• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége, a tagjaival, szakemberekkel és elemzőkkel folytatott konzultációja eredményeképpen, a következő álláspontot fogalmazta meg a szükséges gazdasági intézkedések témájában, a jelenlegi helyzet, intézkedések és ismeretek tükrében, a parlamenti döntéshozatal számára:

Az élet védelmét célzó intézkedések prioritásával összehangban elsődleges cél kell legyen a végsőkig fenntartani a gazdaság működését.

Általánosan közelítve ehhez a célhoz, elmondható, hogy a kormány számos jó kezdeményezést indított el, amelyeket azonban szinte általánosan a bürokratikus módszerek (ilyen-olyan intézményekhez kell fordulni, ilyen-olyan igazolásokat kell kérni vagy kérést leadni, stb.) és apróbetűs (szűrő) feltételek jellemzik, megkérdőjelezve hatékonyságukat; enneka gyakorlatnak haladéktalanul véget kell vetni, hiszen rajtuk – közvetlenül vagy közvetetten – fennakad az érintettek igen nagy része.

Konkrét intézkedésekként a következőket javasoljuk (a sorrendnek nincs közvetlenül jelentősége):

  1. Azokat az adókat, amelyekkel a cégek a sürgősségi állapot előttről el vannak maradva: függesszék fel, majd legyen lehetőség a sürgősségi állapottal összefüggő türelmi idő után, hosszabb távon, részletekben, kamatmentesen fizetni be. Ennek oka, hogy a cégeknek visszaesett a profitabilitása, nem tudják kitermelni múltat, így ezek az adósságok csak az állam főkönyveiben fognak jelentkezni, a valóságban behajthatatlanok lesznek, illetve a garancia sem ér semmit. Csak a jelenre kell koncentrálni, a múltat hagyni kell…
  2. Az állam felé az ún. „esalonare de plata” –t felfüggeszteni akár 12 hónapra… hisz a cégek nem tudják teljesíteni ezeket a kötelezettségeiket.
  3. Erre az időszakra megszüntetni a csak jogi normákat, hisz mindenki – állami alkalmazottak főként – félnek az Állami Számvevőszéktől és inkább nem tesznek semmit, nem hoznak döntéseket.
  4. Azokat a cégeket, akik pontosan fizetik az adókat (minden adót!), havonta, az adó befizetése után, max. 10 napra rá 5%-kos jutalomban részesíteni, amit késedelem nélkül vissza is utalnak a számlájára. A cél az, hogy fenntartani a pénz körforgását, a cégek se halmozzanak fel adósságot, az állam is jusson adóbevételhez.
  5. Ultra rövid határidővel kapja vissza a vállalkozó a betegszabadságokért kifizetett összegeket, illetve a TVA-t (mindkét területen elmaradások vannak)
  6. Az egyéni vállalkozók és a felhatalmazott fizikai személyek ne csupán egyszeri támogatást kapjanak a szükségállapot idejére, hanem a szükségállapot végéig!
  7. A fizetett gyerekfelügyeleti szabadság tartson a rendkívüli állapot végéig, függetlenül, hogy éppen tanítási idő, vagy vakációs napok vannak.
  8. A hiteltartozások törlesztőrészleteire vonatkozó halasztás (9 hónap) legyen mindenkire érvényes, és csak annak kelljen kéréseket fogalmaznia, aki hamarabb szeretne fizetni (lásd apróbetűs szűrők a jelenlegi rendelkezésben: hogy kell igazolni a jövedelembefolyásoló helyzetet, ez mit jelent számszerűen, stb, stb.)
    1. A hiteltartozások törlesztőrészleteinek halasztásával egyidőben a halasztás idejére az állam támogassa az érintetteket a kamatokkal. Vagyis a kamatokat ne kelljen kifizetni, sem tőkésítés, sem más módon.
  9. Kapjon minden munkakönyves alkalmazott (a somaj tehn.-esek is) turisztikai utalványt az országban. Ezzel nemcsak egy súlyosan diszkriminatív állapotot szüntetnének meg, hanem a legérintetteb területekhez tartozó turizmust és vendéglátást is megsegítenék.
  10. A helyi adók kifizetését év végéig lehessen megtenni kamatmentesen. A júliusig tartó kedvezményes időszak rendben van.
  11. A készpénz használatot a minimálisra kell csökkenteni (kereskedelemben, egyéb kifizetéseknél). Ehhez egyik intézkedésként az összes kereskedelmi egységet (is) fel kell szerelni kártyaleolvasókkal, amelyek felszerelése és használatban tartása ne jelentsen költséget a vállalkozónak. Várható eredmény: csökkenti a fertőzés/visszafertőzés kockázatát, csökkenti a feketegazdaság, feketepiac kialakulását.
  12. Minimis kamatmentes támogatás régi és új vállalkozásoknak visszafizetendő hitel formájában, gyors ügyintézéssel és előfinanszírozással, beruházásra, raktárkészletre, anyagra.

Javasoljuk az egyértelmű, konkrét – mindenki által érthető és elérhető - megfogalmazásokat, kiszámítható, bürokráciamentes és gyors intézkedéseket.

Ezen intézkedésekkel párhuzamosan – csupán néhány példaként a finanszírozási forrásokra - javasoljuk megfontolásra az összes speciális nyugdíj azonnali, haladéktalan megszüntetését, a progresszív jövedelemadó bevezetését, illetve a jövedelemadómentesség felszámolását adott szakterületek esetében (pl. IT).

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Találkozó a parlamenti jelöltekkel

Az SZMVSZ az elmúlt héten találkozót szervezett a 2020....
2020-12-03 12:36:31

Találkozó a parlamenti jelöltekkel

2020. november 26-án 12:00 órától találkozóra került...
2020-11-27 10:46:08

Állásfoglalás: székelyudvarhelyi adók/illetékek 2021-re

A székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal...
2020-11-25 10:03:28

KÖZLEMÉNY: Nyitás és más változások a Szövetség életében

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége tagjai a...
2020-10-16 19:18:49
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2020.12.13.

A friss gyümölcs, a tojás és az elektromos energia ára nőtt legnagyobb mértékben novemberben A...

Sajtófigyelő 2020.12.06.

Mennyit költ Románia egészségügyre a többi EU-s tagállamhoz képest? Az uniós átlag 2982 euróra...

Sajtófigyelő 2020.11.29.

Az alapbér 75-85%-áig terjedő pótlékot kapnak a Covid-kórházakban dolgozók A mentőszolgálat...
Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata