (még akkor is, ha csak annyit kérdünk tőlük, hogy vannak).

Készítsünk felméréseket – jelenlegi ügyfeleinkkel (hogy állnak, mire van szükségük stb.), piaci helyzettel kapcsolatban. Térképezzük fel a lehetséges támogatásokat, kedvezményeket, pályázatokat, tartsunk kapcsolatot az ebbe a körbe tartozó szakemberekkel, hatóságokkal, mérjük fel a kockázatokat.

És reklámozzunk, promózzunk, foglalkozzunk marketinggel; különösen az online marketing esetében, egyre kedvezőbb árakon tudjuk ezt most megtenni, illetve a szakmai tanácsadás sem megterhelő jelenleg (számos szakemberre számíthatunk ingyenesen).

Tervezzünk. Talán most van itt az ideje a leginkább annak, amit esetleg halogattunk - cégstruktúra és üzleti modell átszervezése, technikai fejlesztések előkészítése (automatizálás, online jelenlét és munka stb.), szerződésminták aktualizálása…

Nem titok, ez folyik ki mindenhonnan, hogy komoly átalakulások zajlanak a társadalomban, új kihívások és elvárások fognak megjelenni. Foglalkozzunk tehát termékfejlesztéssel, alternatívák kidolgozásával -kutassunk alternatív tevékenységi területek, termékek vagy szolgáltatások, esetleg ellátási módozatok után.

Szánjunk időt magunkra! A stressz, a kapkodás nem segít – tehát állj meg, dőlj hátra, nyugodj meg; oszd be az erődet, ne ugorj neki most hirtelen ötleteknek (ügyelj a nevedre). Jó formában kell maradnod, ha túl akarsz élni! Tanulj nyelvet, képezd magad gazdasági és szakmai területeken. És ha már ez a helyzet, tölts több időt a családdal, pihenéssel.

 

Hogyan látja ezt egy adótanácsadó? Bálint Csaba javaslatait itt olvashatja el.

Hogyan látja ezt egy jogász? Molnár Zsigmond javaslatait itt olvashatja el.

Hogyan látja ezt egy szakpolitikus? Antal Lóránt szenátor javaslatait itt olvashatja el.

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Találkozó a parlamenti jelöltekkel

Az SZMVSZ az elmúlt héten találkozót szervezett a 2020....
2020-12-03 12:36:31

Találkozó a parlamenti jelöltekkel

2020. november 26-án 12:00 órától találkozóra került...
2020-11-27 10:46:08

Állásfoglalás: székelyudvarhelyi adók/illetékek 2021-re

A székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal...
2020-11-25 10:03:28

KÖZLEMÉNY: Nyitás és más változások a Szövetség életében

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége tagjai a...
2020-10-16 19:18:49
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2020.12.13.

A friss gyümölcs, a tojás és az elektromos energia ára nőtt legnagyobb mértékben novemberben A...

Sajtófigyelő 2020.12.06.

Mennyit költ Románia egészségügyre a többi EU-s tagállamhoz képest? Az uniós átlag 2982 euróra...

Sajtófigyelő 2020.11.29.

Az alapbér 75-85%-áig terjedő pótlékot kapnak a Covid-kórházakban dolgozók A mentőszolgálat...
Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata